0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 7.

A kutatók szerint ez a rágcsálnivaló még a demenciát is segíthet megelőzni

Napjainkban nincs bizonyított gyógymódja a demencia leggyakoribb esetének, a sokakat érintő Alzheimer-kórnak. Ám az ideggyógyászok úgy vélik, már az esetek 45%-a elkerülhető lenne életmódbeli változtatásokkal.

A GeroScience folyóiratban megjelent tanulmány spanyol és portugál szerzői jelentős összefüggést találtak egy bizonyos élelmiszer fogyasztásának és a demencia rizikójának csökkenése között. Ez pedig nem más, mint az olajos magvak kategóriája – írja a Newsweek.

reggeli, granola, olajos magvak, gyümölcsök
Fotó: Pxhere

Egy marék mag az orvost is távol tartja

A kutatók munkájuk során több, mint 50000, 40 és 70 év közötti személy egészségügyi változásait követték nyomon 7 éven át. Ehhez a UK BioBank adatbázisát is felhasználták.

Eredményeik azt mutatják, hogy

azoknál, akik minden nap fogyasztottak valamilyen olajos magvat, 12%-kal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata.

Akik egy maréknyit vittek be belőle, 16%-kal csökkentették a betegség rizikóját.

Érdekesség, hogy az sem volt mindegy, a résztvevő sózott vagy sótlan terméket fogyasztott. A sótlan olajos magvak ugyanis előnyösebb választásnak bizonyultak a demencia elkerülésének szempontjából is.

olajos magvak, dió, mandula, mogyoró
Fotó: Pixabay

Már régóta tanácsolják, ideje, hogy megfogadjuk

Bár önmagában jelen tanulmány alapján nem jelenthető ki, hogy az olajos magvak fogyasztásával megelőzhetjük a demenciát, a benne leírtak összhangban állnak korábbi kutatások eredményeivel. A Newsweek példának említi a Journal of Nutrition, Health, and Aging egyik 2014-es tanulmányát. Abban a kutatásban 16000 amerikai ápoló vett részt, és a szerzők arra jutottak, hogy azok,

akik hetente legalább ötször ettek olajos magvakat, jobban teljesítettek a kognitív teszteken azoknál, akik étrendje nem tartalmazta az említett élelmiszert.

Szintén hasonló eredménnyel zárult a Clinical Nutrition folyóiratban 2013-ban publikált egyik tanulmány is. Szerzői azt tapasztalták, hogy azok a felnőttek, akik naponta két maroknyi olajos magvat vittek be 16 héten át, vegyesen (például dió, pisztácia, kesudió és török mogyoró keverékét), jelentősen jobb eredményeket produkáltak memóriafrissesség és az agy vérellátottsága szempontjából. A dió kifejezetten hatékonynak minősült az agy  szempontjából.

dió, olajos mag
Fotó: Pixabay

És hogy hogyan is segítenek az olajos magvak?

A legutóbbi tanulmány szerint az olajos magvak fogyasztása úgy segítheti megelőzni a demenciát, hogy

támogatja a vérerek egészségét, csökkenti a vérnyomásszintet és a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat.

Mindez pedig a csonthéjasok magas vitamin- és egészséges zsírsavtartalmának köszönhető. Utóbbira példaként említik az E-vitamint, mely a legtöbb olajos magfélében megtalálható, ráadásul a szív mellett még az agyat is támogatja.

müzli, olajos magvak, dió, gyümölcs, szőlő, egészséges, növényi alapú vegán reggeli
Fotó: Pxhere

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/newsweek.com

Magazin ajánló: