0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 20.

A nagy „Carbonara Paktum”: így fogja megakadályozni a csalást az örök város

Róma a 25 évenként megrendezésre kerülő jubileumi szentév elé néz. Már most intézkedéseket hoznak annak megakadályozására, hogy egyes vendéglátósok ne használják ki az eseményre érkezőket: megkötik a nagy „Carbonara Paktumot”.

2025-ben a katolikus egyház a Ferenc pápa által hivatalosan meghirdetett jubileumi szentévet (latinul: Annus Iubilaeus) ünnepli. Ez egy különleges esemény a Vatikán és a kereszténység számára, amely csak 25 évente kerül megrendezésre. Az eseményt hagyományosan az irgalmasság, a bűnbánat és a bűnbocsánat jegyében ünneplik.

Fotó: Pixabay

A jubileumi év hagyománya a Bibliából származik, és a katolikus egyházban hivatalosan 1300-ban vezette be VIII. Bonifác pápa. A szentév célja a lelki megújulás, bűnbánat és a különleges bűnbocsánat elnyerésének lehetősége, azaz a bűnökért járó időleges büntetés alóli felmentés. Az ünnep idejére megnyitják Róma négy fő bazilikájának – Szent Péter, Lateráni Szent János, Santa Maria Maggiore és Szent Pál – kapuit.

A Ferenc pápa által meghirdetett eseményre csak 25 évente egyszer kerül sor, és ennek köszönhetően a város 35 millió zarándok fogadására készül, akiknek enniük is kell.

Foto: Pixabay
A rendkívüli látogatószámra való tekintettel a városvezetés arra számít, hogy sok vendéglátós kísértésbe eshet, és indokolatlanul megemeli az ételek árát. Ezért fontolóra vették, hogy a klasszikus carbonara és más hagyományos olasz ételek esetében árplafont vezessenek be.  Az alkut a médiában „Carbonara Paktum” néven emlegetik.

A javaslatot a Consumerismo No Profit független fogyasztói szervezet kezdeményezte, amely így akarja megelőzni a híres olasz ételek túlárazásának veszélyét.

Az egyesület megjegyzi, hogy jelenleg egy tányér spagetti alla carbonara vagy all’amatriciana ára a Róma központjában található éttermekben 12 és 14 euró között mozog.

A „Carbonara Paktum” javaslatának célja, hogy a jubileumi év ünnepségei alatt is megmaradjon ezeknek az ételeknek az eredeti ára. Azokat az éttermeket, amelyek vállalják a limit betartását, a vásárlók számára látható, különleges logóval fogják jelölni.

Foto:Pixabay
De ez még nem minden. A javaslat szigorú ellenőrzést ír elő azokkal az éttermekkel szemben, amelyek a jubileum idején magasabb árakat számítanak fel, és a turisták zsebét könnyítik meg.

Aki túl magas árat kér a ráadásul rosszul elkészített carbonaráért, az bűnt követ el a gyomor és a gazdaság ellen – vélekedik Luigi Gabriele, a Consumerismo No Profit elnöke.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/well.pl

Magazin ajánló: