0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Kenyérsütés: új búzából, régi áron?

Bennünket ezzel a témával könnyen lehet ijesztgetni. Most azokat kérdeztük meg, akik maguk is vagy búzát őrölnek, vagy a lisztből valamilyen készterméket állítanak elő.

– A liszt megvásárlásánál a legelső és legfontosabb lépés a minőség. Ezen nincs vita, az egész folyamat ezzel kezdődik. Ha a próbát ezen a területen kiállja az adott termék, akkor jöhet utána az összes többi. Elsőként a liszt árát kell említenem, de nagyon fontos a szállítás, a szállítás pontosságának a megtartása vagy a fizetés feltételei. Amióta a válság beütött, és a Covid alatt a gáz és a villany 12-szeresére drágult, azóta a mi beszállítóinknak is gyakrabban és gyorsabban kell fizetnünk. Igen, mert nekik is ott vannak az ő beszállítóik és ők is követelik a maguk jussát.

A lisztet kétféle formában tudjuk fogadni. Jöhet ömlesztve oda, ahol toronyban tudjuk tárolni, viszont a vidéki üzemeinkben még most is megszokott a liszt zsákos kiszerelésű szállítása.

Sokan azt hiszik, hogy ez az egész folyamat az év során lineárisan egyenletes. Hát erről szó sincs. Tapasztalhatóak ciklusok a mi munkánkban, mert nyáron nem működik az iskola, az emberek oda vannak üdülni, sokan külföldre mennek. Bizonyos helyszínen, például Hajdúszoboszló esetében a fordítottja is igaz. A kenyérfogyasztás aztán azért sem lineáris, mert a többnapos ünnepek előtt az igény hatalmas mértékben megugrik, a megszokottnak a 3-4-szeresére nő. Nekünk erre is fel kell készülni, ezt az igényt is ki kell tudnunk elégíteni, ha itt hiba van, abból hatalmas hangoskodás alakul ki azonnal.

– Lesz-e elég jó minőségű liszt vagy nem? Korai még ez a kérdés! A különböző megbeszélésekből annyit tudunk, hogy búza termett elegendő, sajnos a sütőipar számára szükséges jó minőségből most kevesebbet sikerült betakarítani. A malmi minőség arányát körülbelül 30 százalékra teszi a szakma, ennek a fele is elég lenne a sütőiparnak, de arról is hallani, hogy gondok vannak a sikértartalommal vagy a terülékenységgel.

Az árakról általában mindenki mondja a magáét, de ez nem egyéb, mint afféle előzetes piaci tapogatózás.
Fotó: MMG archív

Az igazi valós helyzet majd szeptemberben jön el, akkorra derül ki, hogy ki milyen jól prognosztizált. Közben látjuk-tudjuk, hogy jönnek a külföldi importőrök, ők is szeretnének jó minőséget. Én minden előzetes híresztelés dacára azt remélem, hogy nem vagy csak nagyon szerény mértékben nőhet a liszt ára. Úgynevezett fizikai liszthiány nincs, a minőségi hiányról pedig túl korai nyilatkozni. Én azért sem számítok bármiféle nagyobb változásra, mert a Hajdúsági Sütödéknél mi hosszabb távra kötünk szerződéseket, és ez most is így van.

– Ha a kenyeret nézzük, akkor annak az ára, hogy drága vagy sem, nem egy egyszerű kérdés. Hadd kezdjem valamivel.

Amikor valaki megvásárol egy 800 forintos kilós kenyeret, akkor a 18 százalékos áfával egyből befizet a költségvetésnek 144 forint adót.

Számoljunk tovább. Egy kilogramm kenyér elkészítéséhez 75 dekagramm liszt szükséges, s ez azt jelenti, hogy a kenyérben lévő liszt ára jószerével csupán a fele annak, amit az áfa elvisz a vásárlótól. Hozzáteszem, hogy az egész búzatermesztés, feldolgozás és sütés ágazatban összesen nem képződik annyi nyereség, mint amennyi 1 kiló kenyéren az áfa. Erre szoktak aztán azzal jönni a vevők, akkor majd otthon megsütöm én magamnak, 75 deka lisztből lesz majd 1 kilós kenyerem. Úgy számolnak, hogy 100 forintból megoldják az egészet. Ki lehet próbálni, szoktam is ajánlani, mert egy ilyen folyamat körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe az előkészítéstől a sütés végéig. Ilyenkor felhívom a figyelmet arra, hogy a minimálbér nálunk óránként 1500- 2000 forint, tehát ezt is tessék figyelembe venni. Szoktam kérdezni, ha hozzám eljössz dolgozni, akkor azért te nem kérsz pénzt?

Summa-summárum, hamar kiderül, hogy az otthon sütött kenyér bizony a világ legdrágább élelmiszerei közé tartozik.

Nálunk itt a nagy sütödében a liszt árán kívül még sok egyéb rárakódik a végső árra. Nagy költségnek számít az amortizáció, a logisztika, a raktározás, a manipulálás, a kiszállítás, a göngyölegbegyűjtés, a gépjárműpark fenntartása és azokhoz az üzemanyag. A munkabérhelyzetet senkinek nem kell ecsetelnem. Ráadásként még megemlíthetem az áram- és gázszámlát, a csomagolóanyagot. Vajon ilyenkor mindenki számára világos-e, hogy ennek dacára 1 kilogramm kenyér nem a pék miatt kerül 800 forintba!

Ez is érdekelheti:

Koraszülött lett a búzánk

Csitkenye: az erdő aranya

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: