Bogyós paprika (Capsicum baccatum)
Peru és Bolívia környékéről származó, megjelenésben, ízben gazdag és változatos csoport. Ide tartozik Puerto Rico kedvenc paprikája, a perui Rocotillo, és a Bishop’s Crown, vagyis a püspöki korona formájú gyönyörűség.
A Hot Bell igazán szelíd chili, annak, aki langyosan szereti a csípőset. A dekoratív harangocskák kicsit csalafinta módon vannak ízesítve. A húsa egyáltalán nem csípős, csupán az erek környékén fedezhető fel diszkrét ereje. Az 1993- ban felfedezett kicsiny Piquanték (Peppadew) gyengédségük miatt alkalmasak salátákba, szendvicsekhez, tölteni. A Brasilian Starfish tengeri csillagra emlékeztető termése ugyan okozhat meglepetéseket, de többnyire enyhét, gyakran édes, nyersen is fogyasztható. Igencsak kedvelt Angliában a hideg időjárást viszonylag jól toleráló Ají Amarillo és Ají Limo. A citrusos, gyümölcsös ízű Ají Omnicolor valódi látványosság, mivel a paprikák szinte a szivárvány minden színében pompáznak rajta egyszerre.
Szőrös paprika (Capsicum pubescens)
Tagjai Közép-Amerika hegyvidéki területéről származnak. Ide tartoznak a hidegnek legjobban ellenálló fajták, de a kemény fagyok sajnos a szőrös paprikák tüzét is képesek kioltani. Nevüket jellegzetesen szőrös levélzetük után kapták, valószínűleg ezekkel a pihékkel védekezik a hideg ellen. És van még egy érdekességük, mégpedig hogy feketék a magjaik. Az sem elhanyagolható, hogy
Az inkák először ezeket kezdték el termeszteni és már vagy 8000 éve ültetik. Mégis meglehetősen izoláltak, a legkevésbé terjedtek el. Az Andokból származó Manzano egyedülálló citrusos aromával rendelkezik, vastag és húsos fala narancssárgára érik. A végzetes hidegektől védett helyeken hatalmas növénnyé cseperedhet. A Rocoto nagyon ízletes, vastag falú, alma formájú különlegesség Dél- Amerikából. A legrégebben háziasított fajták közé tartozik, Peruban és Bolíviában már több ezer éve termesztik.