0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Az amerikai marhahús lekerül a kínai menüről

Az amerikai marhahús már a vámháború előtt is drágának számított. Azóta viszont Kína 125%-os válaszvámot vezetett be – az egyébként is létező 22%-os vámtétel mellé –, így az árak az egekbe szöktek.

Az okok mélyebben gyökereznek

Az amerikai marhahús ára már a kereskedelmi háború előtt is emelkedőben volt, részben az évek óta tartó aszályok következtében, amelyek a szarvasmarha-állományt az 1950-es évek óta nem látott mélypontra csökkentették. 2023 májusa és 2024 márciusa között például a marhaszegy ára közel 50%-kal nőtt, amit a vámok tovább emeltek – ezzel az árak már duplájára ugrottak az előző évhez képest.

Ausztrália betölti az űrt

Ausztrália időközben készségesen tölti be a piaci rést – több terméke 40%-kal olcsóbb, mint az amerikai. A Home Plate étterem kipróbálta az új forrást, és úgy tűnik, a vendégek is elégedettek.

Májustól tehát ausztrál marhaszegy, borda és kolbász kerül a vendégek tányérjára – természetesen továbbra is a hagyományos texasi füstölési technikával elkészítve.

„Több hónapja teszteljük az ausztrál húst, és úgy tapasztaltuk, hogy ugyanolyan jó, mint az amerikai. A vendégeink is elégedettek vele” – tette hozzá de Pellette.

Új alternatíva a színen: leválthatja a lucuma a cukrot? – Magyar Mezőgazdaság

Az Azori-szigetek kincse: enyhe fokhagyma – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: Reuters