0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 20.

Hatalmas egészségügyi kockázat Európában: kiderült, hogy szennyezett tonhalat eszünk

Több francia nonprofit szervezet is megkongatta a vészharangokat, miután számos, Európában kapható tonhalkonzervet vettek górcső alá. Az eredmények elkeserítőek: mindegyiket jelentős mértékben szennyezte higany.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy

az is problematikus, ha mindig csupán kis mennyiséget viszünk be az anyagból, mivel az idővel fokozatosan felhalmozódik a szervezetünkben – ezt a folyamatot bioakkumulációnak nevezzük.

A tonhal is ennek köszönhetően van fokozottan kitéve higanyszennyezésnek: mivel a halfajta feljebb helyezkedik el a táplálékláncban, kisebb halakat eszik, melyekkel beviszi a vegyületet, az pedig felgyülemlik szervezetében.

toast zöldségekkel, avokádóval és tonhallal
Fotó/Designed by: Freepik

A higany egyébként természetes módon vulkánkitörések és erdőtüzek révén van jelen a természetben. Ám napjainkban a higanyforrások 2/3 részéért már emberi tevékenységek felelősek, ilyen például a szénégetés vagy a hulladékégető művek alkalmazása.

Hogyan tovább?

A Bloom és a Foodwatch közös kampányt indított annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra.

Azt szeretnék elérni, hogy tonhal esetében a megengedett jelenlegi 1 ppm higanyértéket jelentősen csökkentsék, 0,3 ppm-re, mely a többi halfajtára is vonatkozik.

Emellett petíciót indítottak, hogy rábírjanak 10 kereskedelmi láncot Európában – köztük a spanyolországi Lidlt és a német Aldit –, hogy edukálják vásárlóikat a tonhalkonzervek veszélyeivel kapcsolatban.

halkonzervek
Fotó/Designed by: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: