Gyűjtse össze inkább a zöld paradicsomokat, mert fantasztikus dolgokat készíthet belőlük.

Mindenki várakozástelve szokta nézni, ahogyan nőnek, színesednek, ízesednek a paradicsomjai. A legkevésbé sem vágyunk kemény, ízetlen, savanyú termésekre. Bosszankodunk, ha meglékelt, vagy lepottyant zöld paradicsomot látunk. Hónapokig dédelgetjük a növényeinket, és akkor egyszer csak jön egy rovar, és romba dönti álmainkat a házi paradicsomszószról.
Bundás zöld paradicsom
Vágjunk 1-1,5 cm széles szeletekre 3 közepes méretű zöld paradicsomot. Sorakoztassuk egy tálcára, sózzuk meg, és pihentessük 10-15 percig, míg levet eresztenek. Készítsünk elő a panírozáshoz 3 tálkát, amiben meg tudjuk mártani a szeleteket. Az első tálkába keverjünk össze 1 csésze fehér tönkölylisztet sóval, borssal, vagy kedvenc fűszerkeverékünkkel. A második tálba öntsünk ½ csésze semlegesebb ízű növényi tejet és 1 ½ teáskanál almaecetet. Keverjük össze, és hagyjuk állni 10 percig szobahőmérsékleten, míg kissé aludttejes állagúvá válik. Ekkor keverjük simára 3 evőkanál tönkölyliszttel.
Egy serpenyőben hevítsünk finomított kókusz-, olíva-, szőlőmag-, vagy avokádóolajat. A leitatott szeleteket mártsuk a lisztes, a tejes, végül a morzsás keverékben, és oldalanként 3-5 perc alatt süssük aranybarnára.
Mártogatós zöld paradicsomból
Tegyünk egy tepsire kb. 150 g kisebb méretű zöld paradicsomot, 1 közepes fehér hagymát negyedelve, 3 megtisztított fokhagymagerezdet, és 1 nem túl csípős, kicsumázott csilit. Süssük 4-5 percig 200°C-on, majd forgassuk meg a paradicsomokat, és folytassuk a sütést további 4-5 percig. Miután eléggé kihűltek, tegyünk mindent turmixgépbe, adjunk hozzá ½ csésze korianderlevelet, ½ teáskanál sót, 2 evőkanál limelevet, és pulzálva dolgozzuk enyhén darabos állagúra.
Sült zöldparadicsom-leves
Terítsünk szét egy tepsiben 2 kg negyedelt zöld paradicsomot, 2 közepes vöröshagymát negyedekre vágva, 4-5 gerezd megtisztított fokhagymát. Öntsünk rájuk 2 evőkanál avokádóolajat, hintsük meg sóval, borssal, és forgassuk össze, hogy az olaj mindenhol egyenletesen bevonja a darabokat. Süssük 220°C-os sütőben 15 percig, keverjük át, és folytassuk a sütést további 15 percig. Közben egy fazékban pároljunk meg kis lángon 4 csésze vékonyra szelt kelkáposztát 1 csésze zöldségalaplében.