Az ünnepet megelőzően a német édességgyártók a tavalyinál kevesebb csokoládényuszit gyártottak az „egekbe szökő kakaóárak” miatt – idézi a DW a Német Édességipari Szövetség közleményét.
Csokinyuszik a rekordmagas kakaóárak közepette
A kakaó világpiaci ára a tavalyi év első hónapjaiban megnégyszereződött, és azóta is az egekben van, mivel az éghajlatváltozás megtizedelte a kakaótermést Nyugat-Afrikában. A Német Édességipari Szövetség (BDSI) szerint

Ennek mintegy felét Németországban értékesítik, a másik felét pedig exportálják a szomszédos országokba, valamint az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába – írja a DW.
Az ESM Magazine szerint bár a legtöbben még mindig a hagyományos tejcsokoládé-nyuszi mellett teszik le a voksukat, egyre népszerűbbek az ét- és a fehércsokoládéból készült verziók is. Valamint egyre több kosárba kerül vegán húsvéti csoki, nyuszin kívül bárány, tojás, sárgarépa és csibe alakban is.
A húsvéti csokinyuszik előállítása 50 cent és 1,50 euró közötti összeggel magasabb, mint az ugyanakkora kakaótartalmú csokoládészeleteké.
– emelte ki az édesipar egyik szóvivője.

A gyártók a pluszköltségeket pedig a fogyasztókra hárítják: a húsvéti csokinyuszik két-háromszor annyiba kerülnek, mint a hasonló csokoládétermékek. A BDSI ugyanakkor hangsúlyozta, ez a terméktervezési, logisztikai illetve tárolási költségek emelkedése miatt van így.
Fenntarthatóbb kakaó, zöldebb húsvét
Mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy egyre több német édességgyártó szerzi be fenntartható forrásból a kakaót.
Valamint a német édességipar számos olyan kezdeményezésben vesz részt, amelyek célja a fenntartható kakaótermesztés előmozdítása, különösen Nyugat-Afrikában. Ennek értelmében emelkedő jövedelmekkel, a gazdaságok az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének fokozásával, az erdőirtás kiküszöbölésével és az emberi jogok megerősítésével igyekeznek fenntarthatóbbá tenni a kakaó ellátási láncát – írja az ESM Magazine.

Ajánljuk még: