Az említett zöldség nem más, mint a kelbimbó. Száz grammjával már 83%-át is teljesíthetjük a C-vitamin napi ajánlott minimum beviteli értékének, ezáltal segíti a neurotranszmitterek termelését szervezetünkben és a szabad gyökök, az oxidatív stressz elleni küzdelmet – írja a Health Digest.
Az oxidatív stressz károsíthatja a szöveteket, és akár magas vérnyomáshoz, szívbetegségek is vezethet.
Keresztesvirágú zöldségek fogyasztásakor azok vegyületei aktiválják a szervezet természetes antioxidáns védelmét, így segítenek megvédeni a sejteket – olvasható a Molecules című szaklap 2022-es számában megjelent áttekintésben.
Számos olyan növényi vegyületet tartalmaz, amely jó hatást fejthet ki az egészségünkre. „Egyre több kutatás foglalkozik a kelbimbóban és más zöldségekben található antociánokkal és glükozinolátokkal. A szakemberek úgy gondolják, hogy az említett fitokemikáliák jótékony hatásúak lehetnek, mivel védik a szív, az agy és a máj egészségét”” – hangsúlyozta Maya Feller dietetikus a Health Digestnek.
A kelbimbó kiváló rostforrás is, egyaránt tartalmaz oldható valamint oldhatatlan rostokat. A rostok megkötik a vizet, ezáltal nagyobb tömegűvé teszik a székletet, így segítenek megszabadulni a vastagbélben lévő salakanyagoktól. A kelbimbó száz grammonként több mint 3 gramm rostot tartalmaz, mellyel hozzájárul a napi ajánlott rostbevitel eléréséhez (legalább 25 gramm).
Ugyanis a kelbimbó mind a kilenc esszenciális aminosavat biztosítja számunkra, melyet a szervezet önmagától nem képes előállítani. Ilyen például a már említett triptofán is, mely azáltal segíti az alvást, hogy támogatja a szerotonin és a melatonin hormonok termelését.
Így készítsd el kelbimbó
A kelbimbó elkészítési módja befolyásolhatja antioxidáns hatóerejét. A Frontiers in Nutrition című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány szerint
Ez az enzim pedig elengedhetetlen a glükozinolátok antioxidáns és gyulladáscsökkentő izotiocianátokká történő lebontásához. A kelbimbó főzése vagy sütése azonban hatástalanítja az enzimet. Így legjobb, ha pároljuk, hogy megőrizhessük a zöldség értékes antioxidánsait.