0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 23.

Máktermesztés: tradíció, kihívások, jövő

Az étkezési mák (Papaver somniferum) évszázadok óta fontos részét képezi az európai és a magyar konyhaművészetnek, miközben gazdasági, kulturális és táplálkozási szempontból is meghatározó szerepet tölt be.

Genetikai kutatások

A genetikai kutatások az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kaptak a máktermesztés területén, mivel a fenntarthatóbb és hatékonyabb termelési módszerek iránti igény folyamatosan növekszik. Az egyik legfontosabb cél az új, ellenállóbb mákfajták kifejlesztése, amelyek jobban alkalmazkodnak az éghajlatváltozás hatásaihoz és kevésbé érzékenyek a kártevőkre és betegségekre. Az egyik legígéretesebb kutatási irány az alacsony alkaloid-tartalmú mákfajták nemesítése, amelyek megfelelnek az európai élelmiszer-biztonsági előírásoknak, miközben csökkentik a szabályozási kockázatokat.

A genetikai kutatások másik fontos területe a szárazságtűrő képesség növelése.
Csárdaszállás, 2024. május 15.
Virágzó mákföld Békés vármegyében, Csárdaszállás határában 2024. május 15-én.
MTI/Lehoczky Péter

Az új szárazságtűrő fajták nemcsak a terméshozamot növelhetik, hanem csökkenthetik az öntözési igényt is, ami jelentős költségcsökkentést eredményezhet a gazdák számára. Ezeken kívül a kutatók a gombás betegségekkel szembeni ellenálló képesség javításán is dolgoznak. A peronoszpóra és a fuzárium gyakran jelentős károkat okoz a mákültetvényekben, ezért az ilyen betegségeknek ellenálló fajták kifejlesztése hosszú távon fenntarthatóbbá teheti a termesztést.

Az új technológiák, például a genomszerkesztés és a precíziós nemesítés, gyorsítják ezeket a folyamatokat. A kutatók képesek azonosítani azokat a géneket, amelyek az alkaloid-tartalomért, a szárazságtűrésért vagy a betegségekkel szembeni ellenálló képességért felelősek, és célzott módosításokkal javíthatják a növény tulajdonságait.

Ez lehetővé teszi, hogy a gazdák kevesebb erőforrás felhasználásával magasabb hozamot érjenek el.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: