0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 13.

Napi 2 szem és javul az emésztés, erősödik a szív – edd minden nap ezt a gyümölcsöt!

A közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga egyre népszerűbb világszerte, hiszen tápláló nassolnivalóként és természetes édesítőszerként is megállja a helyét - csak hogy néhány pozitívumát említsük. 

A datolya karamellás ízével és enyhén ragacsos textúrájával sokak kedvence, főleg télen. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat: tele van rosttal, káliummal, magnéziummal és antioxidánsokkal. 

datolya, pekándió
Fotó: Freepik

A SheFinds életmódportál nyomán bemutatjuk, miért is érdemes megajándékoznunk magunkat naponta két szem datolyával.  

Jót tesz az emésztésnek datolya

Magas rosttartalmával segít elkerülni a székrekedést, megkönnyíteni az emésztést. A rostszegény táplálkozás sajnos globális probléma: figyelj oda, hogy minimum 25 gramm rostot bevigyél naponta!

Egy szem (cukrozatlan) datolya nagyjából 1,5 grammot tartalmaz, így két darab elfogyasztásával már több mint 10%-át bevihetjük a napi ajánlott rostmennyiségnek. 
datolya
Fotó: Freepik

Természetes energiaforrás datolya

A datolya nagyobb mennyiségben tartalmaz gyümölcscukrot, így akkor is jó választás, ha gyors energialöketre lenne szükséged – például edzés előtt. Ennélfogva kalóriatartalma is magasabb, így mértékkel fogyaszd! Két szem datolya tízóraira vagy uzsonnára egy kis olajos maggal, például kesudióval vagy mandulával tökéletes, vércukorbarát snack.  

datolya, pekándió
Fotó: Freepik

Támogatja a szívet 

Az édes gyümölcs tele van antioxidánsokkal, például flavonoidokkal, karotinoidokkal.

Ezek a jótékony vegyületek pedig segítenek megvédeni a sejteket, csökkenteni a krónikus betegségek, a szívbetegségek, a diabétesz kialakulásának kockázatát. 

Hogyan fogyasszuk a datolyát? 

Érdemes egészséges zsírforrással együtt fogyasztani, hogy még táplálóbb, kiegyensúlyozottabb köztes étkezés vagy desszert lehessen. A datolya közepébe tehetünk aprított magvakat, magvajat, sőt akár még sajtot is – igazi kulináris kalandozás.  

Smoothieba is kerülhet, hogy édesebb és táplálóbb italt készíthessünk. Joghurttal fogyasztva is érdemes kipróbálni. 

Ha pedig előre készülnél jópár napra ropogtatnivalóval, készíts datolyás energiagolyókat.

Nagy teljesítményű robotgéppel apríts össze datolyát magvakkal, magvajjal, kakaóporral, akár aszalt gyümölccsel. Kívülről is meghintheted cukrozatlan kakaóporral vagy akár olvasztott étcsokoládéval, majd dobozban tárolva bármikor kéznél lesz a tápláló finomság. 

datolya, sütés
Fotó: Freepik

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/shefinds.com

Magazin ajánló: