0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 20.

Tabudöntés: hajléktalanokkal dolgozik a Michelin-csillagos séf

Egy ismert brit séf szokatlan éttermet nyitott: az ott dolgozó emberek túlnyomó többsége hajléktalan. Ezzel próbálja felhívni a figyelmet egy olyan társadalmi jelenségre, amely egyre nagyobb problémát jelent az Egyesült Királyságban.

A Home Kitchen nevű étterem alapítója Adam Simmonds, az Egyesült Királyság egyik legismertebb és legelismertebb séfje, aki két Michelin-csillaggal rendelkezik.

Illusztráció: Freepik
A fine dining és a hajléktalan kifejezés egy mondatban szereplése sokak számára meglehetősen szokatlanul hangzik. A hajléktalanság krízishelyzetében lévő emberek vendéglátásban történő foglalkoztatásának társadalmi tabuját a nagyra becsült brit séf, Adam Simmonds döntötte le azzal, hogy megnyitotta a Home Kichen nevű éttermet, ahol többségében hajléktalanokat alkalmaz.

A brit séf többek között olyan neves éttermekben csiszolta tudását, mint a londoni Le Gavroche és a L’Escargot, és két Michelin-csillaggal rendelkezik. Az elsőt a walesi Ynyshir Hall étteremben, a másodikat pedig a London melletti Danesfield House Hotelben dolgozva érdemelte ki.

Simmonds évek óta aktivista is, aki a vendéglátóiparban dolgozók mentális egészségének támogatásán dolgozik, és önkéntes munkát is végzett a Soup Kitchen London étteremben, ahol rászorulóknak szolgált fel ételeket.

Az új, Home Kitchen nevű éttermét London népszerű Primrose Hill kerületében nyitotta meg, amelyet az különböztet meg a többi étkezdétől, hogy a személyzet nagy része valójában hajléktalan ember.

Első pillantásra a Home Kitchen nem különbözik a szomszédos elegáns vendéglátóhelyektől. De egyedisége akkor válik nyilvánvalóvá, ha megismerjük a létesítmény történetét és a mögötte álló ötletet.

Illusztráció: Freepik

Az éttermet társával, Michael Brownnal alapította, amelyhez nonprofit szervezetek is csatlakoztak, és jelenleg  16 hajléktalan vagy a hajléktalanság veszélye által fenyegetett embert foglalkoztatnak. Az étterem üzemeltetői ezzel szeretnék támogatni az Egyesült Királyságban hatalmas méreteket öltő jelenség elleni küzdelmet.

Illusztráció: Freepik
A személyzetet szerződéses alapon foglalkoztatják, és olyan bért kapnak, amivel Londonban el tudják tartani magukat. Az otthonról a munkahelyre és vissza történő utazás költségeit a munkaadó fedezi, emellett szakmai képzésben részesülnek az étteremben és a helyi vendéglátóipari iskolákban.

Az Egyesült Királyságban minden este emberek tízezrei alszanak el egy barátjuk kanapéján, az autójukban vagy az utcán. Ezek közül az emberek közül sokakat fenyeget a hajléktalanság – ez egy gigantikus probléma az országunkban – írja Simmonds a hivatalos Instagram-fiókján közzétett bejegyzésében, amelyben bejelentette a Home Kitchen megnyitását. Célunk, hogy a hajléktalan embereknek szakmát adjunk, hogy munkát találjanak egy barátságos, támogató környezetben – teszi hozzá a séf.

Az étterem alapítói szerint a hajléktalanok éttermekben való foglalkoztatása jó módja annak is, hogy kezeljék a vendéglátóipar válságát, amellyel továbbra is szembesülnek a létesítmények Nagy-Britanniában és Európa-szerte.

A Home Kitchen kezdeményezés harmadik célja, hogy lerombolja azt a képet, amely a hajléktalansági krízishelyzetben lévő emberekről kialakult: hogy elhanyagolt,  kezelhetetlen emberek, akik nem nagyon akarnak dolgozni.

Ajánljuk még:

Forrás: well.pl

Magazin ajánló: