Hanem éppen azokról, amelyek különleges ízükkel kellemes élményeket okozhatnak. Az ételízesítés újszerű lehetőségével ismertet meg minket az alábbi 8 gomba.
Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) gomba
A föld alatt, titokban növő rücskös, gumószerű termőtest igen zamatos. Szószok, tésztás, rizses, burgonyás ételek kiváló ízesítője.
Mezei szegfűgomba (Marasmius oreades)
Füves területeken találkozhatunk vele, csoportosan, vagy gyűrűket alkotva nő. Zamatos kalapját cérnára húzva vagy aszalóban száríthatjuk ki. Viszonylag könnyen rehidratálható. Remekül összeillik más fűszernövényekkel, mint például a korianderrel, metélőhagymával, mogyoróhagymával.
Szürke tölcsérgomba (Lepista nebularis/Clitocybe nebularis)
Boszorkányköröket alkotó, szürkés-barnás kalapbőrű gomba. Kicsivel nagyobb óvatosságot igényel, mint az ehető gombák többsége, mert egyeseknek emészthetőrendszeri problémákat okozhat. Ezért, habár csábító lehet jól belakomázni belőle, első alkalommal csak kis mennyiséget javasolt fogyasztani.
Ha azon szerencsések közé tartozunk, akik jól tolerálják, fokozatosan növelhetjük az adagot, és csak az élvezetére kell koncentrálnunk.
Trombitagomba (Cantharellus cornucopioides)
Kinézete alapján nem éppen bizalomgerjesztő, hiszen kicsiny, szürkés-feketés tölcsérre emlékeztet. Húsa vékony, könnyen szárítható.
Keverhető ugyan más gombákkal, de bízzunk benne, önmagában is el fog tudni kápráztatni minket. És azért is ajánlott csínján bánni vele, mert a túl sok trombita megkeseríti az ételünket.
Ízletes vargánya (Boletus edulis)
Méltó az erdő királya címre. Úgy üldögél az avarban, barna palástjával pocakos tönkje felett, mint egy nagylelkű és békeszerető uralkodó. Erdei alattvalói -a rovarok, csigák, szarvasok, vaddisznók- rajonganak is érte. Hogy is tudnának ellenállni neki? Nekünk sem nagyon sikerül. Hiszen az egész termőtest pompás ízű és illatú, ráadásul ezen tulajdonságait még szárítás után is megőrzi.
Bimbós pöfeteg (Lycoperdon perlatum)
Első ránézésre kicsit bizarr, pláne amikor barnás spóráit puffogja. Ezek irritálóak lehetnek, nem tanácsos belélegezni. Viszont a teljesen fiatal példányok nagyon finomak.
Vágjuk át függőlegesen, hogy meggyőződhessünk állapotáról, és minden kétséget kizáróan azonosítsuk. A szárított termőtestek gombapornak feldolgozhatók.
Borsos tinóru (Chalciporus piperatus)
Intenzív, borsos íze önálló fogyasztásra kevésbé, viszont fűszerezésre tökéletessé teszi. A csípős ételek kedvelői rajongani fognak érte.
Shiitake (Lentinula edodes)
Aki szereti a gombákat, a shiitakét imádni fogja. Isteni illatának nehéz ellenállni, még a megrögzött gombakerülők szívét is megdobogtatja (tanúsíthatom). És nemcsak elbűvölő íze miatt népszerű, hanem azért is, mert az egyik legszuperebb gyógygomba.
Ezek a gombák nem arra születtek, hogy pörkölt készüljön belőlük. Nem, ők teszik fel az i-re a pontot!
Ajánljuk még: