0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

A 3 legfinomabb mákos finomság az ünnepekre

A magyar konyha régóta és nagyon változatosan használja a mákot, amely az egészségünkre is kedvező hatással van. Ha van bennünk egy kis kísérletező kedv, lépjünk túl a bejglin és lepjük meg a családot egy izgalmas mákos süteménnyel!

A mákszemekben rengeteg különböző antioxidáns és zsírsav megtalálható, magas az olaj és a fehérje tartalma, bővelkedik fontos vitaminokban és ásványi anyagokban. A vas-és magnéziumtartalma is kiemelkedően magas.

Kutatásokkal bizonyított tény, hogy a mákban gazdag diétának fontos szerepe lehet a csontok, valamint a szív- és érrendszer védelmében is.
Fotó: Pixabay

A kiváló minőségű mák minden magja acélkék színű. A fekete szemek avasak! A mák a betakarítástól számítva egy évig áll el. A darált mák bontatlan bolti csomagolásban nagy biztonsággal spájzolható a lejárati dátumig. Meleg, párás helyen, levegővel érintkezve azonban gyorsan avasodik, felbontás után tároljuk hűtőben.

Az apró szemű mák a jólétet, a gazdagságot, a bőséget szimbolizálja így szilveszterre is remek választás lehet egy mákos sütemény. Az alábbi néhány recept egyszerűen elkészíthető, és garantáltan mosolyt csal az arcokra. A hangyás rudacska lezárt fémdobozban egy-két hétig is eláll, a keksztekercs pedig fagyasztható, így akár előre elkészíthető.

„Hangyás” rudacska

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 12,5 dkg vaj, 85 ml tejföl, 0,5 dl tej, 12,5 dkg sajt reszelve, 1 db , 4 dkg mák (nem darált!), 0.25 csomag sütőpor, 4 kk só

A tetejére: 1 db tojásfehérje, kb. 5 dkg szezámmag

A hozzávalókból tésztát gyúrunk.

A hozzáadott tej mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől (így ez lehet picivel kevesebb, ill. több is), a lényeg, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihentetni. A legjobb, ha egy egész éjszakán át ott marad, de néhány órányi pihentetés után is kisüthetjük.

Fotó: Fontos Éva

A szobahőmérsékletűre melegedett tésztát, több részletben, enyhén lisztezett felületen 0,4 cm vékonyra nyújtjuk, tetejüket megkenjük a tojás fehérjével és meghintjük szezámmaggal. Derelyevágóval keskeny és kb. 10 cm hosszú csíkokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, alsó-felső sütésen, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. (Forrás: nosalty.hu)

Tökös-mákos muffin

Hozzávalók 12 darabhoz: 20 dkg liszt, 15 dkg sütőtökpüré, 15 dkg cukor, 5 dkg mák (nem darált!), 2 db tojás, 2 teáskanál sütőpor, 1 dl olaj, 1 dl joghurt, 1 teáskanál fahéj őrölt, 1 mokkáskanál szegfűszeg, 1 mokkáskanál szódabikarbóna

Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, tehát a cukrot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a mákot, a fahéjat és a szegfűszeget. A tojásokat üssük egy másik edénybe, öntsük hozzá az olajat, a joghurtot, majd a tökpürét.
Fotó: Fontos Éva

Forgassuk össze a száraz hozzávalókkal, és dolgozzuk simára a tésztát. Kanalazzuk muffin formákba, és előmelegített sütőben (alsó-felső sütés 180 fok) süssük meg 20-25 perc alatt. Tálaláskor kínálhatjuk narancs vagy kajszi lekvárral, illetve mascarponés narancsos krémmel, kandírozott naranccsal megszórva. (Forrás: femina.hu)

Mákos-citromos keksztekercs

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 5 dkg darált mák, 2,2 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez: 15 dkg vaj/margarin, 10 dkg porcukor, 2 kezeletlen citrom reszelt héja, 2 evőkanál darált keksz

A töltelékhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és a darált kekszet. Alaposan összedolgozzuk, felhasználásig hűtőbe tesszük. A tészta hozzávalóit tálba mérjük, kézzel összegyúrjuk. Akkor jó, ha a tészta jól formázható, nem morzsálódik és nem is ragad.

Fotó: Fontos Éva

Kettéosztjuk, egyszerre csak az egyik felével dolgozunk. Két sütőpapír vagy folpack között 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk (3-4mm vékony legyen). Megkenjük a citromos kém felével, és a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém. Ugyanígy járunk el a másik adaggal is. (Forrás: Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. különszám)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: