0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 12.

Hogyan lehet éttermi beszállítóvá válni?

A Budapest több pontján is jelenlévő étteremcsalád, a VakVarjú idei programja kapcsán jártuk körbe, valóban jó alternatíva-e egy kistermelőnek, hogy éttermek beszállítója lehessen.

Új program a minőségi helyi  termékekért 

Cégcsoportjuknál eddig is szép számmal kerültek hazai alapanyagokból készült fogások a tányérokra, de tudták, hogy számos olyan magyar termelő van még az országban, akik büszkén mutatnák meg termékeiket vendégeiknek. A programot ezért több – zöldség és gyümölcs, húsfélék, tejtermékek, egyéb háztáji finomságok, gabona vagy gabonafélék – termékkategóriában hirdették meg. Fontos volt számukra, hogy egyre több hazai termelővel működjenek együtt.

Az étteremcsalád célja volt, hogy hosszú távon biztos üzleti partnerként állhassanak a hazai kistermelők mellett, számukra megbízható és tervezhető bevételi forrást biztosítva.

Az először meghirdetett VarjúGazda Éléskamrája Programra 110 hazai termelő jelentkezett több mint 20 termékkategóriában. Közülük egy előzetesen kialakított szempontrendszer alapján kiválasztották azt a 37 termelőt, akik kóstoló keretében személyesen mutathatták be termékeiket.  

A programból most kimaradt termelők nem feltétlenül az ár, vagy a gyengébb minőség miatt estek ki a rostán, Semsei Rudolf szerint ezek mellett az éttermek számára a megfelelő mennyiség biztosítása és a precíz logisztika is nagyon fontos szempont volt. Ennek a négy fő tényezőnek kell megfelelnie egy gazdának, hogy beszállítója legyen a VakVarjú éttermeknek. Terveik szerint 2024 őszén írják ki a következő VarjúGazda Programot, mert az étteremcsalád folyamatosan keresi az új partnereit a kiváló és tehetséges hazai termelők között. 

Ha beszállít a kistermelő 

Dobrádi Zsuzsanna családjával több mint egy évtizede készít tradicionális módon, teljes értékű tejből különböző tejtermékeket Pusztazámoron.

A VarjúGazda Program keretében rögös túrójukból készítik az étteremcsalád legikonikusabb desszertjét, a túrógombócot. 
Vakvarjú étterem túrógombóc
Fotó: vigvarju.vakvarju.com

A Csengő Manufaktúra Kft. tulajdonosa szerint egy kistermelő számára egy étteremnek történő beszállítás megfontolásakor fontos tisztában lenni azzal, hogy nem azok az éttermek lesznek a partnerek, akiknél a minél alacsonyabb ár a szempont. A minőségi alapanyagok és a különleges feldolgozási módszerek nem összehasonlíthatóak a nagykereskedelmi, dömpingáras termékekkel. Szintén általános gyakorlat az éttermek esetén a túl hosszú fizetési határidő.

Egy kistermelőnek nem elfogadható, kigazdálkodható, hogy ő hitelezze meg az éttermek beszerzési oldalát.

Így ezek sem lehetnek valódi partnerei a termelőknek. Szintén fontos látni a kistermelő és éttermek kapcsolatában, hogy az elmúlt időszakban több negatív tapasztalat is nehezíti a jó kapcsolatot mindkét fél számára. A bizalom mindkét oldalról csorbát szenvedett az elmúlt években, a feleknek vannak nem teljesítési, vagy épp minőségelmaradási tapasztalataik. Ez a helyzet, minden új üzleti kapcsolat elején egy leküzdendő feladat. 

A Csengő Manufaktúra kézműves tejtermékek gyártásával foglalkozik. Kezdetben teljes mértékben családi vállalkozásként működtek, mert a rokonságukban volt, aki tejelő tehenészetben dolgozott, így ők tudtak a feldolgozásra fókuszálni. Az értékesítést is igyekeztek saját maguk megoldani, de ez később egyre időigényesebbé vált. Eközben a viszonteladói hálózatuk szépen növekedett.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: