0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Természetes levek és főzetek a balkonkertben

Sok szó esik manapság a házi készítésű természetes növényi ázalékokról. Összegyűjtöttem néhány tippet, mely növényekből, milyen módon készíthetők és pontosan mire is használhatók ezek a levek a balkonon.

Fekete nadálytő mindenre

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) az elsők között volt, amit kipróbáltam, és felülmúlta a várakozásaimat.

Többnyire folyóparton és olyan élőhelyeken lehet összegyűjteni, ahol vizenyősebb vagy jobb vízellátottságú a talaj. Hatása abban rejlik, hogy jól feltárja a talajban megkötött káliumot, s ezt nagy mennyiségben raktározza gyökerében és leveleiben is. Leveleit célszerű gyűjteni az első fagyok beálltáig és szárítva tartalékolni a téli időszakra is. Erős növekedésserkentő hatással bír, növeli a növény ellenálló képességét, nagyobb és jobb minőségű termésünk lesz. 

Az ázalékhoz 1 kg friss levelet 10 liter vízbe áztassunk be. Természetesen minél tovább áztatjuk, annál jobb, de mivel ezt  a szert sem az illata miatt szeretjük, így  teraszon ne hagyjuk egy napnál tovább. 
Ha mégis úgy döntünk, hogy bevállaljuk, akkor legjobb azonnal átszűrni és flakonokba tölteni, majd lezárni. Nemcsak a mikroelemek pótlása ennek a növénynek a privilé­giuma, hanem hogy immunerősítő hatással is bír, mely értelemszerűen ellenállóvá teszi a növényeket a betegségekkel szemben.

A szobanövényekkel is igazi csodát művel, de azoknak a kertészeknek is ajánlom, akik elkéstek a palántaneveléssel, mert ha ebből az ázalékból teszünk az öntözővízbe, látványosan növekedésnek indul tőle minden. 
Ajánljuk még:
Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: