0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Hollandia gazdaszemmel

„A természet felfedezése soha nem áll meg” – olvasható a Bejo Zaden idei, nyitott napokra szóló meghívóján, ami hűen tükrözi a holland zöldségnemesítő cég célkitűzését.

Nem használják ki a termelőket

Évek óta beszélünk arról, mi lehet a holland gazda sikerének titka? A szaktanácsadás, a szakmai háttértámogatás a hollandok egyik erőssége. Ha megnézzük a kiállítást, a biológiai növényvédelemtől a raktározásig a logisztikán keresztül, a vetőmagig minden megtalálható. Nem a termelőnek kell gondolkodnia a problémákon, hanem kész termesztéstechnológiát, konkrét üzleti tervet kap kézhez, szinte nincs olyan része a gazdálkodásának, amire ne kapnának válaszokat. Ráadásul a holland gazda szemlélete kicsit más, mint a magyar társáé. Sokkal üzletiesebb a hozzáállása, keményebben számolják az eurót, mint nálunk a forintot.

Néhány évtizeddel megelőztek bennünket a frisspiaci, az ipari zöldségfélék termesztése terén és a piacszerzéssel. Hollandia világkereskedelmi tényező, nemcsak a saját termelését, hanem másét is el tudja adni.

Náluk bizonyos birtoknagyság fölött történnek a komolyabb beruházások, nem minden termelő akarja saját gépparkkal teljes egészében lefedni a gazdálkodását. Számukra fontos az összefogás, szükség esetén kisegítik egymást. Az értékesítés is sokkal nagyobb kereskedő cégeken keresztül történik, mint Magyarországon. Hollandiában 30 ezer tonna alatt ritkán találni kereskedő céget, Magyarországon szinte ritkaságszámba megy egy ilyen volumenű vállalkozás. A holland kereskedő érzi az egymásrautaltságot, nem használja ki a termelőt. Ez talán válasz arra, hogy miért tudnak versenyképesek maradni a piacon. A nagyobb, egységesebb árutömeg miatt a megtérülések sokkal gazdaságosabbak, mint mondjuk sokkal kisebb tételben Magyarországon.

Ráadásul állandó kereskedőkkel dolgoztak, ami azt is jelenti, hogy sokkal kiszámíthatóbb az értékesítés. Ebben az is közrejátszhat, hogy a termelő sok esetben több évtizedes kapcsolatot ápol a felvásárlójával, üzleti partnerével. Magyarországon sok esetben legfeljebb egy-két évtizedről tudunk csak beszélni, de az is ritka.

Ugyanakkor a magyar termelők is érzik, hogy az elmúlt 6-8 év értékesítési eldorádója vagy aranyévei után egy kicsit mérséklődnek az árak.

Ennek egyik oka, hogy a piac elfogadta a költségnövekedést. Mára egyre inkább érződik, hogy Európa nagyon drágán termel, erősen szabályozza a piacait, a termelését. Alapvetően a szigorú előírásoknak és megfeleléseknek köszönhetően drágán termel. Összehasonlítva a BRICS országokkal, akár az üzemanyagot, a munkabéreket, az egyéb intézményi hátteret, jelentős eltérések mutatkoznak az unió hátrányára. A mostani zöldségpiaci árak stagnálásának nagy valószínűséggel az oka, hogy Európa – ebbe beleértve Magyarországot is – „kiárazta” magát a világ zöldségpiacáról, emiatt egy darabig döcögősebb lesz a szekér.

A Bejo káposztákat még mindig szívesen termelik
A Bejo káposztákat még mindig szívesen termelik

A holland gazda

Hazánkban növényvédőszer-konjunktúrát tapasztalunk a kiskultúráknál. Megkérdezve a holland hagymatermelőket, azt mondják, hogy nemcsak engedélyeztetve van a készítmény, de kapni is lehet. Nálunk pedig hiánycikk, miközben be lehetett volna szerezni, csak időben kellett volna lépnünk. Miközben a kereskedők számára akkor éri meg, ha a volumen megvan.

