A datolya karamellás ízével és enyhén ragacsos textúrájával sokak kedvence, főleg télen. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat: tele van rosttal, káliummal, magnéziummal és antioxidánsokkal.
A SheFinds életmódportál nyomán bemutatjuk, miért is érdemes megajándékoznunk magunkat naponta két szem datolyával.
Jót tesz az emésztésnek datolya
Magas rosttartalmával segít elkerülni a székrekedést, megkönnyíteni az emésztést. A rostszegény táplálkozás sajnos globális probléma: figyelj oda, hogy minimum 25 gramm rostot bevigyél naponta!
Természetes energiaforrás datolya
A datolya nagyobb mennyiségben tartalmaz gyümölcscukrot, így akkor is jó választás, ha gyors energialöketre lenne szükséged – például edzés előtt. Ennélfogva kalóriatartalma is magasabb, így mértékkel fogyaszd! Két szem datolya tízóraira vagy uzsonnára egy kis olajos maggal, például kesudióval vagy mandulával tökéletes, vércukorbarát snack.
Támogatja a szívet
Ezek a jótékony vegyületek pedig segítenek megvédeni a sejteket, csökkenteni a krónikus betegségek, a szívbetegségek, a diabétesz kialakulásának kockázatát.
Hogyan fogyasszuk a datolyát?
Érdemes egészséges zsírforrással együtt fogyasztani, hogy még táplálóbb, kiegyensúlyozottabb köztes étkezés vagy desszert lehessen. A datolya közepébe tehetünk aprított magvakat, magvajat, sőt akár még sajtot is – igazi kulináris kalandozás.
Smoothieba is kerülhet, hogy édesebb és táplálóbb italt készíthessünk. Joghurttal fogyasztva is érdemes kipróbálni.
Nagy teljesítményű robotgéppel apríts össze datolyát magvakkal, magvajjal, kakaóporral, akár aszalt gyümölccsel. Kívülről is meghintheted cukrozatlan kakaóporral vagy akár olvasztott étcsokoládéval, majd dobozban tárolva bármikor kéznél lesz a tápláló finomság.
Ajánljuk még: