Életmentő keserűség
Ebből a történetből leszűrhetjük azt a tanulságot, hogy az emberiség évezredekkel ezelőtt megkapta a tudását annak, hogy fontos keserű anyagokat fogyasztania, pláne hús mellé. Pláne idősebb korban. A gyomorsav erőssége ugyanis 35-40 éves kor körül már komolyan meggyengül számos panaszt (gyomorégés, nehézkes emésztés) és súlyos problémákat (fertőzések, gyulladások, diszbiózis, vitaminhiány, stb.) okozva.
Miért keserűek a növények?
Némelyik hatalmas népszerűségre tett szert és kifejezetten a kedvencünkké vált, vegyük például a komlót, a kávét, a kakaót, a katángkórót, vagy az enciángyökeret, csak hogy néhányat említsünk. A keserű növények között is vannak kellemesebbek, alig észrevehetően keserűk és igencsak markáns ízűek. Így mindenki találhat magához illőt. És jó is, ha van a tarsolyukban, vagyis a házipatikánkban valami keserűség.
A keserű növények ereje
A keserű hatóanyagokat tartalmazó növények étvágygerjesztő és emésztést fokozó hatásúak. Az ízlelőbimbók fogják a jelet és a bolygóidegen keresztül továbbítják, ennek következtében fokozódik a nyál, a gyomor- és a bélnedvek elválasztása, megnövekszik a termelés intenzitása az epehólyagban, és a hasnyálmirigyben, illetve gyorsul a perisztaltikus mozgás. A kor előrehaladtával csökken az étvágy, az ízérzékelés, illetve a gyomorsavtermelés hatékonysága, felléphetnek epeműködési zavarok, lassul az emésztés, renyhébbé válik a bélműködés. Az ilyen panaszokkal bajlódó idős emberek számára a keserű drogok óriási segítséget jelentenek.