0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Hogyan válasszunk jól vágódeszkát?

A konyha egyik nélkülözhetetlen darabja a vágódeszka. A fából készült felé hajlunk inkább, vagy előnyben részesítjük a műanyagot, esetleg kipróbáljuk a bambuszt? Vajon melyiket tartják a legbiztonságosabbnak?

Mit kell tudni a bambuszról?

A bambusz vágódeszka szintén környezettudatos és mutatós megoldás, ráadásul praktikus is. A fával ellentétben a bambusz kevesebb vizet szív magába, kevésbé látszanak rajta a karcolásnyomok, lévén, hogy keményebb anyag, emiatt viszont nem feltétlenül tesz jót a késeknek, amik a a bambusz kemény felületétől életlenekké, tompákká válhatnak.

Mind a fa, mind a bambusz vágódeszkák esetében figyeljünk oda a szárításra. A mosószeres elmosás után töröljük annyira szárazra, amennyire csak lehet, utána pedig lehetőleg függőlegesen szárítsuk meg.

A deszkák élettartalmát számtalan módon hosszabbíthatjuk, havonta érdemes a felületet olajjal ápolni, melyhez például a paraffinolaj tökéletes választás, de a citrom és a napfény is segít abban, hogy a fa és a bambusz deszkáink tiszták és hosszú életűek maradjanak.

Melyik mire a legalkalmasabb?

Az élelmiszer-biztonsági szakértők a műanyagot a húsokhoz ajánlják, a fát és a bambusz pedig a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kenyérhez és sajthoz ideális választás.

Fotó: Pixabay

Mikor szabaduljunk meg tőle?

Azokat a felületeket, amelyek karcolásoknak és mély vágásoknak vannak kitéve, újra el kell látni felületkezeléssel. Ha már nem lehet őket hatékonyan tisztítani és fertőtleníteni, akkor meg kell szabadulni tőlük a biztonság érdekében. Más szóval, ha a vágófelületek megkarcolódnak és megsérülnek, nehezebb őket megfelelően tisztítani, ezért a patogén mikroorganizmusok felhalmozódhatnak és átkerülhetnek az élelmiszerekre.

Így a sok mély barázdával ellátott műanyag deszka káros lehet az egészségre.

A fa deszkák esetében csiszolással, a barázdák eltávolításával segíthetünk a problémán.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: