0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Rizs mesterfokon: 8 folyadék, amivel víz helyett készíthetjük

A rizsfőzés a világ egyik legkevesebb alapanyagát igénylő folyamata: csak felöntjük a gabonát vízzel, és már kész is. De ha kicsit kalandoznánk a konyhában, válasszuk inkább ezt a 8 folyadékot vendégeink és saját magunk lenyűgözésére!

A rizs számos nemzet tradicionális fogásainak alapja, legyen szó a japánok sushijáról, a spanyolok paellajáról vagy a törökök piláfjáról. De nem is kell olyan messzire mennünk: a magyar tányérokról is gyakran köszön vissza rizs köret vagy akár desszert képében.

rizs
Fotó: Freepik

A legjobb benne, hogy elkészítése – a tasakos verzióknak illetve a konyhai gépeknek köszönhetően – még azok számára sem nagy ördöngősség, akik egyébként nem mozognak otthonosan a konyhában.

Feldobhatjuk zöldségekkel, különböző fűszerekkel, akár tojással, de önmagában is remekül megállja a helyét, egészít ki húsokat, rántott ételeket.

Az alábbiakban a Chow Hound gasztroportál listája alapján megosztunk 8 olyan folyadékot, mellyel helyettesíthetjük a vizet főzésekor, hogy a lehető legfinomabb rizst kaphassuk.

Alaplé

húsleves
Fotó: Freepik

Ha házi alaplében készítjük el a gabonát, az eredmény jóval sósabb, ízesebb és tápanyagdúsabb lesz.

A vízzel azonos arányban használhatjuk, de ha kevésbé intenzív ízre vágyunk, cserélhetjük a folyadékmennyiség egy részét marhából vagy csirkéből készült alaplére.

A szingapúriak egyik nemzeti fogásuk, a hainani csirkés rizs elkészítésekor is alaplében főzik a rizst, majd gyömbérrel, chilis-fokhagymás szósszal koronázzák az ételt.

Kókuszvíz

kókuszvíz
Fotó: Unsplash

Jellemzően az olyan helyeken használják a kókuszdió folyadékát rizsfőzéshez, ahol mindkét növény bőséggel megterem, például Délkelet-Ázsiában vagy a Karib-térségen. Mivel a kókuszvíz állagra szinte teljesen megegyezik a vízzel, 1:1 arányban használható főzéskor.

A rizs így édesebb, aromásabb lesz, mely tökéletes thai ételek, például curry készítésekor.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/chowhound.com

Magazin ajánló: