0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 23.

Itt a farsang, áll a bál …

A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tartó időszak, melyet mulatságok, karneválok jellemeznek. A vigasságok célja a tél elüldözése, a tavasz üdvözlése, továbbá a bőség, gazdagság biztosítása az évre.

Az ünnep, habár a keresztény kultúrkör két meghatározó eseménye, a karácsony és a húsvét közé ékelődik be, valójában pogány gyökerekkel rendelkezik. Az MMG DIREKT stúdiójában Németh Anna, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum múzeumpedagógusa volt a vendégem, akivel a vigadalmak történelmi hagyományairól és az agráriummal való kapcsolatáról beszélgettünk.

Két világ határán

A farsangi szokások egykor rendkívül sokrétűek voltak Magyarországon. Míg jelentős részük az ősi vallásokhoz vagy a középkorban – Mátyás király idején – elterjedt maszkabálokhoz, maszkos alakoskodásokhoz vezethető vissza, addig másik felük német gyökerekkel bír.

A valahai emberek életének egyensúlyát két erős pillér tartotta: a vallás és a termeléshez kapcsolódó munkálatok. Mindkét oldal nélkülözhetetlen volt az egyéni belső és a társadalmi kollektív harmónia fenntartásához.

A szigorú advent és a negyven napos bűnbánatról, megtisztulásról szóló böjt között az embereknek szükségük volt egy szelepre, ami által ideiglenesen levehették a hit súlyos, erkölcsi béklyóit és testileg-lelkileg szabadok lehettek. A szent és a profán elemek összefonódása az év során többször tetten lehetett érni: betakarítás előtt is megszentelték a búzát, utána pedig megtartották az aratóünnepet.

A munka nem állt meg

farsangi fánk
Fotó (illusztráció): Freepik

A januártól március elejéig tartó periódus egy rendkívül mozgalmas, vidám, felszabadult időszakot jelentett az őseink életében, kiváltképp vidéken, ám ez – a közhiedelemmel ellentétben – nem eredményezte azt, hogy akár a ház körüli akár a mezőgazdasági teendők háttérbe szorultak volna. Mindig volt mivel foglalatoskodni.

Ekkor újították meg a fém és fa eszközöket, vetették el az első magokat – például káposztát, vöröshagymát, sárgarépát és borsót –, illetve ültették ki a fiatal gyümölcsfákat.

Ezen felül úgy tartották, hogy Fábián és Sebestyén napjától – január 20. – mézgásodtak a fák, így még ezelőtt kellett abroncsnak vagy karónak valót vágni. Nem csak a növénytermesztéshez fűződtek feladatok: az állattartók egyebek mellett a tyúkokat már pirított kenyérmorzsával etették azért, hogy minél szaporábban tojjanak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: