0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A 38 tojásos tészta

Fürjtenyésztéssel és a tojások feldolgozásával foglalkozik egy fiatal házaspár Nagyorosziban. A tojásokból többek között száraz tésztákat készítenek, a 38 tojásos tészták egyre népszerűbbek.

– De akkor annak kell egy másik tésztagép, egy másik feldolgozótér, hogy ne keveredjen össze a hagyományos liszt a gluténmentessel, sőt egyáltalán ne is érintkezzenek egymással, sorolják az újabb kihívásokat – Dávid nevetve mondja, hogy a házuk 80 százalékban konyhából áll.

Most már elérhető a fürjtojásos gluténmentes száraztészta, ami szezámmaglisztből, lenmaglisztből és tápióka-keményítővel készül.

38 tojásos tészta

A tészták kapcsán többféle felhasználásra is gondoltak, vannak levestészták és különböző alakúak, amit köretnek vagy önálló tésztaételnek lehet készíteni. De felejtsük el a hagyományos mértékegységeket, ne keressük a 4 vagy 6 tojásos tésztát, mert itt a méretkülönbségek miatt mindegyik 38 tojásos tészta.

– Új termék lesz a tojástúró, ami tojásfehérjéből készül majd, állaga pedig olyan lesz, mint a hagyományos túróé, viszont így laktózmentes, tehát a tejre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Jelenleg kísérleti stádiumban van, de ha elkészül, egy másik allergiás csoportnak is tudunk alternatívát adni – jegyzi meg Dávid.

Kicsi is, foltos is

Ám nem mindenki lelkes a fürjtojások láttán. Tapasztalatuk szerint nehéz elfogadtatni az emberekkel a kicsi, foltos tojásokat, sokan idegenkednek tőle, vagy egyszerűen nem tudják, mire használják. A másik gyakori megjegyzés, hogy miért adjanak közel annyi pénzt ezért a pici tojásért, akkor már inkább tyúktojást vesznek. Jellemzően kevesen vannak tisztában azzal, hogy a beltartalmi értékei teljesen eltérnek a tyúktojásétól. Legtöbben inkább különlegességnek tartják.

Ezért értékesítéskor, amikor csak tehetik, adnak kóstolót az érdeklődőknek, és megosztanak minden információt a fürjtojásokról. Elmondják például, hogy nyersen milyen pozitív hatása van a szervezetre.

Ezt fogadják el a legnehezebben, hiszen a köztudatban az él, hogy kerüljük a nyers tojást a lehetséges szalmonellafertőzés miatt. Főzve is nagyon egészséges, de a hő hatására veszít értékéből, ezért érdemes nyersen fogyasztani, akár kúraszerűen is, mert remek immun­erősítő. Eltarthatósága is hosszabb, mint a tyúktojásé, és mindenre lehet használni.

fürjtojás füstölés

Kik a Fürjfészek vásárlói? Ahogy ez lenni szokott, először az ismerősök fedezték fel, aztán jöttek a településről házhoz vásárolni. Később hívták őket különféle rendezvényekre és termelői piacokra is. Ez utóbbi adta ahhoz a lökést, hogy még többféle terméket állítsanak elő a minél több igény kielégítésére.

Fontosnak tartják a fenntarthatóságot is, a csomagolásban keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel a lehető legkevesebb szemetet generálják. A füstölt tojások, a belőlük készült krémek és majd a tojástúró is üvegbe kerül, amit a vásárlók később visszavihetnek, így újra fel tudják használni. Ezért az üvegekre nem ragasztanak címkéket, hanem kis szalaggal kötik rá. Ugyanígy visszahozhatják tojástartókat is, erre kis kedvezménnyel ösztönzik a vásárlókat.

Mind a ketten dolgoznak a fürjészkedés mellett, Dávid az építőiparban, Kata pedig bölcsödében, és nevelik a három kislányukat. De komoly terveik vannak a fürjekkel.

– Hosszú távú cél, hogy ez megélhetési formává váljon számunkra, ehhez viszont komolyabb fejlesztésekre lesz szükség, amit nem egyszerű kivitelezni, mert a kistermelői státusz miatt kevesebb pályázat érhető el számunkra – vélekedik Dávid.

Eddig mindent saját erejükből valósítottak meg, de szeretnének pályázati forrásokból fejleszteni, ezért folyamatosan követik a kiírásokat.

A termékeikkel az is a céljuk, hogy a fürjtojás mindenki számára elérhető legyen, és ne megfizethetetlen kuriózumként tekintsenek rá.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: