0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 3.

Tárazz be belőle: szezonja van egy zöldségnek, ami még a szívnek is jót tesz 

Valószínűleg nem mindenki tartja kedvenceként számon, pedig érdemes lenne máshogy tekintenünk rá. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal is - ráadásul most szezonja is van!

Az említett zöldség nem más, mint a kelbimbó. Száz grammjával már 83%-át is teljesíthetjük a C-vitamin napi ajánlott minimum beviteli értékének, ezáltal segíti a neurotranszmitterek termelését szervezetünkben és a szabad gyökök, az oxidatív stressz elleni küzdelmet – írja a Health Digest. 

tésztasaláta zöldségekkel, egészséges étel
Fotó: Freepik

Az oxidatív stressz károsíthatja a szöveteket, és akár magas vérnyomáshoz, szívbetegségek is vezethet.  

Keresztesvirágú zöldségek fogyasztásakor azok vegyületei aktiválják a szervezet természetes antioxidáns védelmét, így segítenek megvédeni a sejteket – olvasható a Molecules című szaklap 2022-es számában megjelent áttekintésben. 

A kelbimbó emellett káliumban is gazdag, nátriumtartalma pedig alacsony, így segíti a vérnyomás szabályozását. Kitűnő triptofánforrás, mely aminosavat az alvás egyik elősegítőjeként ismerhetjük.  

Számos olyan növényi vegyületet tartalmaz, amely jó hatást fejthet ki az egészségünkre. „Egyre több kutatás foglalkozik a kelbimbóban és más zöldségekben található antociánokkal és glükozinolátokkal. A szakemberek úgy gondolják, hogy az említett fitokemikáliák jótékony hatásúak lehetnek, mivel védik a szív, az agy és a máj egészségét”” – hangsúlyozta Maya Feller dietetikus a Health Digestnek.   

kelbimbó, zöldség
Fotó: Freepik

A kelbimbó kiváló rostforrás is, egyaránt tartalmaz oldható valamint oldhatatlan rostokat. A rostok megkötik a vizet, ezáltal nagyobb tömegűvé teszik a székletet, így segítenek megszabadulni a vastagbélben lévő salakanyagoktól. A kelbimbó száz grammonként több mint 3 gramm rostot tartalmaz, mellyel hozzájárul a napi ajánlott rostbevitel eléréséhez (legalább 25 gramm). 

Ami pedig fehérjetartalmát illeti, bár száz grammjával csupánt 3 grammot viszünk be a makrotápanyagból, az annál értékesebb.

Ugyanis a kelbimbó mind a kilenc esszenciális aminosavat biztosítja számunkra, melyet a szervezet önmagától nem képes előállítani. Ilyen például a már említett  triptofán is, mely azáltal segíti az alvást, hogy támogatja a szerotonin és a melatonin hormonok termelését. 

Így készítsd el kelbimbó

őszi, egészséges saláta kelbimbóval
Fotó: Freepik

A kelbimbó elkészítési módja befolyásolhatja antioxidáns hatóerejét. A Frontiers in Nutrition című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány szerint

amikor a kelbimbót feldaraboljuk vagy megrágjuk, az úgynevezett glükozinolátok aktiválják a mirozináz nevű enzimet.

Ez az enzim pedig elengedhetetlen a glükozinolátok antioxidáns és gyulladáscsökkentő izotiocianátokká történő lebontásához.  A kelbimbó főzése vagy sütése azonban hatástalanítja az enzimet. Így legjobb, ha pároljuk, hogy megőrizhessük a zöldség értékes antioxidánsait. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/healthdigest.com

Magazin ajánló: