0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Mit eszünk holnap? Ezek a húsipar legnagyobb kihívásai 2025-ben

Az élelmiszer-feldolgozó ágazat az egyik legjobban fejlődő iparág. Ezen belül is az elmúlt évtizedekben kiemelkedő az állati eredetű termékek feldolgozására vonatkozó technológiai és termékfejlesztés dinamikája.

Szerző: Takács-Gál Marianna

Okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, agrármérnöktanár

Az elmúlt húsz évben nagyot változott a fejlesztési irány. A 1980–1990-es években főként a termelékenység, a termelési volumen növelése volt az elsődleges szempont, míg a 2000-es évek elején, a multinacionális áruházláncok megjelenésével a termelési volumen mellett fontos lett a termék árának versenyképessége is.

húsok
Fotó: Medgyesi Milán

Fontos megjegyezni, hogy erre a két időszakra jellemző a különféle adalékok, például stabilizátorok, emulgeálószerek, ízfokozók és fűszerkeverékek megjelenése a termékekben. Napjainkra az iparág számára kulcsfontosságú, hogy a hagyományos termékek mellett modern, egészségtudatos és környezetbarát alternatívákat kínáljon, miközben megőrzi a minőséget és az ízvilágot.

A fenntarthatóság is egyre fontosabb szerepet játszik az élelmiszeriparban, és ez alól a húskészítménygyártás sem kivétel. Ezen szempontok igencsak kedveznek a kistermelői termékgyártásnak.

Meghatározó termékfejlesztési irányok napjainkban

A fiatalok körében népszerűek azok a termékek, amelyek a hazai termékgyártásban korábban abszolút nem voltak jellemző. Az előkészítetthús-gyártásban régebben kizárólag csak a sütnivaló kolbász volt megtalálható, még napjainkban a grillkolbászok és különféle hamburger-­húspogácsák igen népszerűek. Ezeknek a termékeknek a gyártását még a kistermelők is átvették, így nem ritka, hogy kistermelői vásárokon pl. mangalica-grillkolbásszal vagy szürkemarhából készült hamburger-húspogácsával is találkozhatunk.

Mindezek mellett a fogyasztók egyre tudatosabban választják meg, hogy egy termék tartalmaz-e adalékokat, allergéneket. Mivel a glutén- és laktóz-ételallergiában szenvedők száma egyre nagyobb, így egy termék fontos jellemzője lehet, hogy milyen allergéneket tartalmazhat (az allergének általában az alkalmazott fűszeradalék-keverékekkel kerülnek a termékbe). A mai fogyasztókra jellemző a magasabb minőségű termékek keresletére való igény is.

Ezt általánosságban a termékek hústartalmával hasonlítja össze egy fogyasztó. Ez egy minőségi versenyt teremtett a fogyasztói piacon, és mivel mind adalékok terén, mind hústartalomban a kistermelői termékek kiemelkedőek, ennek köszönhetően a kistermelői húskészítmény-fogyasztás is egyre népszerűbb.

Meg kell jegyezni, hogy népszerű a magasabb minőségű húsok fogyasztása is, így például a marha-, bárány- és a vadhús is.
hús
Fotó: Medgyesi Milán
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: