Mit kell tudni a bambuszról?
A bambusz vágódeszka szintén környezettudatos és mutatós megoldás, ráadásul praktikus is. A fával ellentétben a bambusz kevesebb vizet szív magába, kevésbé látszanak rajta a karcolásnyomok, lévén, hogy keményebb anyag, emiatt viszont nem feltétlenül tesz jót a késeknek, amik a a bambusz kemény felületétől életlenekké, tompákká válhatnak.
A deszkák élettartalmát számtalan módon hosszabbíthatjuk, havonta érdemes a felületet olajjal ápolni, melyhez például a paraffinolaj tökéletes választás, de a citrom és a napfény is segít abban, hogy a fa és a bambusz deszkáink tiszták és hosszú életűek maradjanak.
Melyik mire a legalkalmasabb?
Az élelmiszer-biztonsági szakértők a műanyagot a húsokhoz ajánlják, a fát és a bambusz pedig a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kenyérhez és sajthoz ideális választás.

Mikor szabaduljunk meg tőle?
Azokat a felületeket, amelyek karcolásoknak és mély vágásoknak vannak kitéve, újra el kell látni felületkezeléssel. Ha már nem lehet őket hatékonyan tisztítani és fertőtleníteni, akkor meg kell szabadulni tőlük a biztonság érdekében. Más szóval, ha a vágófelületek megkarcolódnak és megsérülnek, nehezebb őket megfelelően tisztítani, ezért a patogén mikroorganizmusok felhalmozódhatnak és átkerülhetnek az élelmiszerekre.
A fa deszkák esetében csiszolással, a barázdák eltávolításával segíthetünk a problémán.
Ajánljuk még: