Szerző: Kövesdi Réka
A magyar állattenyésztési hagyományokban kiemelt helyet foglal el a magyartarka szarvasmarhafajta, amely nemcsak a történelmi múltban, hanem a mai gazdálkodási környezetben is jelentős szereppel bír. Ez a kettőshasznosítású fajta, amely tej- és hústermelésben is egyaránt kiválóan teljesít, különösen vonzó lehetőséget kínál a kis- és közepes méretű családi gazdaságok számára Magyarországon.
A magyartarka szarvasmarha története Magyarországon több száz évre nyúlik vissza. Az ország különböző vidékein a helyi igényeknek megfelelően alakították ki a fajtát az idők során, így vált olyan sokoldalúvá és alkalmazkodóképessé, amely a mai napig előnyös a gazdálkodók számára.
Tipikus kombinált (kettőshasznosítású) fajta, amely egyesíti a minőségi tej- és hústermelés iránt napjainkban támasztott igényeket.
Amikor a minőség és gazdaságosság összefonódik
Átlagosan laktációnként 6000-7000 kg tejet termel, melynek beltartalmi értéke kiemelkedő (magas tejzsír- és tejfehérje-tartalom). A magyartarka tehenek teje kiváló alapanyag a prémium tejtermékek előállításához, és ezen termékek értékesítése magasabb fogyasztói árakat biztosíthat a kistermelőknek.

Fotó: MMG archív
Továbbá az ipari méretű tejüzemekben gyakran „javító” alapanyagként is használják a tarka tejét. Költséghatékonysági szempontból is megfontolandó a fajta választása: előnyösebb lehet közepes mennyiségű, de adottságaiból adódóan magasabb minőségű tejet termelni, hiszen akár kevesebb ráfordítással is magasabb jövedelmet érhetünk el.
A magyartarka e tekintetben felveszi a versenyt a nagy testű húsmarhafajtákkal, ezért húshasznú anyatehéntartásban is versenyképes alternatívát jelent. A fajta a hízóalapanyag-előállításban fontos értékmérő tulajdonságokkal is rendelkezik: kiváló borjúnevelő képesség, jó legelő- és gulyakészség jellemzi. A gyakorlati tapasztalatok és a választási eredmények azt mutatják, hogy a magyartarka kiválóan alkalmazkodik a magyarországi szélsőséges gyepadottságokhoz, ilyen körülmények között is biztosítja a borjú törésmentes fejlődéséhez szükséges tej mennyiségét.
