0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Állati vs. növényi: melyik a károsabb?

A The Lancelot Regional Health – Europe folyóiratban megjelent kutatás során azt vizsgálták, vajon az állati vagy a növényi eredetű ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik jobban a szívbetegségek kockázatát.

A szív- és érrendszeri megbetegedések olyannyira sok áldozatot szednek, hogy mára már globálisan is a korai halálozás első számú kiváltó okaivá váltak. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a növényi alapú étkezés követői – akik nem fogyasztanak se húsokat, se tejtermékeket, se tojást – táplálkozásukkal hozzájárulnak a betegség kockázatának csökkentéséhez. Ám a képlet korántsem ilyen egyszerű: napjainkban ugyanis egyre több ultrafeldolgozott élelmiszer (UPF) fogy, melyek magas zsírtartalma növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát – írja a News Medical.

hamburger, ultrafeldolgozott élelmiszer

A vegán vásárlók számára is elérhető már ultrafeldolgozott élelmiszerek sora, legyen szó növényi alapú felvágottakról, „húspogácsákról” vagy tejmentes sajtokról. Nem is beszélve a gyorséttermek vegán ajánlatairól, melyek éppen olyan gazdagok egészségtelen zsírokban és adalékanyagokban, mint a húsevőknek szánt menük.

Mi a lényeg: növényi alapú, feldolgozatlan, vagy egyre megy?

A tudósok brit személyek esetében vizsgálták a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, étkezési szokásaikat figyelembe véve. Mindenevő és vegán táplálkozást különítettek el, illetve az ételek feldolgozási módját is kategóriákba osztották. Utóbbinál azt nézték, az alany egy nap alatt bevitt kalóriamennyiségét milyen arányban biztosították ultrafeldolgozott élelmiszerek. A húsevők körében azt is nézték, az illető fogyaszt-e vörös húst.

Némiképp meglepő módon azt tapasztalták, hogy

a vegán fogyasztók ultrafeldolgozott élelmiszerek közül nem húspótlásra készült termékeket ettek legnagyobb mennyiségben.

Sokkal több ultrafeldolgozott pékárut, kekszet, süteményt, rágcsálnivalót fogyasztottak.

fánk

Eredményeik azt mutatták, hogy amennyiben az illető 10%-kal több növényi eredetű, nem-UPF élelmiszert evett, azzal 7%-kal csökkent a szívbetegségek kialakulásának és 15%-kal a kapcsolódó halálozás kockázata. Ezzel szemben a növényi eredetű UPF-bevitele 5%-kal növelte a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és 12%-kal a kapcsolódó halálozás kockázatát.

Összességében arra jutottak, hogy

az ultrafeldolgozott élelmiszerek minden esetben növelték a betegségek kockázatát, akár húsból, akár növényekből készült ételekről volt szó.

Így a szakemberek azt hangsúlyozzák, fordítsunk nagy figyelmet az ételek feldolgozottságára, hiszen ez döntő tényező egészségünk szempontjából – legyen szó állati vagy növényi eredetű élelmiszerekről.

vegán étel zöldségekkel és hummusszal
Fotó: Freepik

Fotók: Freepik, Unsplash

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/news-medical.net

Magazin ajánló: