0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 21.

Bajban vannak a csokinyuszik, idén kevesebbet tudtak készíteni húsvétra

A húsvét előtti időszak kulcsfontosságú a német édességgyártók számára: ám idén a rendkívül magas kakaóárak megterhelték az iparágat.

Az ünnepet megelőzően a német édességgyártók a tavalyinál kevesebb csokoládényuszit gyártottak az „egekbe szökő kakaóárak” miatt – idézi a DW a Német Édességipari Szövetség közleményét.

Csokinyuszik a rekordmagas kakaóárak közepette

A kakaó világpiaci ára a tavalyi év első hónapjaiban megnégyszereződött, és azóta is az egekben van, mivel az éghajlatváltozás megtizedelte a kakaótermést Nyugat-Afrikában. A Német Édességipari Szövetség (BDSI) szerint

idén 240 millió csokoládényuszi készült, 5%-kal kevesebb, mint 2024-ben.
Illusztráció: Pixabay

Ennek mintegy felét Németországban értékesítik, a másik felét pedig exportálják a szomszédos országokba, valamint az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába – írja a DW.

Az ESM Magazine szerint bár a legtöbben még mindig a hagyományos tejcsokoládé-nyuszi mellett teszik le a voksukat, egyre népszerűbbek az ét- és a fehércsokoládéból készült verziók is. Valamint egyre több kosárba kerül vegán húsvéti csoki, nyuszin kívül bárány, tojás, sárgarépa és csibe alakban is.

A húsvéti csokinyuszik előállítása 50 cent és 1,50 euró közötti összeggel magasabb, mint az ugyanakkora kakaótartalmú csokoládészeleteké.

„Előállítási költségeit tekintve egy csokoládéból készült nyuszi, csibe vagy bárányka nem hasonlítható össze egy tábla csokoládééval”

– emelte ki az édesipar egyik szóvivője.

Illusztráció: Pixabay

A gyártók a pluszköltségeket pedig a fogyasztókra hárítják: a húsvéti csokinyuszik két-háromszor annyiba kerülnek, mint a hasonló csokoládétermékek. A BDSI ugyanakkor hangsúlyozta, ez a terméktervezési, logisztikai illetve tárolási költségek emelkedése miatt van így.

Fenntarthatóbb kakaó, zöldebb húsvét

Mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy egyre több német édességgyártó szerzi be fenntartható forrásból a kakaót.

2023-ban a német édességekben található kakaó 81%-a származott minősítetten fenntartható forrásból, ami jelentős növekedés a 2011-es 3%-hoz képest.

Valamint a német édességipar számos olyan kezdeményezésben vesz részt, amelyek célja a fenntartható kakaótermesztés előmozdítása, különösen Nyugat-Afrikában. Ennek értelmében emelkedő jövedelmekkel, a gazdaságok az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének fokozásával, az erdőirtás kiküszöbölésével és az emberi jogok megerősítésével igyekeznek fenntarthatóbbá tenni a kakaó ellátási láncát – írja az ESM Magazine.

Illusztráció: Pixabay

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/dw.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.