– Az én információm szerint a kenyérnek való liszt gyártásával most sem lehet gond, bár az nem kizárt, hogy a minőség nem lesz olyan kiváló, mint amilyen 2022-ben volt. Az is igaz, hogy a 2023-as terméssel sem nagyon lehetett minőségi oldalról dicsekedni, s úgy néz ki ez idén is megismétlődik. Mivel több mint 5 millió tonna búzát takarítottunk be ezen a nyáron, abból csak-csak ki lehet választani annyit és olyan minőséget, amiből a pék aztán jó kenyeret süthet. Igaz, most nem feltétlen prémiumminőségre kell gondolni, de lehet jó kenyeret készíteni kissé gyengébb minőségű lisztből is, természetesen ilyenkor a péknek jobban oda kell figyelni. A szakmában közismert, hogy a kevésbé jó minőségű liszt kevésbé tűri, mondhatni nem nagyon viseli el a technológiai pontatlanságot, a lazaságokat.
– Ami a költségeket illeti, nálunk is legnagyobb mértékben a munkabér növekedett, de vele párhuzamosan mozog a szállítás költségvonzata. A jó búza ma már összességében elég drága, kérdés, hogy ezeket a különböző szereplők a maguk részterületén mennyire tudják érvényesíteni.
Gyuris Gábor malomvezető, Maros Malom, Makó
Az Agromag Kft.-hez tartozó makói malomban évről-évre a lehető legkorábban kerülnek felszínre a térség szezonra vonatkozó búzaminőségi eredményei. A malom az ország délkeleti csücskében dolgozik, és bárhogyan is fordul a világ a búza körül, ők arra mindig vigyáztak, hogy az általuk képviselt magas lisztminőségből egy fikarcnyit se engedjenek. Erről beszélgettünk Gyuris Gáborral.
– Az Agromag Kft. Maros Malom, Makó üzemében optimális esetben 24 óra alatt 60 tonna búzát tudunk megőrölni. Korábban három műszakban termeltünk, de amióta a Covid és a szomszédban zajló háború okozta piaci változás közbeszólt, csak két műszakban dolgozunk. Így is képesek vagyunk éves szinten közel tízezer tonna búza megőrlésére. Mi még az 1965-ben beépített, hagyományos félmagas őrlési technológiával dolgozunk. Ha viccelni volna kedvem, azt mondanám, hogy ez egy kvázi malommúzeum.
Legyen szó cukrászdáról, pizzériáról, kézműves pékműhelyről, nagyobb modern pékségről vagy több tíz tonnányi napi kapacitással bíró fagyasztott pékárut gyártó üzemről.

– Malmunk a Makó térségi kis és közepes gazdáktól egyenesen a szántóföldről is vásárol búzát. Az idei aratás a megszokotthoz képest korán kezdődött, egészen pontosan extrém korán kezdték el betakarítani a búzát. A jegyzetfüzetem tanúsága szerint az első mintákat június 11-én hozták be, az első szállítmányok június 15-én jelentek meg nálunk. Ez minimum 10 nappal megelőzi az eddigi legkorábbi betakarítás kezdetét. A legelső behozott tétel még „csak” euro búza volt, ám amikor 20-án teljes gőzzel megindult a beszállítás, akkor már a felkínált tételek között több malmi minőségű is érkezett. Jól jelzi a mostani aratást, hogy a búzát a termelők alig több mint 10 százalékos nedvességtartalommal szállították be, ami szintén a korai érésre utal. Jól látszott, hogy szinte egyszerre lett vágásérett az árpa, a búza és a repce. Az árpabetakarítás után sokan a repcevágást preferálták és hagyták későbbre a búzát.
– A hozzánk beszállító gazdálkodók már régóta ismerik a felvásárlási szokásainkat, tudják, hogy nagy figyelmet szentelünk a minőségre, ezért a gyengébb búzát már nem is kínálják eladásra nekünk.
Átvétellel foglalkozó munkatársaim a szezon közepére szinte ránézésre megmondják, hogy melyik kocsi kerülhet átvételre és melyik nem. Természetesen a döntést a modern automata gabonaelemző mérőműszer és a hektolitertömeg-mérő értékei alapján hozzuk meg. Ebben az évben erősen érezhető volt, hogy mely gazdák tudtak megfelelő tápanyag-utánpótlást és növényvédelmet biztosítani a megnövekedett költségek ellenére a búzájuknak. Azok a szerény anyagi lehetőséggel rendelkező gazdák, akik néhány hektáron gazdálkodnak, a vágás kezdetekor 1-2 kilogramm előmintát hoztak vizsgálatra, szinte kivétel nélkül takarmány minőséget értek el. Szerencsére őket helyben más felvásárlókhoz tudtuk irányítani. Az idén kombájntól másfél-kéthavi őrlési készletet tudtunk megvásárolni. Súlyozott átlagát tekintve ez a mennyiség 29 százalék sikértartalmat, B1-es sütőipari minőséget és 80 feletti hektolitertömeget mutat.
– Július elején komoly esőzések voltak térségünkben is. Az eső előtti és az eső utáni betakarított búza minősége jelentősen eltért, akár egy minőségi osztályt is romolhatott, valamint a hektolitertömeg is csökkent. Tapasztaltuk viszont, hogy
