Az egészséges sütik készítésekor 3 alapszabályra kell figyelnünk: kerüljük a fehérlisztet, figyeljünk oda a cukormennyiségre és adjunk hozzá egészséges alapanyagokat is – írja a Clean Plates.
Lisztből próbáljunk teljes kiőrlésűt használni. Amennyiben valaki gluténérzékeny, jó választás lehet valamilyen magból készült verzió. A cukormennyiséget próbáljuk alacsonyan tartani, és ha lehetséges, az egészséges sütik édesítéséhez datolyát vagy banánt használjunk. Az desszertekbe meglepően könnyen lehet olyan tápanyagdús, édes zöldségeket is csempészni, mint például a répa vagy az édesburgonya – ezek növelik a sütik rosttartalmát. Egy kevés olajos mag hozzáadásával pedig még egészséges zsírsavakkal is megajándékozzuk szervezetünket.
Mandulaliszt
A jó minőségű mandulaliszt kizárólag mandula felhasználásával készül, nem tartalmaz stabilizátorokat. Így egészséges, gluténmentes opció, mellyel számos desszert készülhet.
Kókuszvirág cukor
Ezen kívül – kis mennyiségben – ásványi anyagokat is tartalmaz. Íze enyhén karamellás, kellőképp édes, így mértékkel használva finom és egészséges sütik készülhetnek vele.
Vaníliakivonat
Vaníliakivonat sok receptben szerepel. Ám vigyázzunk, a silányabb minőségűek színezékekből és egészségtelen adalékanyagokból állnak. Így mindig jó minőségűt válasszunk!
Étcsokoládé
A minőségi, krémes, markáns ízvilágú étcsokoládé kevesebb hozzáadott cukorral készül, mint a tejcsokik.
Adhatjuk banánkenyérhez, édesburgonya browniehoz vagy egészséges muffinhoz is – a lényeg, hogy ne vigyük túlzásba.
Fotók: Freepik
Ez is érdekelhet:
4 vércukorbarát, igazi fehérjebomba desszert: alakja és egészsége is meghálálja