0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 9.

Egy csípős gyümölcs lehet a hosszú élet titka

Egy kicsi, zöld, savas és csípős ízű citrusféle a hosszú élet gyümölcse. Többek között ezt fogyasztják rendszeresen a japán Okinawa sziget lakói, így a shikuwasa lime is hozzájárul ahhoz, hogy az ott élők nagyon magas kort élnek meg, egészségben.

A japán Okinawa lakói híresek hosszú életükről, a sziget egyik települését, Ogimit a százévesek városának is nevezik. A kutatók szerint a japánok örök fiatalságának titka elsősorban a halakban, zöldségekben és gyümölcsben gazdag étrendjükhöz köthető. Ogimi híres a shikuwasa citrusról,  mely lime szenzációs hatással van az emberi szervezetre.

Fotó: Wikimedia Commons
A shikuwasát zöld lime-nak vagy mandarinnak hívják, úgy néz ki, mint egy lime, és valóban e két citrusféle keresztezése. Jellemzője a vékony, zöld héj, amely érés közben narancssárgára színeződik,  édes-savanykás ízű, kesernyés jegyekkel.

A botanikailag Citrus depressaként besorolt ​​shikuwasa lime egy ritka citrusfajta, amely a Rutaceae családba tartozik. A kis gyümölcsök akár öt méter magas fákon is nőnek, és Japánban honosak.  Azon kevés japán citrusfélék egyike, amelyek még mindig vadon találhatók, de termesztik is.Éretlen és érett állapotban használják frissen vagy főtt ételekben. Az egész gyümölcs ehető, beleértve az aromás héját is. A zöld shikuwasa lime a kereskedelmi piacokon legelterjedtebb formája savas, savanyú és csípős ízű. Ebben a szakaszban gyakran Hirami citromnak nevezik, és általában az ételek savasabbá tételére használják. Amikor a citrusfélék zöldről narancssárga árnyalatra váltanak, az érett gyümölcsöket Kuganinak nevezik, ami aranyszínűt jelent, ebben az állapotában édes-savanyú, frissítő ízű.

Fotó: Wikimedia Commons
A faj eredete többnyire ismeretlen, de az egyik első utalás a citrusfélére az Omoro-zoushiban, egy okinawai szövegben található, amely a 16. és 17. századra nyúlik vissza.

A shikuwasa lime-ot szülőföldjén választották ki termesztésre a jobb íz, megjelenés és növekedési tulajdonságok érdekében. A shikuwasa lime számos új fajtáját hozták létre kereskedelmi célokra, de elsősorban a származási helyén maradt. A 2000-es évek elején egy népszerű japán televíziós műsor kiemelte a gyümölcs tápértékét, tovább növelve hírnevét Japánban és világszerte. Manapság többnyire Okinawa prefektúrában állítják elő, különösen Nago városában, Ogimi faluban és Motobu városában. Japánon kívül csak néhány speciális termelő termeszti, például Kaliforniában.

A shikuwasát nem véletlenül nevezik a „hosszú élet gyümölcsének”. Vitaminok, ásványi és bioaktív anyagok igazi kincsesbányája, mert B-vitaminokat, C- és A-vitamint, magnéziumot, káliumot, mangánt, foszfort és mindenekelőtt olyan természetes antioxidánsokat tartalmaz, mint a nobiletin és a tangeretin. Rendkívül üdvös hatással van az emberi szervezetre.

A benne lévő vitaminok gyulladáscsökkentő hatásúak, erősítik az ereket, a látást, serkentik az immunrendszert, és javítják a bőr állapotát.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/interia.pl

Magazin ajánló: