Az élelmiszer-alapanyagok árának globális mutatója csökkent decemberben, köszönhetően cukor alacsonyabb nemzetközi jegyzésének – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
![cukor](https://magyarmezogazdasag.hu/app/uploads/2025/01/background-brown-white-sugar-cubes-side-view_141793-7636-e1736327922469.jpg)
A FAO élelmiszerár-index, ami a világkereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, alig 0,5%-kal maradt el novemberi szintjétől, ám így is 6,7%-kal meghaladta az egy évvel ezelőtti értékét.
Az évet vizsgálva az index 122,0 pontos átlaggal zárt, ami 2,1%-kal alacsonyabb a 2023-as évi átlagnál. A trend mögött a gabonafélék és a cukor jelentősen alacsonyabb jegyzése áll, amit az indexen belül a növényi olajok, tejtermékek és húsok óvatos drágulása nem tudott ellensúlyozni.
2024-et nézve az alindex 13,3%-kal zuhant a 2023-as átlaghoz képest, amely folyamat, már 2022 óta tart. A rizsfélékre vonatkozó mutató 0,8%-os éves növekedéssel zárt, 16 éves csúcsot döntve nominális értékben.
![](https://magyarmezogazdasag.hu/app/uploads/2024/01/rizsszemek.jpg)
A növényi olajok árindexe 0,5%-kal zsugorodott november óta, azonban ezzel is 33,5%-kal szárnyalta túl az egy évvel korábbi szintjét. A szűkösebb globális készletek okán a tavalyi év átlaga 9,4%-kal haladta meg a 2023-as átlagot.
Megtörve egy háromhónapos csökkenő trendet, a húsfélék árindexe mindezekkel szemben 0,4%-os havi emelkedést produkált, amivel 7,1%-kal zárt magasabban az egy évvel korábbhoz képest. Az éves átlagokat vizsgálva a húsfélék árindexe átlagosan 2,7%-kal haladta meg a 2023-asat, mivel a marha-, birka- és baromfihús áremelkedése dominált az olcsóbbá vált disznóhússal szemben.
A tejtermékek mutatója átlagosan 4,7%-kal haladta meg a 2023-as átlagot, főként a vaj áremelkedése miatt.
![élelmiszer-vásárlás a boltban](https://magyarmezogazdasag.hu/app/uploads/2025/01/medium-shot-woman-holding-egg-carton_23-2149081074.jpg)
A cukor árindexe állt a havi árcsökkenés élén, és a javuló termelési kilátásoknak köszönhetően a főbb termelő országokban 5,1%-os havi, illetve 10,6%-os éves csökkenéssel zárt. 2024-ben a cukor globális ára 13,2%-kal volt alacsonyabban a korábbi évet tekintve.