0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 19.

Zöld paradicsom: 3 ötlet arra, mit kezdjünk az éretlen ínyencséggel

Zöld, éretlen, viszont nem ehetetlen. Sőt, inkább egy cseppet alábecsült különlegesség. Talált egy-két zöld paradicsomot a földön? Fagy fenyegeti a termést? Ne bosszankodjon, aggodalomra semmi ok!

Gyűjtse össze inkább a zöld paradicsomokat, mert fantasztikus dolgokat készíthet belőlük.

paradicsom
Fotó: Pixabay

Mindenki várakozástelve szokta nézni, ahogyan nőnek, színesednek, ízesednek a paradicsomjai. A legkevésbé sem vágyunk kemény, ízetlen, savanyú termésekre. Bosszankodunk, ha meglékelt, vagy lepottyant zöld paradicsomot látunk. Hónapokig dédelgetjük a növényeinket, és akkor egyszer csak jön egy  rovar, és romba dönti álmainkat a házi paradicsomszószról.

A zöld paradicsom is sokfélkeképp használható, így nem kell katasztrófaként megélni azt sem, ha az első fagyokig nem érik be minden termés. Ha lepottyan néhány paradicsom, vagy korábban kellene levennie, mert megsérült – nem akkora a baj. Az alábbi ötletekkel megmentheti a fagytól a késői termések jelentős részét is.

Bundás zöld paradicsom

Vágjunk 1-1,5 cm széles szeletekre 3 közepes méretű zöld paradicsomot. Sorakoztassuk egy tálcára, sózzuk meg, és pihentessük 10-15 percig, míg levet eresztenek. Készítsünk elő a panírozáshoz 3 tálkát, amiben meg tudjuk mártani a szeleteket. Az első tálkába keverjünk össze 1 csésze fehér tönkölylisztet sóval, borssal, vagy kedvenc fűszerkeverékünkkel. A második tálba öntsünk ½ csésze semlegesebb ízű növényi tejet és 1 ½ teáskanál almaecetet. Keverjük össze, és hagyjuk állni 10 percig szobahőmérsékleten, míg kissé aludttejes állagúvá válik. Ekkor keverjük simára 3 evőkanál tönkölyliszttel.

A harmadik tálba ½ csésze kukoricadara és ½ csésze zsemlemorzsa kerül, ezeket is keverjük össze.

Egy serpenyőben hevítsünk finomított kókusz-, olíva-, szőlőmag-, vagy avokádóolajat. A leitatott szeleteket mártsuk a lisztes, a tejes, végül a morzsás keverékben, és oldalanként 3-5 perc alatt süssük aranybarnára.

Mártogatós zöld paradicsomból

Tegyünk egy tepsire kb. 150 g kisebb méretű zöld paradicsomot, 1 közepes fehér hagymát negyedelve, 3 megtisztított fokhagymagerezdet, és 1 nem túl csípős, kicsumázott csilit. Süssük 4-5 percig 200°C-on, majd forgassuk meg a paradicsomokat, és folytassuk a sütést további 4-5 percig. Miután eléggé kihűltek, tegyünk mindent turmixgépbe, adjunk hozzá ½ csésze korianderlevelet, ½ teáskanál sót, 2 evőkanál limelevet, és pulzálva dolgozzuk enyhén darabos állagúra.

Tálalásig érdemes hűtőszekrényben érlelni egy keveset. Hűtve kb. egy hétig eltartható.

Sült zöldparadicsom-leves

Terítsünk szét egy tepsiben 2 kg negyedelt zöld paradicsomot, 2 közepes vöröshagymát negyedekre vágva, 4-5 gerezd megtisztított fokhagymát. Öntsünk rájuk 2 evőkanál avokádóolajat, hintsük meg sóval, borssal, és forgassuk össze, hogy az olaj mindenhol egyenletesen bevonja a darabokat. Süssük 220°C-os sütőben 15 percig, keverjük át, és folytassuk a sütést további 15 percig. Közben egy fazékban pároljunk meg kis lángon 4 csésze vékonyra szelt kelkáposztát 1 csésze zöldségalaplében.

Tegyük a sült paradicsomos-hagymás keveréket a káposztás leveshez, és turmixoljuk simára. Szükség szerint sóval, borssal utóízesíthetjük.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: