A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy
A tonhal is ennek köszönhetően van fokozottan kitéve higanyszennyezésnek: mivel a halfajta feljebb helyezkedik el a táplálékláncban, kisebb halakat eszik, melyekkel beviszi a vegyületet, az pedig felgyülemlik szervezetében.
A higany egyébként természetes módon vulkánkitörések és erdőtüzek révén van jelen a természetben. Ám napjainkban a higanyforrások 2/3 részéért már emberi tevékenységek felelősek, ilyen például a szénégetés vagy a hulladékégető művek alkalmazása.
Hogyan tovább?
A Bloom és a Foodwatch közös kampányt indított annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra.
Emellett petíciót indítottak, hogy rábírjanak 10 kereskedelmi láncot Európában – köztük a spanyolországi Lidlt és a német Aldit –, hogy edukálják vásárlóikat a tonhalkonzervek veszélyeivel kapcsolatban.