0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Miért lenne jó, ha keserű növények is kerülnének a húsvéti asztalra?

Miért szerepelnek keserű növények a szédertányéron? És miért lenne nagyon jó, ha a mi asztalunkon is megjelennének? A válaszokért ugorjunk vissza kicsit az időben.  

Életmentő keserűség

Ebből a történetből leszűrhetjük azt a tanulságot, hogy az emberiség évezredekkel ezelőtt megkapta a tudását annak, hogy fontos keserű anyagokat fogyasztania, pláne hús mellé. Pláne idősebb korban. A gyomorsav erőssége ugyanis 35-40 éves kor körül már komolyan meggyengül számos panaszt (gyomorégés, nehézkes emésztés) és súlyos problémákat (fertőzések, gyulladások, diszbiózis, vitaminhiány, stb.) okozva.

Miért keserűek a növények?

A növények védelmi célból termelnek keserű anyagokat, viszont mi, emberek hosszú idő alatt, és vélhetően jó néhány emberélet árán rájöttünk, hogy mely vegyületeket fogyaszthatjuk el anélkül, hogy bántódásunk esne, vagy belehalnánk.

Némelyik hatalmas népszerűségre tett szert és kifejezetten a kedvencünkké vált, vegyük például a komlót, a kávét, a kakaót, a katángkórót, vagy az enciángyökeret, csak hogy néhányat említsünk. A keserű növények között is vannak kellemesebbek, alig észrevehetően keserűk és igencsak markáns ízűek. Így mindenki találhat magához illőt. És jó is, ha van a tarsolyukban, vagyis a házipatikánkban valami keserűség.

A keserű növények ereje

A keserű hatóanyagokat tartalmazó növények étvágygerjesztő és emésztést fokozó hatásúak. Az ízlelőbimbók fogják a jelet és a bolygóidegen keresztül továbbítják, ennek következtében fokozódik a nyál, a gyomor- és a bélnedvek elválasztása, megnövekszik a termelés intenzitása az epehólyagban, és a hasnyálmirigyben, illetve gyorsul a perisztaltikus mozgás. A kor előrehaladtával csökken az étvágy, az ízérzékelés, illetve a gyomorsavtermelés hatékonysága, felléphetnek epeműködési zavarok, lassul az emésztés, renyhébbé válik a bélműködés. Az ilyen panaszokkal bajlódó idős emberek számára a keserű drogok óriási segítséget jelentenek.

A keserű növények tehát nemcsak a húsvéti lakomát segítenek túlélni.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: