„Cleverfood – Együnk okosan”
Fenti címmel nyílt új kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, melynek fókuszában a globális élelmiszerrendszer komplexitása és fenntarthatatlansága áll.
és számos szereplő közreműködésével jutnak el hozzánk; hogyan formálják döntéseink az élelmiszerláncokat és azoknak milyen globális következményei lehetnek.

A „Cleverfood – Együnk okosan” című kiállítás október 9. megnyitóján Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója köszöntőbeszédében kiemelte, a kiállítás attól különleges, hogy nem a termelési oldaláról, hanem a fogyasztás oldaláról közelíti meg az agrárszférát.
A főigazgató köszönetet mondott a kiállítás megvalósításában való részvételért az AKI-nak, külön köszönetét fejezte ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeum munkatársainak, köztük Gergely Gábor főmuzeológusnak a Brüsszellel és az ottani partnerekkel való kapcsolattartásért, együttműködésért, hiszen a kiállítás az uniós elnökséggel összefüggésben valósul meg, továbbá Lükőné Örsi Gabriellának, a kiállítás egyik kurátorának.
A kiállítást Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg.
A végtermék az egyik legfontosabb része az élelmiszeriparnak, ezért is fontos, hogy a kormányzat úgy gondolkodik az élelmiszeriparról, hogy kiemelten támogatja ezt a területet – mutatott rá Nobilis Márton. Hozzátette, figyelnünk kell a környezetünk megóvására, valamint arra, hogy a legkevesebb ételmaradék kerüljön a kukába.
A globális élelmiszerrendszer társadalmi, környezeti és gazdasági hatással bíró tényezőknek és szereplőknek rendkívül bonyolult a hálózata. Úgy tűnik, a jelenlegi rendszer már nem fenntartható: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz.
Az élelmiszerrendszer átalakítása létfontosságú annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a klímaváltozási krízist és a biodiverzitás csökkenését, hogy lépéseket tegyünk az egyenlőség elősegítéséért és az éhezés felszámolásáért, az alultápláltság és elhízás kihívásainak megoldásáért. Döntéseink alapvető fontosságúak az igazságosabb jövő kialakításában.
Ehhez együtt kell megváltoztatni a termelés és fogyasztás módját, egy kevésbé húsalapú, mint inkább növényalapú élelmiszerekkel jellemezhető körforgásos rendszer felé indulva. Biztosítani kell az élelmiszertermelésben és -ellátásban dolgozók megélhetését, ugyanakkor mindenki számára elérhetővé kell tenni az egészséges, tápláló és ízletes élelmiszereket.
A mindennapi életben a változást apró gesztusok hozzák. Kezdhetjük akár a konyhánkban, a tányérok, lábosok, sütők és hűtők mellett is.

A kiállítás bemutatja az élelmiszerrendszer hatásait és a kihívásokat, amelyek leküzdésével igazságosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tehetjük a jelenlegi pazarló, természeti erőforrásokat erősen terhelő rendszert.
A Cleverfood – Együnk okosan kiállítás felnőttek és gyerekek számára egyaránt izgalmas és tanulságos élményt kínál, ahová minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A kiállítás 2025. január 15-éig látogatható.