A Tufts Egyetem Nature Medicine című folyóiratban közzétett elemzése szerint a cukros üdítőitalok évente több mint 2,2 millió új cukorbetegségért és 1,1 millió új szívbetegségért felelősek világszerte – írja a Guardian.

A publikáció nemcsak az italok veszélyire, de a megbetegedésekkel kapcsolatos, globális egészségügyi egyenlőtlenségekre is felhívja a figyelmet. Az amerikai kutatók szerint ugyanis
Latin-Amerikában és a Karib-térségben a cukros üdítőitalok 2020-ban a 2-es típusú cukorbetegség új eseteinek csaknem negyedéért (24%) feleltek. Afrika déli régiójában pedig a frissítők fogyasztása több mint minden ötödik (21%) új cukorbetegséghez és több mint minden tizedik (11%) új szívbetegséghez vezetett.
Nem csak a bolti káros
A tanulmány az olyan italokra összpontosít, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, és legalább 50 kilokalóriát tartalmaznak 2,5 deciliterenként. Nemcsak a bolti, de a házi készítésű üdítőitalok is ide sorolandók, ugyanakkor a kutatás nem érintette a 100%-os gyümölcsleveket, sem az édesítőszeres üdítőitalokat, habár nagy mennyiségben ezek is egészségügyi kockázatot jelenthetnek – írja a Science Alert.

Fotó: Wikimedia Commons
A cukros üdítőitalokat a szervezet rendkívül gyorsan megemészti, ezáltal a vércukorszint gyors megugrását eredményezik, miközben silány tápértékkel rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásuk hosszú távon súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához és számos, a 2-es típusú cukorbetegséghez és szívbetegséghez köthető anyagcsere-problémához vezethet.
És hogy miért okoznak a cukros üdítőitalok különösen nagy problémát az elmaradottabb térségekben?
Mint ismeretes, az 1-es típusúval ellentétben a 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető. Emellett a szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető halálozási oknak számítanak, becslések szerint évente 17,9 millió ember életét követelik. E halálesetek több mint háromnegyede az alacsony és a közepes jövedelmű országokban következik be.