A GeroScience folyóiratban megjelent tanulmány spanyol és portugál szerzői jelentős összefüggést találtak egy bizonyos élelmiszer fogyasztásának és a demencia rizikójának csökkenése között. Ez pedig nem más, mint az olajos magvak kategóriája – írja a Newsweek.
Egy marék mag az orvost is távol tartja
A kutatók munkájuk során több, mint 50000, 40 és 70 év közötti személy egészségügyi változásait követték nyomon 7 éven át. Ehhez a UK BioBank adatbázisát is felhasználták.
Eredményeik azt mutatják, hogy
Akik egy maréknyit vittek be belőle, 16%-kal csökkentették a betegség rizikóját.
Érdekesség, hogy az sem volt mindegy, a résztvevő sózott vagy sótlan terméket fogyasztott. A sótlan olajos magvak ugyanis előnyösebb választásnak bizonyultak a demencia elkerülésének szempontjából is.
Már régóta tanácsolják, ideje, hogy megfogadjuk
Bár önmagában jelen tanulmány alapján nem jelenthető ki, hogy az olajos magvak fogyasztásával megelőzhetjük a demenciát, a benne leírtak összhangban állnak korábbi kutatások eredményeivel. A Newsweek példának említi a Journal of Nutrition, Health, and Aging egyik 2014-es tanulmányát. Abban a kutatásban 16000 amerikai ápoló vett részt, és a szerzők arra jutottak, hogy azok,
Szintén hasonló eredménnyel zárult a Clinical Nutrition folyóiratban 2013-ban publikált egyik tanulmány is. Szerzői azt tapasztalták, hogy azok a felnőttek, akik naponta két maroknyi olajos magvat vittek be 16 héten át, vegyesen (például dió, pisztácia, kesudió és török mogyoró keverékét), jelentősen jobb eredményeket produkáltak memóriafrissesség és az agy vérellátottsága szempontjából. A dió kifejezetten hatékonynak minősült az agy szempontjából.
És hogy hogyan is segítenek az olajos magvak?
A legutóbbi tanulmány szerint az olajos magvak fogyasztása úgy segítheti megelőzni a demenciát, hogy
Mindez pedig a csonthéjasok magas vitamin- és egészséges zsírsavtartalmának köszönhető. Utóbbira példaként említik az E-vitamint, mely a legtöbb olajos magfélében megtalálható, ráadásul a szív mellett még az agyat is támogatja.
Ajánljuk még: