0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Mit eszünk holnap? Ezek a húsipar legnagyobb kihívásai 2025-ben

Az élelmiszer-feldolgozó ágazat az egyik legjobban fejlődő iparág. Ezen belül is az elmúlt évtizedekben kiemelkedő az állati eredetű termékek feldolgozására vonatkozó technológiai és termékfejlesztés dinamikája.

Sikeres innovációk – kistermelők szerepe és lehetőségei

A kistermelők általában az egyedi, tradicionális termékek és a helyi piac igényeinek kielégítésére összpontosítanak. Az elmúlt években főként az értékesítési csatornák megválasztásában és a csomagolásban történt előrelépés a szegmensben. A kistermelők egyre nagyobb része vákuumcsomagoltan értékesíti a termékeket, az eltarthatóság megnövelése és fogyasztói higiéniai bizalom növelése érdekében. Nem utolsósorában a csomagolt termékek szállítása és kezelése is sokkal egyszerűbb. Az értékesítési csatornák esetében a jogszabályi környezet lehetővé tette a kistermelőknek a csomagküldési és online értékesítési lehetőségeket, habár ez a hűtést igénylő érzékeny húskészítményekre nem vonatkozik, de a kistermelők megjelenése az online térben jóval nagyobb reklámfelületet adott a termékeik számára.

A termékek fejlesztése kapcsán a hagyományos termékek modern ízesítése a legjellemzőbb, így például a szalámifélék és kolbászfélék ízesítése talán a legnépszerűbb.

A szokatlan fűszerek, akár gyógynövények alkalmazása (pl. citromfű, levendula, vörösáfonya, csipkebogyó, torma stb.) a kíváncsi fogyasztókat is odavonzza a húspulthoz.

A kistermelők esetében a termékek jelentős marketingje az egyedi márkázás és történetmesélés, amely kiemeli a termék különlegességét. Ebbe jól beilleszthető egy-egy termékfejlesztési ötlet megvalósításának története is.

vadkolbász hús élelmiszer vadhús
Vadkolbász
Fotó: Csatlós Norbert

A termékfejlesztési folyamat

A nagyobb méretű feldolgozó üzemekben külön fejlesztési osztály foglalkozik a termékfejlesztéssel. Kisebb üzemekben, kistermelői környezetben általában maga a termék gyártója, de itt is érdemes kialakítani egy több fős csoportot (akár a többi dolgozót, akár a tulajdonosokat, értékesítést végzőket), főként az ötletelés fázisában.

A termékfejlesztés során számos szempontot kell figyelembe vennünk. Elsődleges a fogyasztói igények, visszajelzések azonosítása és elemzése. Fontos szempont még a versenytársak termékkínálatának felmérése, valamint a külföldi trendek megfigyelése.

Az ötletekből kiválasztott végleges elképzelés prototípusban történő megvalósítása a húsipari szakember feladata. Fontos a fejlesztés során figyelembe venni a következőket:

– Minden technológiai feltétel rendelkezésre áll a megvalósításhoz?

– Minden alapanyag és fűszer, adalék beszerezhető és folyamatosan beilleszthető a gyártásba?

– Minden élelmiszer-biztonsági kritériumnak eleget tud majd tenni a termék?

– A termék gyártása könnyen integrálható a gyártási folyamatokba?

– A gyártási veszteségek ellenére (hőkezelési, töltési, érlelési veszteségek) költséghatékony a termék gyártása?

vadhús gasztronómia hús élelmiszer szarvas
Vadhús
Fotó: Csatlós Norbert

A prototípus gyártása során érdemes többféle ízvilágot, technológiai paramétert kipróbálni (pl. kutterezési idő, tárcsaméret, füstölési idő stb.). Az elkészült minták kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek, azokat csak a termékfejlesztő csapat érzékszervi bírálatára használhatjuk fel. A bírálat során próbáljunk meg objektívan dönteni a termékek értékelését illetően. Ez történhet akár úgy is, hogy a fejlesztő nem árulja el, melyik minta mit takar, ezt vakpróbának nevezzük. Az értékesítési szempontok mellett általában a vezetés dönt egy-egy termékbevezetésről, főként, ha az beruházással jár.

A termékek gyártásának megkezdése csak megfelelően kidolgozott technológiai terv, receptúra, gyártmánylap megléte mellett lehetséges.

Fontos, hogy az első gyártás még mindig nem a kereskedelmi célokat szolgálja, hanem a termékek eltarthatóságának vizsgálatát, illetve az egyéb szempontok kivizsgálását, például mennyire sikerült a termék homogén gyártása, a tervezett kihozatalok elemzése. A termékgyártás optimalizálását követően integrálható a gyártásba az új termék, figyelembe véve a gyártási sorrendet is – például csípős terméket a gyártás végén tervezzünk.

A kistermelők számára a termékfejlesztési törekvések nehézséget jelenthetnek a modern technológiák költségei miatt, de EU-s támogatások és helyi kezdeményezések, REL-csoportok segíthetik őket.

Szerző: Takács-Gál Marianna

Okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, agrármérnöktanár

Ajánljuk még:

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: