0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 3.

13 tápanyag, ami segíthet felépülni műtét után

Műtét után a szervezet legyengül, ezért érdemes olyan tápanyagokat beépíteni az étrendbe, amelyek támogatják a szervezetet, segítik a gyógyulást. Íme, a legfontosabbak.

Az antioxidánsok segítik a szervezetet a védekezésben és a gyógyulásban is. A legjobb antioxidáns-források közé tartoznak a bogyós gyümölcsök, a szőlő és a spenót.

A kalcium segít az erős csontok felépítésében, valamint az idegi impulzusok, a véralvadás és az izomerő szabályozásában. A kelkáposzta, a joghurt és a mandula is tartalmaz az értékes ásványi anyagból.

mandula
Forrás/Designed by: Freepik
A szénhidrátok energiát biztosítanak az izmok, az agy és az idegek számára. Energiára pedig nagy szükség lesz a gyógyulás során. Fogyassz teljes kiőrlésű gabonaféléket, sárgarépát és édesburgonyát!

Székrekedés gyakran tapasztalható műtét után. Ezt okozhatja az aktivitás hiánya és a fájdalomcsillapítás. A rost elengedhetetlen ennek elkerüléséhez. Jó rostforrás a málna és a babfélék is.

A legtöbb műtét vérveszteséggel jár. A vas létfontosságú az új vörösvértestek létrehozásához.
A csicseriborsó, a spenót és a kesudió is tartalmazza.

A magnézium nyugtató, pihentető hatást biztosít. A megfelelő mennyiségű magnézium enyhítheti az izomfájdalmat és elősegítheti a jobb alvásminőséget. A legjobb választás a diófélék, az egyéb magvak és az avokádó fogyasztása magnéziumbevitel szempontjából.

A kálium támogatja a szívet, segíti a sejtképződést és az izmok munkáját.
A tök, az édesburgonya és a fehérbab is tartalmaz káliumot.

édesburgonya
Forrás/Designed by: Freepik

A fehérjék aminosavjai segítenek a sérült szövetek újjáépítésében. A megfelelő fehérjebevitel felgyorsíthatja a sebgyógyulást. Tojás, baromfihús és bab fogyasztásával vihetjük be legegyszerűbben.

Az A-vitamin segít a szervezetnek új csontot, szövetet, nyálkahártyát vagy bőrt építeni. Ez különösen akkor fontos, ha csontműtéten estél át.
A sárgarépa, az édesburgonya és a sárgabarack is gazdag A-vitaminban.

B-vitaminra a vörösvértestek létrehozásához és az agyműködés fenntartásához van szükség.
A hús, a tenger gyümölcsei és a tojás is tartalmazza.

A C-vitamin támogatja a kollagénszintézist, amely felelős az inak és a szalagok gyógyulásért, elősegíti a műtéti sebek gyógyulását.
A citrusfélék, az eper és a paprika is nagy mennyiségben tartalmazza.

Fotó: Pixabay

Az E-vitamin az antioxidánsok csoportjába tartozik. Ezek segítenek a szervezetnek egészséges vörösvértesteket képezni és a K-vitamint felhasználni.
Fogyassz napraforgómagot, mángoldot és spárgát!

K-vitamin nélkül lehetetlen a véralvadás, mely létfontosságú többek közt a műtét utáni sebgyógyuláshoz.
A kelbimbó, a brokkoli és a római saláta is jó választás, ha K-vitamint szeretnél bevinni!

kórházi étel
Forrás/Designed by: Freepik
Forrás: thekey.com

Magazin ajánló: