Nagy Nelly élelmiszer-analitikus, fitoterapeuta, adattudós, egészségügyi startupper elmondta, hogy a konyhai fűszernövények tudatos használatával olyan gyógyhatású vegyületeket juttathatunk az étrendünkbe, amelyeket a hagyományos zöldségek és gyümölcsök nem képesek biztosítani számunkra.
Rendszeres fogyasztásuk és az ételkomponensekkel való megfelelő párosításuk esetén azonban védelmi szerepet betöltő, hasznos mennyiségű jótékony bioaktív anyagot nyújthatnak szervezetünknek a fűszer-és gyógynövények. Az előadó szemléletesen elmondta, hogy a csirkepörkölt miként lehet jó hatással az ízületi gyulladásokra, ha megfelelő mennyiségű fűszerpaprikával készül, melynek hatóanyaga a kapszaicin.
Végül Józsa Eszter kertészmérnök, növényorvos, falugazdász a talaj és a gyógynövények közötti szoros kapcsolatot boncolgatta, amely alapvető fontosságú egészségünk és jólétünk szempontjából. A talaj minősége hat a gyógynövények növekedésére és hatóanyag-tartalmára. Így közvetve a talaj minősége befolyásolja és hatással van az emberi táplálkozásra is és gyógynövényekkel történő gyógyászatra.
Gazdag kistermelői kínálat
Számos termelő bemutatta portékáit a rendezvényen. A Halasági Csibi termékek a Hargitai havasok egyik mesebeli falujából, Orotváról származnak. A mai tulajdonosok nagyszülei már az 1970-es években foglalkoztak gyógynövényekkel. Az általuk hátrahagyott tudást és tapasztalatokat ötvözve a népi hagyományokkal és a modern orvoslás felfedezéseivel ma már egyesületi formában készítik gyógynövényes különlegességeiket.
A Fenyőalja Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület 13 éve gyűjt, termeszt gyógynövényeket és fel is dolgozzák azokat, valamint erdei gyümölcsökből is készítenek termékeket.
Jakab Ágota Júlia 2021 óta készít kézműves termékeket dekupázs technikával, ám emellett a gyertyaöntés speciális technikáját is alkalmazza: szójaviasszal dolgozik és többnyire növényi illóolajokkal illatosítja a gyertyákat.
Miklósi Ildikó Kisgalambfalváról levendulás termékeivel volt jelen. Első telepítése 2014-ben történt és ha már termesztésbe fogott, úgy döntött, hogy nem ragad le az alapanyagnál. A termékpaletta színes és változatos, köszönhetően a levendula sokoldalú felhasználási lehetőségeinek. Az illóolaj és hirdrolátum mellett látványos levendulás illatpárnák is szerepeltek a kínálatában.
Gáspár Hajnal zetelakai füvesasszony átmenti a múltból az olyan értékeket, amikre csak napjainkban figyelünk fel újra. A 100 évvel ezelőtt használt gyógynövény-kivonat, vadalmaecet most is gyógyít, táplál és hasznos az emberi szervezetre. Ezekhez nyúlt vissza. Teákat, teakeverékeket, tinktúrákat, gyógykrémeket, kenőcsöket, szappanokat, fűszereket, eceteket, szörpöket, kanalas orvosságokat, gyógylikőröket, pálinkákat, befőtteket, lekvárokat, zakuszkát és gombatermékeket készít. A gyógynövényeket a családja gyűjti a holdnaptár szerint és ők dolgozzák fel.
Székelyföldön igen gazdag és változatos kistermelői közösség alakult ki annak ellenére, hogy jelenleg a kisléptékű feldolgozás szabályozása sokkal több nehézséget gördít a termelők elé Romániában, mint Magyarországon.