0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Mérhető-e különbség az ökológiai élelmiszerek javára?

Napjainkban nagy érdeklődés övezi a kérdést: vajon egészségesebbek-e az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek, mint hagyományos társaik.

Mérhető-e eltérés a táplálkozásbiológiai szempontból értékes összetevők és a szennyezőanyagok mennyiségében? Az elmúlt kilencven évben számos kutatás született, melyek kiemelten vizsgálták, miként hatnak a növényi és állati eredetű élelmiszerek beltartalmára az egymástól jelentősen különböző gazdálkodási, trágyázási és növényvédelmi gyakorlatok.

Az ökológiai gazdálkodás és az ökoélelmiszerek (más néven ökológiai, bio, organikus termékek) fogyasztása világszerte, így hazánkban is folyamatosan nő.

Ezek olyan gazdálkodási és élelmiszer-termelési rendszer termékei, amely tiltja, illetve korlátozza az egészségre és a környezetre potenciálisan veszélyes anyagok és technológiák, így a szintetikus növényvédő készítmények, műtrágyák, talajjavító szerek, genetikailag módosított szervezetek és származékaik; valamint a feldolgozás során számos mesterséges adalék­anyag és az ionizáló sugárzás használatát. Az ökológiai termelés magas állatjólléti szabványokat alkalmaz, elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot, a gazdálkodás során elvárt feltételek betartását pedig fokozottan ellenőrzik. A konvencionális mezőgazdasági gyakorlat és termékei a legelterjedtebbek a világon. Ez a gazdálkodás elsődlegesen a terméshozam maximalizálására törekszik, minőség helyett a mennyiség került előtérbe.

egészséges élelmiszerek
Illusztráció

Cikksorozatunkban elsőként a legfrissebb nemzetközi összehasonlító vizsgálatok, majd hazai kutatások eredményeit mutatjuk be.

Fehérjék, szénhidrátok, vitaminok

Több tudományos kutatás foglalkozott az ökológiai és konvencionális termelési rendszerekből származó élelmiszerek táplálkozási szempontból értékes összetevőinek, így a makrotápanyagok (pl. fehérjék, szénhidrátok és zsírok), az ásványi anyagok és másodlagos anyagcseretermékek (pl. antioxidánsok, polifenolok) mennyiségének összehasonlításával. Az ábra a legidevágóbb meta­analízisek (több tudományos tanulmány eredményeit összevető tanulmány) és áttekintő tanulmányok eredményeit mutatja be, amely az ökológiai és a hagyományos módon előállított termékek egyes, táplálkozási szempontból értékes jellemzőit, szennyezőanyag-tartalmát és érzékszervi tulajdonságait hasonlítja össze.

Nemzetközi kutatások szerint az öko- és konvencionális zöldség-, gyümölcs- és gabonafélék szénhidrát- és fehérjetartalmában általában nem mutatható ki szignifikáns eltérés.

Nagyobb fehérje- és azon belül nagyobb gluténtartalomról számolnak be a kutatók a konvencionális búzában, ugyanakkor az öko-tejtermékeknél egyértelműen nagyobb a fehérjetartalom. Ennek magyarázata, hogy a nitrogénműtrágya hatással van a növény szénhidrát- és fehérjeszintézisére. Amennyiben nagy mennyiségű nitrogén áll a növény rendelkezésére, akkor az megnövekedett fehérjetermelést, és ezzel párhuzamosan arányában csökkent szénhidrátszintézist eredményez. Mivel az ökológiai gazdálkodásban nem megengedett a könnyen oldódó nitrogénműtrágya alkalmazása, valamint korlátozott a maximálisan kijuttatható állati eredetű nitrogén hatóanyag mennyisége (170 kg N/ha/év) is, a növények jellemzően kisebb fehérjetartalommal, de kedvezőbb aminosav-összetétellel rendelkeznek.

élelmiszerek összehasonlítása

Az öko- és a konvencionális élelmiszerek ásványianyag-tartalmának összehasonlítására számos vizsgálat történt, de az eredmények nem egységesek. Magasabb C-, E-vitamin- és béta-karotin-szintről számoltak be a tanulmányok az ökozöldségek és ökogyümölcsök javára, viszont más kutatások esetén nem volt számottevő különbség.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: