Katona Brigitta német tanárnő, a férje az iparban dolgozik, munka mellett foglalkoznak fürjtartással, a tojások feldolgozásával és értékesítésével. Brigitta meséli, hogy nagyon szereti az állatokat, főleg a madarakat. Sokáig foglalkozott díszbaromfikkal, tojásokat keltetett. Viszont a baromfitartással fel kellett hagyniuk, mert a ragadozók miatt nagyok voltak a veszteségeik. Közben a fürjek is felkeltették az érdeklődését, főként a tojások kedvező élettani hatásai miatt. Először pár madarat vásároltak, hogy a család számára legyen mindig friss tojás.
Jelenleg 65 madarat tartanak, és 1800 tojást dolgoznak fel havonta. Ha a tartási körülmények ideálisak, akkor a kis gazdasági fürjek mindennap megajándékozzák a gazdákat egy tojással. Télen fűtik a helyiséget, és éjfélig világosban tartják a madarakat.
Kezdetben Brigitta keltette a madarakat, de a tanítás mellett erre már nem jut energiája, ezért egy nagyobb tenyészettől vásárolja a fiókákat.
A ketreces tartás mellett döntöttek, részben az ingatlan adottságai és a korábbi baromfitartás-tapasztalataiból kiindulva, illetve azért is, mert így a tojások tisztán maradnak. A fürjeket Brigitta férje gondozza, hetente három alkalommal tisztítja a ketreceket és karbantartja a füstölőt. A füstölt fürjtojás lett a specialitásuk, amibe egy ismerősük unszolására vágott bele Brigitta.
– Korábban ebben a formában mi nem fogyasztottuk a tojásokat, sőt, nem is hallottam róla. Egy barátnőm mesélte, hogy az egyik gasztropiacon rendszeresen vásárolt füstölt, pácolt fürjtojásokat, de már nem találja a termelőt. Állandó témává vált, hogy próbáljam meg én is – meséli, hogyan indult a Boldog Fürj Tanya projektje.
Brigitta egy ideig ismerkedett a tojásfüstölés rejtelmeivel, olvasott, videókat nézett, tapasztalatokat gyűjtött, majd két évvel ezelőtt vásárolt egy kis használt üstházat, amit a férje felújított, és elkezdődhettek a kísérletezések.
– A legforróbb nyári napon gyújtottuk be először, próbáltunk hidegfüstöt csinálni, megoldani, hogy egyenletesen kapják a tojások a füstöt. Mondanom sem kell, hogy rengeteget próbálgattuk, és több kudarcot is átvészeltünk, mire elértük a megfelelő állagot – emlékszik vissza a kezdeti lépésekre.
Minden egyes lépés komoly kutatómunkával és a kísérletezéssel járt, a füstölés beállítása mellett az olaj és a fűszerek kiválasztása, a tojások tisztítása és a csomagolás is hosszú tesztelés során alakult ki.
– Mindenkinek azt tudom elmondani, hogy én hogyan csinálom. A legfontosabb, hogy ne friss tojással próbálkozzunk, jó, ha legalább egyhetesek. Főzés előtt pedig langyos, ecetes vízben érdemes áztatni, legalább fél órán keresztül. Ne ijedjünk meg, az ecet majd leoldja a barna pigmentfoltokat, de ettől a tojás nem fog károsodni. Áztatás után öblítsük le, és jöhet a főzés. A főzést követően hideg vízben kell hűteni, érdemes mindaddig vízben tartani, amíg a pucolást elkezdjük. A héját mindig jól törjük össze, és akkor viszonylag könnyen lejön – osztja meg a jó tanácsokat Brigitta, akinek hihetünk, hiszen egyszerre 190 tojást szokott megtisztítani.