– A búzakészletünk jelentősebb részét nagyobb termelőktől szerezzük be, tőlük általában már raktárról szállítják be a termést. Makó térségén kívül ott vagyunk a piacon Csongrád-Csanád vármegye délkeleti részén és Békés vármegyében Békéscsaba magasságáig. Több évtizedes tapasztalatunk, hogy ebből a régióból mi minden évben elegendő és jó minőségű búzát tudunk felvásárolni. Nyugodtak vagyunk, hisz a partneri körünk ki tudja elégíteni jó minőségű őszi búzából a Maros Malom igényeit.
– Véleményem szerint minőségi gondunk nem lesz ebben az évben sem, az más kérdés, hogy milyen árat kell ezért fizetnünk. Régi tapasztalat, hogy a gazdák a betakarításkor előbb a takarmány- és az euro minőségű tételeken adnak túl, a minőségi készletet „elzárják” a jobb ár reményében. Mi most szeptember közepéig annyi búzát akarunk felvásárolni, hogy a következő év márciusáig legyen elegendő készletünk. Azt tapasztaljuk, hogy idén a térségünkben elegendő jó búza termett, de halljuk, hogy a Dunántúlon a sok eső megtette a maga hatását. Arról is jutottak el hozzánk információk, hogy az északkeleti országrészben is bajok mutatkoznak a búza minőségénél.
Belföldön ellátjuk a kisebb pékségeket is, olyanokat, akik egyszerre kevesebbet rendelnek és elvárják tőlünk, hogy nehezített körülmények között kézi rakodással tudjuk kiszolgálni őket, akár Szeged nehezen elérhető belvárosi részein is. Sikerrel vesszük ezt az akadályt, bár az élőmunka hiánya bennünket is érint. A mi lisztjeinkből akad, aki fagyasztott élelmiszert gyárt, van aki kiskereskedőket lát el. A Maros Malomban úgynevezett félmagas őrlési technológiával dolgozunk. Ez egy kíméletesebb őrlési technológia, ami egy igen jól, széles körben használható „fogósabb” lisztet eredményez. Az általunk készített lisztben a keményítő és a sikér kevésbé sérül, de sajnos ez a technológia alacsonyabb lisztkihozatallal jár. Lisztünk alkalmas a hosszú érlelésű vadkovászos sütési technológiához. Szegeden több elégedett kézműves pékség beszállítója vagyunk, éppen az említett okok miatt.

– A búzaárakról a szakmában a sajtó felé ezen időszakban senki sem nyilatkozik szívesen, így én sem. Felgyorsult világunkban két telefonhívással bármelyik gazda ki tudja deríteni, ki mennyiért adta vagy nem adta el a búzáját. Kedvező jelnek tartom, hogy kezd egy normális viszonyrendszer kialakulni az egyes minőségi csoportok között.
A takarmány és a malmi búza között viszont az árkülönbség ennél is nagyobb. Véleményem szerint jót tenne az ágazatnak, ha a minőségi malmi búza árban a jövőben elválna gyengébb társaitól, így ez megbecsülést és kiszámíthatóságot jelentene a termelők számára. Cégünk ennek érdekében céltermesztési programot indít ebben a búzavetési szezonban, próbaképpen néhány száz hektáron, ahol általunk biztosított javító fajtájú búzavetőmagból, előírt technológiával szerződéses keretrendszerben állíttatunk elő és vásárolunk fel minőségi búzát.
Szakács Tamás vezérigazgató, Hajdúsági Sütödék Zrt.
Talán semmi nem drágult úgy az elmúlt időben, mint a kenyér. Most mégis arról hallhatunk, hogy ezen a területen további áremelkedés várható, mert közben mindennek feljebb kúszott az ára. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan látja ezt a kérdést a vezérigazgató.
– Cégünk holdingközpontként működik, benne négy sütőipari profilú leányvállalattal. A tavalyi teljesítményünket az adatok igazolják vissza a legtökéletesebben. Az árbevételünk megközelítette a 8 milliárd forintot, miközben évről-évre 10-11 ezer tonna lisztből gyártjuk a készítményeinket és több mint 300 embert foglalkoztatunk. A cégen belül 4 vállalkozás foglalkozik kenyérsütéssel, de minden beszerzést (liszt, energiahordozók, segédanyagok stb.) központilag irányítunk. A piacaink kiterjednek az ország északkeleti részére, így Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékre.
Fontos megemlíteni, hogy készítményeinkkel ott vagyunk az olyan nagy fogyasztóknál, mint az iskolák, óvodák és bölcsődék. A termékeink 70-80 százalékban friss áruként jelennek meg, azaz ezek napi termékek. Nekünk ezért az év szinte minden napján dolgoznunk kell, kivéve néhány kettős ünnepet, de 360 napon keresztül mi állandóan sütjük a kenyeret. Ezen kívül 2000 óta készítünk úgynevezett okos termékeket, amelyek a mi innovációnkból születtek. Ezek csomagolt, szeletelt vagy fagyasztott áruk, ebből körülbelül 1 milliárd forint a cég árbevétele.
– A legfontosabb alapanyagot, a lisztet, ma már több forrásból szerezzük be. A mellettünk zajló orosz-ukrán háború megkezdéséig 20 éven keresztül csupán egyetlen beszállítóval, a Hajdú Gabona Zrt.-vel volt kapcsolatunk, ám akkor minden felborult. A beszerzési árak úgy elszaladtak, hogy változtatnunk kellett, azóta minden létező csatornán keresztül vásárolunk lisztet.