Hollandiában mindent kezébe adnak a termelőnek. Ennek ellenére veszik a fáradságot, gondolkoznak, hiszen a kivonások őket is ugyanúgy érintik, mint a magyar gazdát.

Látható a vetőmag területén, hogy a csávázás esetében már nem a kémiai, hanem inkább innovatív megoldásokkal élnek. Náluk nem jelent akkora gondot a generációváltás, a fiatalok perspektívát látnak a mezőgazdaságban. Ennyivel okosabbak, sikeresebbek lennének a holland gazdák? Sokkal inkább ott kell keresni a megoldást, hogy amit az elmúlt évtizedekben, évszázadokban fölhalmoztak, most tudatosan fölhasználják. Viszont ez önmagában kevés lenne, gazdálkodásukban rendkívül józanok és határozottak.

Magyar gazdák Warmenhuizenben
Magyar gazdák Warmenhuizenben

Egy holland üzemben is jelen van az új technika, mellette a régi technológiának az elemei is megtalálhatók. Feleslegesen nem váltanak. Kénytelenek használni a legújabb technológiát, mert ők is kézimunkaerő-hiánnyal küszködnek, nagyon nehéz megfizetni a fizikai munkást. Ugyanakkor megfelelő árumennyiség is kell ahhoz, hogy színválogatót, optikai válogatót vásároljon valaki. De tegyük hozzá, azt a mennyiséget sem maguk állítják elő, hanem összefognak termelőket.

A hollandok globálisan nézik a világot, és megpróbálnak beleintegrálódni, miközben a gazdák itt termelnek Hollandiában. Miközben hozzánk képest semmivel sem jobbak az ökológiai adottságaik, csak jobban alkalmazkodtak.

Kettészakadt az ország

A megváltozott időjárási viszonyok ellenére a Bejo nemesítése nem elsősorban a szárazságtűrésre koncentrál, hiszen Hollandiában öntözöttek a zöldségterületek. Magyarországon viszont a klímaváltozás egyfelől a magasabb hőmérséklet, másfelől pedig az erős UV-sugárzás miatt változik például a hagymák viselkedése, akárcsak az öt évvel ezelőtti nyarakhoz képest. Ilyen körülmények között nem bírnak a korábbi szinten teljesíteni. Kisebb a lomb, kisebb a hozam, néhány hagyma, ami eddig gömbölyű volt, az extrém meleg nyarakon hosszúkás, megnyúlt formájúvá válik.

A saját nemesítésű zöldségek több mint 100 országba jutnak el
A saját nemesítésű zöldségek több mint 100 országba jutnak el

Ami valóban újdonság, és jobban bírja ezt az extrém terhelést, az Element fajta, aminek a szezon végén is egészségesebb, zöldebb a lombja. Az ideihez hasonló extrém nyarakon nagyon jól látszik a különbség. Így a Bejo nemesítés az erős UV sugárzásra és a nagy melegre fókuszál.

Ez igaz a hagymánál, a sárgarépánál, ahol teljesen más fajtákat termelünk hazánkban, mint az enyhén hűvösebb klímájú területeken. Az új nemesítési anyagok közül is a legjobbakat válogatják ki, melyeket magyarországi kísérletekben tovább vizsgálnak.

Hollandiában a termelők hozzászoktak ahhoz, hogy mindig időben jön a csapadék, s bár a mennyiség nem változott, csak időben hektikusabbá vált. A hollandoknál a 2024-es tavasz nagyon hideg és esős volt, ezért csak későn tudtak vetni. Május 15-20. körül került a hagyma vége a földbe. Kettészakadt az ország. A nyár Dél-Hollandiában az átlagosnál szárazabb lett, ám Hollandia északi részén csapadékos. Ennek köszönhetően nagyon változatosak a hagymatábláik, mert az ország egyik felében apró és nagyon rossz minőségű az áru, miközben a másik felében elég jó hozamokat sikerült elérni, jó minőség mellett.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság