Szerző: Takács-Gál Marianna
Okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, agrármérnöktanár
Az elmúlt húsz évben nagyot változott a fejlesztési irány. A 1980–1990-es években főként a termelékenység, a termelési volumen növelése volt az elsődleges szempont, míg a 2000-es évek elején, a multinacionális áruházláncok megjelenésével a termelési volumen mellett fontos lett a termék árának versenyképessége is.

Fontos megjegyezni, hogy erre a két időszakra jellemző a különféle adalékok, például stabilizátorok, emulgeálószerek, ízfokozók és fűszerkeverékek megjelenése a termékekben. Napjainkra az iparág számára kulcsfontosságú, hogy a hagyományos termékek mellett modern, egészségtudatos és környezetbarát alternatívákat kínáljon, miközben megőrzi a minőséget és az ízvilágot.
Meghatározó termékfejlesztési irányok napjainkban
A fiatalok körében népszerűek azok a termékek, amelyek a hazai termékgyártásban korábban abszolút nem voltak jellemző. Az előkészítetthús-gyártásban régebben kizárólag csak a sütnivaló kolbász volt megtalálható, még napjainkban a grillkolbászok és különféle hamburger-húspogácsák igen népszerűek. Ezeknek a termékeknek a gyártását még a kistermelők is átvették, így nem ritka, hogy kistermelői vásárokon pl. mangalica-grillkolbásszal vagy szürkemarhából készült hamburger-húspogácsával is találkozhatunk.
Mindezek mellett a fogyasztók egyre tudatosabban választják meg, hogy egy termék tartalmaz-e adalékokat, allergéneket. Mivel a glutén- és laktóz-ételallergiában szenvedők száma egyre nagyobb, így egy termék fontos jellemzője lehet, hogy milyen allergéneket tartalmazhat (az allergének általában az alkalmazott fűszeradalék-keverékekkel kerülnek a termékbe). A mai fogyasztókra jellemző a magasabb minőségű termékek keresletére való igény is.
Ezt általánosságban a termékek hústartalmával hasonlítja össze egy fogyasztó. Ez egy minőségi versenyt teremtett a fogyasztói piacon, és mivel mind adalékok terén, mind hústartalomban a kistermelői termékek kiemelkedőek, ennek köszönhetően a kistermelői húskészítmény-fogyasztás is egyre népszerűbb.
