Egy nemrégiben megjelent tanulmány randomizált, kontrollált vizsgálatok eredményei alapján értékelte, hogy milyen hatással van a szív- és érrendszerre, ha tehéntej helyett szójatej fogyasztása mellett döntünk.
A több tudományos értekezés eredményeit összehasonlító tanulmányban a kutatók 17 különböző vizsgálat eredményeit összesítették, mely így összesen 500 fős mintát adott ki. A vizsgálat során átlagosan fél liter szójatejjel helyettesítettek fél liter tehéntejet. A szójatejből származó napi fehérje adag 22 g volt, míg a tehéntejből származó fehérje mennyisége 24 g.
A tanulmányok közül három kísérletben vettek részt egészséges alanyok, míg a többi különböző betegségekkel küzdőket (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás stb) vizsgált.
A tanulmány szerint az állati fehérjeforrások hüvelyesekkel történő felcserélése 23 százalékkal képes csökkenteni a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
Egy másik tanulmány szintén a szójatermékek hatását vizsgálta, mégpedig a daganatos megbetegedések vonatkozásában.
A vizsgálatokban 86 ezren vettek részt és a megfigyelések alatt közel 45 ezer daganatos betegség alakult ki.
A legtöbb szóját fogyasztó nők körében a daganatos betegségek kockázata 24 százalékkal volt alacsonyabb. Férfiak esetében az összefüggés az összes rákos betegség vonatkozásában ugyan nem volt statisztikailag számottevő, ám a prosztatarák kockázata lényegesen, 53 százalékkal alacsonyabb volt.
Mindezek alapján elmondható, hogy a szója kiváló fehérje-, rost- és antioxidáns-forrás, érdemes tehát rendszeresen fogyasztani.