0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 8.

Laborcsoki lehet az édesszájúak megmentője

Régóta téma a laboratóriumban állatok nélkül készült hús, sőt, már hasonló módon növény nélkül készült kávéról is volt szó. Most pedig a csokoládé megmentésén dolgoznak a tudósok.

A kakaó növény igen érzékeny a klímaváltozás okozta stresszre. Éppen ezért a terméshozam évről-évre csökken, idén is folyamatosan kongatják a vészharangot, miszerint nem lesz elég csokoládé, és az is drágán kerül majd a boltok polcaira.

Emiatt több cég dolgozik alternatívák kidolgozásán, például pörkölt zabot vagy karobot használnak a kakaós ételekben, melyek íze hasonlít a csokoládéra.

kakaó
Illusztráció
Fotó: congerdesign, Pixabay

Egy kaliforniai cég, a California Cultured azonban magát a kakaót igyekszik előállítani laboratóriumi körülmények között – írja a Phys.org. Ehhez kakaóbab sejteket „nevelnek” cukros vízben egy bioreaktorban. Ezzel a módszerrel egy hét alatt „érik” be a kakaó, szemben a hagyományos módon növénytermesztéssel, ahol 6-8 hónap az érési idő. A mesterséges kakaó-tenyészet emellett kevesebb vizet és élőmunkát igényel. A cég tervei szerint már jövőre piacra kerülhet a labor-kakaó, amivel nem csak a világ csokoládé-igényére kínálna megoldást, de mindezt megfizethető áron. Sőt, a kakaó-termesztéssel járó természetpusztítást is meg lehet előzni az általuk alkalmazott módszerrel.

Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy a fogyasztók nyitottak az alternatívákra, és bármit, ami kakaónak látszik és olyan ízű, hajlandóak megkóstolni.

Többen is dolgoznak a kakaó megmentésén

Több fronton is küzdenek a szakértők a kakaó megmentéséért. A Mars édességgyártó cég például rendelkezik egy kutatóegységgel a Kaliforniai Egyetemen Davisben, ahol egy ellenállóbb kakaó növény létrehozásán dolgoznak. Ezen a helyen számtalan kakaócserjét nevelnek. A tudósok azt igyekeznek megtudni, hogy miben rejlik az betegségekkel szembeni ellenállóságuk. Ezzel próbálnak a kakaótermelőknek segíteni a megfelelő terméshozamok elérésében.

kakaó
A kakaócserje rendkívül érzékeny a hőségre: a száraz forróságban elhullajtja leveleit. Emiatt a termést közvetlenül éri a napsugárzás, és érés helyett megég. (Képünk illusztráció)
Fotó: pxhere.com

Az izraeli Celleste Bio szintén a kakaópor és kakaóvaj gyártását igyekszik zárt térbe hozni, szintén sejttenyészetekkel. Ezzel igyekeznek stabillá tenni az ellátási láncot a klímaváltozástól függetlenül. A technológiájuk iránt a Mondelez édességgyártó óriás is érdeklődik.

Izraelben emellett a gázai háború is hozzájárult néhány éghajlati szélsőségeknek ellenálló kakaó fácska felfedezéséhez. Ahogy korábban a magyarmezogazdasag.hu-n is írtunk róla, a Volcani Intézet 140 palántát küldött egy dél-izraeli létesítménybe. Azt szerették volna tanulmányozni, hogyan lehet a trópusi növényt száraz körülmények között termeszteni. Ezt a területet néhány nappal később a palesztin Hamász támadása érte, és a mezőgazdasági kutatóközpont is hónapokra áram és öntözés nélkül maradt.

Amikor a kutatók visszatértek azt látták, hogy majdnem az összes növény elpusztult, kivéve 18 kakaócsemetét. A fiatal palánták teljesítménye figyelemre méltó: 3,5 hónapnyi szárazságot és egy durva hidegfrontot éltek túl,

ezzel pedig egy jövőbeli, klímaváltozásnak ellenálló fajta alapjai lehetnek.

Ez is érdekelheti:

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: