Fontos felismerni, hogy a tészta az olasz nemzet „DNS-ének része”. Több száz fajtája létezik, ezek egyike az orecchiette. A szó kis füleket jelent, és valóban: a tészta formája kis fülekre vagy kalapokra emlékeztet. Élelmiszertörténészek úgy vélik, hogy a forma nagy hasonlóságot mutat a régióban épült hagyományos kúp alakú kunyhók, az úgynevezett trullók tetejéhez is. tésztanagyik

Az utcai tésztakészítés vonzza a turistákat, jó lehetőség a fotózásra, és autentikus szuvenír az otthoniaknak.
Nemrégiben viszont felmerült a vád, hogy egyes tészták mégsem kézzel készülnek. Néhány boltban, sőt még néhány tésztás nagymama is állítólag házi készítésűként árulta az iparilag előállított orecchiette-t. Egy turista tett panaszt, szerinte kézzel készített tészta helyett ipari terméket adtak el neki. A bari ügyészség ezután csalás miatt indított nyomozást.

Ezután Bari önkormányzata véget akar vetni a kínos helyzetnek, a helyi egészségügyi hatósággal és a szakmai szövetségekkel együttműködve új irányelveket vezetett be a friss tészta előállításának szabályozására. Ezek az iránymutatások például kimondják, hogy az utcai gyártás ezentúl csak bemutató céllal engedélyezett.
Erre viszont a tésztanagyik lázadtak fel, követelve, hogy hagyják őket az évszázados módon készíteni a kedvenc tésztájukat. Azzal érvelnek, hogy a konyhájuk túl kicsi ehhez, nem véletlenül készítik ősidők óta az utcán. Néhányan azzal fenyegetőznek, hogy teljesen leállítják a tésztagyártást.
A város ezt sem akarja, mert meg szeretnék őrizni az orecchiette-gyártás hagyományát, ugyanakkor biztosítani akarjuk a szabályok betartását – mondja Pietro Petruzzelli, a városi tanács munkatársa, aki az ottani gazdaságfejlesztésért és turizmusért felelős.