0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Kenyérsütés: új búzából, régi áron?

Bennünket ezzel a témával könnyen lehet ijesztgetni. Most azokat kérdeztük meg, akik maguk is vagy búzát őrölnek, vagy a lisztből valamilyen készterméket állítanak elő.

– Az én információm szerint a kenyérnek való liszt gyártásával most sem lehet gond, bár az nem kizárt, hogy a minőség nem lesz olyan kiváló, mint amilyen 2022-ben volt. Az is igaz, hogy a 2023-as terméssel sem nagyon lehetett minőségi oldalról dicsekedni, s úgy néz ki ez idén is megismétlődik. Mivel több mint 5 millió tonna búzát takarítottunk be ezen a nyáron, abból csak-csak ki lehet választani annyit és olyan minőséget, amiből a pék aztán jó kenyeret süthet. Igaz, most nem feltétlen prémiumminőségre kell gondolni, de lehet jó kenyeret készíteni kissé gyengébb minőségű lisztből is, természetesen ilyenkor a péknek jobban oda kell figyelni. A szakmában közismert, hogy a kevésbé jó minőségű liszt kevésbé tűri, mondhatni nem nagyon viseli el a technológiai pontatlanságot, a lazaságokat.

– Ami a költségeket illeti, nálunk is legnagyobb mértékben a munkabér növekedett, de vele párhuzamosan mozog a szállítás költségvonzata. A jó búza ma már összességében elég drága, kérdés, hogy ezeket a különböző szereplők a maguk részterületén mennyire tudják érvényesíteni.

Valószínűsíthetőnek vagy inkább elképzelhetőnek tartok egy 10 százalékos lisztárnövekedést.

Gyuris Gábor malomvezető, Maros Malom, Makó

Az Agromag Kft.-hez tartozó makói malomban évről-évre a lehető legkorábban kerülnek felszínre a térség szezonra vonatkozó búzaminőségi eredményei. A malom az ország délkeleti csücskében dolgozik, és bárhogyan is fordul a világ a búza körül, ők arra mindig vigyáztak, hogy az általuk képviselt magas lisztminőségből egy fikarcnyit se engedjenek. Erről beszélgettünk Gyuris Gáborral.

– Az Agromag Kft. Maros Malom, Makó üzemében optimális esetben 24 óra alatt 60 tonna búzát tudunk megőrölni. Korábban három műszakban termeltünk, de amióta a Covid és a szomszédban zajló háború okozta piaci változás közbeszólt, csak két műszakban dolgozunk. Így is képesek vagyunk éves szinten közel tízezer tonna búza megőrlésére. Mi még az 1965-ben beépített, hagyományos félmagas őrlési technológiával dolgozunk. Ha viccelni volna kedvem, azt mondanám, hogy ez egy kvázi malommúzeum.

Arra törekszünk, hogy megtaláljuk azokat a felhasználókat, akik folyamatosan magas minőségű lisztre tartanak igényt.

Legyen szó cukrászdáról, pizzériáról, kézműves pékműhelyről, nagyobb modern pékségről vagy több tíz tonnányi napi kapacitással bíró fagyasztott pékárut gyártó üzemről.

liszt
Fotó: Freepik

 

– Malmunk a Makó térségi kis és közepes gazdáktól egyenesen a szántóföldről is vásárol búzát. Az idei aratás a megszokotthoz képest korán kezdődött, egészen pontosan extrém korán kezdték el betakarítani a búzát. A jegyzetfüzetem tanúsága szerint az első mintákat június 11-én hozták be, az első szállítmányok június 15-én jelentek meg nálunk. Ez minimum 10 nappal megelőzi az eddigi legkorábbi betakarítás kezdetét. A legelső behozott tétel még „csak” euro búza volt, ám amikor 20-án teljes gőzzel megindult a beszállítás, akkor már a felkínált tételek között több malmi minőségű is érkezett. Jól jelzi a mostani aratást, hogy a búzát a termelők alig több mint 10 százalékos nedvességtartalommal szállították be, ami szintén a korai érésre utal. Jól látszott, hogy szinte egyszerre lett vágásérett az árpa, a búza és a repce. Az árpabetakarítás után sokan a repcevágást preferálták és hagyták későbbre a búzát.

– A hozzánk beszállító gazdálkodók már régóta ismerik a felvásárlási szokásainkat, tudják, hogy nagy figyelmet szentelünk a minőségre, ezért a gyengébb búzát már nem is kínálják eladásra nekünk.

A partnereink tisztában vannak vele, hogy a Maros Malomba csak is minimum euro búzát tudnak értékesíteni.

Átvétellel foglalkozó munkatársaim a szezon közepére szinte ránézésre megmondják, hogy melyik kocsi kerülhet átvételre és melyik nem. Természetesen a döntést a modern automata gabonaelemző mérőműszer és a hektolitertömeg-mérő értékei alapján hozzuk meg. Ebben az évben erősen érezhető volt, hogy mely gazdák tudtak megfelelő tápanyag-utánpótlást és növényvédelmet biztosítani a megnövekedett költségek ellenére a búzájuknak. Azok a szerény anyagi lehetőséggel rendelkező gazdák, akik néhány hektáron gazdálkodnak, a vágás kezdetekor 1-2 kilogramm előmintát hoztak vizsgálatra, szinte kivétel nélkül takarmány minőséget értek el. Szerencsére őket helyben más felvásárlókhoz tudtuk irányítani. Az idén kombájntól másfél-kéthavi őrlési készletet tudtunk megvásárolni. Súlyozott átlagát tekintve ez a mennyiség 29 százalék sikértartalmat, B1-es sütőipari minőséget és 80 feletti hektolitertömeget mutat.

– Július elején komoly esőzések voltak térségünkben is. Az eső előtti és az eső utáni betakarított búza minősége jelentősen eltért, akár egy minőségi osztályt is romolhatott, valamint a hektolitertömeg is csökkent. Tapasztaltuk viszont, hogy

a javító búzafajtákat termelő gazdaságok, magas minőségű és mennyiségű inputanyag-felhasználás mellett, az eső utáni búzájukat is magasabb malmi minőséggel takarították be.
Fotó: MMG archív
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: