A rizs számos nemzet tradicionális fogásainak alapja, legyen szó a japánok sushijáról, a spanyolok paellajáról vagy a törökök piláfjáról. De nem is kell olyan messzire mennünk: a magyar tányérokról is gyakran köszön vissza rizs köret vagy akár desszert képében.
A legjobb benne, hogy elkészítése – a tasakos verzióknak illetve a konyhai gépeknek köszönhetően – még azok számára sem nagy ördöngősség, akik egyébként nem mozognak otthonosan a konyhában.
Az alábbiakban a Chow Hound gasztroportál listája alapján megosztunk 8 olyan folyadékot, mellyel helyettesíthetjük a vizet főzésekor, hogy a lehető legfinomabb rizst kaphassuk.
Alaplé
Ha házi alaplében készítjük el a gabonát, az eredmény jóval sósabb, ízesebb és tápanyagdúsabb lesz.
A szingapúriak egyik nemzeti fogásuk, a hainani csirkés rizs elkészítésekor is alaplében főzik a rizst, majd gyömbérrel, chilis-fokhagymás szósszal koronázzák az ételt.
Kókuszvíz
Jellemzően az olyan helyeken használják a kókuszdió folyadékát rizsfőzéshez, ahol mindkét növény bőséggel megterem, például Délkelet-Ázsiában vagy a Karib-térségen. Mivel a kókuszvíz állagra szinte teljesen megegyezik a vízzel, 1:1 arányban használható főzéskor.