0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 10.

Díjazták a szentesiek egyik kevésbé ismert paprikáját

A 2024-es Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegyével gazdagodott a 350 szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ (Délalföldi Kertészek Szövetkezete). A Szövetkezet díjnyertes terméke ezúttal a pritamin paprika, vagy másnéven paradicsompaprika.

Ez a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, ám évszázados múlttal rendelkező típusa.

2024.09.12. DélKerTÉSZ Érték és Minőség Nagydíj Pályázat díjátadó ünnepség
Fotó: Berecz Valter/Kepszerk.hu

A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 45 főcsoport több mint 100 témakörében hirdették meg az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot – a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét – a Kárpát-régió egész területén. Szeptember 12-én, az Országház Főrendiházi Üléstermében, ünnepélyes keretek között került sor a díjak átadására. A díjnyertes pályázók között szerepel a 350 szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ, amely a Hungarikumnak számító Szentesi paprika egyik fajtájával, a pritaminnal nyerte el a kitüntető címet.

„Büszkék vagyunk rá, és nagyon jó visszajelzés számunkra ez a díj, ugyanis azt jelenti, hogy jó úton haladunk. A DélKerTÉSZ termelői mindent megtesznek annak érdekében, hogy egyre több jó minőségű magyar zöldség kerülhessen a boltok polcaira, és jusson el az emberekhez” – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

A díjnyertes pritamin története

A Hungarikumok Gyűjteményét gazdagító Szentesi paprika egyik kevésbé ismert típusa az étkezési pritamin paprika, vagy másnéven paradicsomalakú paprika (paradicsompaprika).

Termesztése évszázados hagyományokra nyúlik vissza a szentesi régióban, amelyet elsősorban szabadföldben termesztettek.

A DélKerTÉSZ tagjai 2003-2006 és 2012-2014 között kisebb területen termesztettek paradicsom alakú paprikát, majd ezt követően egy időre háttérbe szorult ez az édes, vastag húsú paprikaféle, mígnem 2022-ben a Szövetkezet célkitűzésévé vált, hogy a bolgárkertészek által is szívesen termelt típust újra bevezesse és megismertesse a fogyasztókkal, és régi-új termékként színesíthesse vele termékpalettáját.

A termés vastag húsú, mélypiros színű, bogyója lapított gömb alakú, íze kiemelkedően édes, zamatos, C-vitamin tartalma pedig kiemelkedően magas. Köztudott, hogy Szent-Györgyi Albert paradicsompaprikából vonta ki ezt a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint.

2024.09.12. DélKerTÉSZ Érték és Minőség Nagydíj Pályázat díjátadó ünnepség
Fotó: Berecz Valter/Kepszerk.hu

Fókuszban a környezetvédelem és energiahatékonyság

A DélKerTÉSZ kiemelt célkitűzésének tekinti a fenntartható fejlődést. Szövetkezet tagjai a komplex, integrált termesztést tartják szem előtt, melynek része a biológiai növényvédelem, az oltott palánták és biostimulátorok alkalmazása.

A zöldségek termesztése során használt fóliákat és üvegházakat termálvíz felhasználásával fűtik.

Kiemelt szempontként tekintenek a vegyszerhasználat visszaszorítására, így óvva a termőtalajt és a vizet a környezeti károktól, valamint biztosítva a fogyasztók számára a még biztonságosabb termékeket. Ennek köszönhetően 2014-ben elnyerték az Élelmiszerbiztonságért díjat.

Forrás: DélkerTÉSZ sajtóközlemény

Magazin ajánló: