0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 23.

Csaltak a tésztanagyik, botrány Olaszországban

A tészta komoly dolog, különösen Olaszországban. És ha probléma támad, az igazi botrányt okoz. Bariban az orecchiette-t készítő tésztanagyik kavarták fel az állóvizet.

Fontos felismerni, hogy a tészta az olasz nemzet „DNS-ének része”. Több száz fajtája létezik, ezek egyike az orecchiette.  A szó kis füleket jelent, és valóban: a tészta formája kis fülekre vagy kalapokra emlékeztet. Élelmiszertörténészek úgy vélik, hogy a forma nagy hasonlóságot mutat  a régióban épült hagyományos kúp alakú kunyhók, az úgynevezett trullók tetejéhez is. tésztanagyik

Kézzel készül az orecchiette – Fotó: Wikimedia Commons
Az orecchiette belül vékonyabb, a szélén vastagabb és kissé rágósabb. A forma fontos célt szolgál, ugyanis a mélyedésnek köszönhetően a szószok és a töltelékek tökéletesen tapadnak a tésztához. Dél-Olaszországban, Bariban járva a történelmi városnegyedben az ott lakó háziasszonyok a tésztát házaik elé kitelepülve készítik, így első kézből lehet ellesni tőlük a műhelytitkokat, valamint meg is lehet tőlük vásárolni a terméket.

Az utcai tésztakészítés vonzza a turistákat, jó lehetőség a fotózásra, és autentikus szuvenír az otthoniaknak.

Nemrégiben viszont felmerült a vád, hogy egyes tészták mégsem kézzel készülnek. Néhány boltban, sőt még néhány tésztás nagymama is állítólag házi készítésűként árulta az iparilag előállított orecchiette-t. Egy turista tett panaszt, szerinte kézzel készített tészta helyett ipari terméket adtak el neki. A bari ügyészség ezután csalás miatt indított nyomozást.

Sok finom szószt képes magába szívni – Fotó: Freepik

Ezután Bari önkormányzata véget akar vetni a kínos helyzetnek, a helyi egészségügyi hatósággal és a szakmai szövetségekkel együttműködve új irányelveket vezetett be a friss tészta előállításának szabályozására. Ezek az iránymutatások például kimondják, hogy az utcai gyártás ezentúl csak bemutató céllal engedélyezett.

A higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírások betartása érdekében a tésztagyártók, köztük a tészta-nagymamák számára is kötelező a képzés. A tevékenységeket pedig belföldi vállalkozásnak minősítik.

Erre viszont a tésztanagyik lázadtak fel, követelve, hogy hagyják őket az évszázados módon készíteni a kedvenc tésztájukat. Azzal érvelnek, hogy a konyhájuk túl kicsi ehhez, nem véletlenül készítik ősidők óta az utcán. Néhányan azzal fenyegetőznek, hogy teljesen leállítják a tésztagyártást.

A város ezt sem akarja, mert meg szeretnék őrizni az orecchiette-gyártás hagyományát, ugyanakkor biztosítani akarjuk a szabályok betartását – mondja Pietro Petruzzelli, a  városi tanács munkatársa, aki az ottani gazdaságfejlesztésért és turizmusért felelős.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.com

Magazin ajánló: