0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Élelmezési világnap: az élelemhez való jog a jobb életért és jövőért

Az élelemhez való jog a nemzetközi jog által elismert alapvető emberi jog. Mégis, a világon nem mindenki jut hozzá. A világszerte 150 országot felölelő összefogás emeli ki az élelmezési világnapot a többi ENSZ-nap közül.

„Cleverfood – Együnk okosan”

Fenti címmel nyílt új kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, melynek fókuszában a globális élelmiszerrendszer komplexitása és fenntarthatatlansága áll.

A Lisszabonból érkezett kiállításon interaktív elemeken keresztül fedezhetik fel a látogatók, ahogyan a tányérunkra kerülő élelmiszerek sokszor a világ túlsó feléről érkeznek,

és számos szereplő közreműködésével jutnak el hozzánk; hogyan formálják döntéseink az élelmiszerláncokat és azoknak milyen globális következményei lehetnek.

Nobilis Márton és Estók János
Nobilis Márton és Estók János a kiállítás megnyitóján

A „Cleverfood – Együnk okosan” című kiállítás október 9. megnyitóján Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója köszöntőbeszédében kiemelte, a kiállítás attól különleges, hogy nem a termelési oldaláról, hanem a fogyasztás oldaláról közelíti meg az agrárszférát.

A főigazgató köszönetet mondott a kiállítás megvalósításában való részvételért az AKI-nak, külön köszönetét fejezte ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeum munkatársainak, köztük Gergely Gábor főmuzeológusnak a Brüsszellel és az ottani partnerekkel való kapcsolattartásért, együttműködésért, hiszen a kiállítás az uniós elnökséggel összefüggésben valósul meg, továbbá Lükőné Örsi Gabriellának, a kiállítás egyik kurátorának.

A kiállítást Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg.

Beszédében elmondta, hogy Magyarországon az agráriumnak mindig is erős kultúrája volt, mára pedig azok tudnak sikeres mezőgazdasági országok lenni, ahol eredményes az élelmiszeripar is.

A végtermék az egyik legfontosabb része az élelmiszeriparnak, ezért is fontos, hogy a kormányzat úgy gondolkodik az élelmiszeriparról, hogy kiemelten támogatja ezt a területet – mutatott rá Nobilis Márton. Hozzátette, figyelnünk kell a környezetünk megóvására, valamint arra, hogy a legkevesebb ételmaradék kerüljön a kukába.

A globális élelmiszerrendszer társadalmi, környezeti és gazdasági hatással bíró tényezőknek és szereplőknek rendkívül bonyolult a hálózata. Úgy tűnik, a jelenlegi rendszer már nem fenntartható: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Az élelmiszerrendszer átalakítása létfontosságú annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a klímaváltozási krízist és a biodiverzitás csökkenését, hogy lépéseket tegyünk az egyenlőség elősegítéséért és az éhezés felszámolásáért, az alultápláltság és elhízás kihívásainak megoldásáért. Döntéseink alapvető fontosságúak az igazságosabb jövő kialakításában.

Az országok, kultúrák és generációk közötti összefogás segítségével élelmiszerrendszerünket igazságosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tehetjük.

Ehhez együtt kell megváltoztatni a termelés és fogyasztás módját, egy kevésbé húsalapú, mint inkább növényalapú élelmiszerekkel jellemezhető körforgásos rendszer felé indulva. Biztosítani kell az élelmiszertermelésben és -ellátásban dolgozók megélhetését, ugyanakkor mindenki számára elérhetővé kell tenni az egészséges, tápláló és ízletes élelmiszereket.

A mindennapi életben a változást apró gesztusok hozzák. Kezdhetjük akár a konyhánkban, a tányérok, lábosok, sütők és hűtők mellett is.

egészséges élelmiszer főzése a konyhában
Fotó/Designed by: Freepik
Vajon készek vagyunk arra, hogy változtassunk főzési, étkezési szokásainkon?

A kiállítás bemutatja az élelmiszerrendszer hatásait és a kihívásokat, amelyek leküzdésével igazságosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tehetjük a jelenlegi pazarló, természeti erőforrásokat erősen terhelő rendszert.

A Cleverfood – Együnk okosan kiállítás felnőttek és gyerekek számára egyaránt izgalmas és tanulságos élményt kínál, ahová minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A kiállítás 2025. január 15-éig látogatható.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/FAO

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: