0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Így csomagold a tejterméked: árusítási-kisokos kistermelőknek

A hétköznapjaink telis-tele vannak szabályokkal. Kistermelői tevékenységünkkel sincs ez másként. Az „istállótól az asztalig” folyamat minden egyes szakaszában számos szigorú előírásnak kell eleget tennünk.

Így az árusításnak, a termékek helyes jelölésének is meg vannak a maga szabályai, melyeknek meg kell felelni. A következőkben összegyűjtöttem az alábbi felvetések jogi alapelveit, és az azokhoz fűződő hasznos gyakorlati gondolataimat, a teljesség igénye nélkül.

A kistermelői engedély kiállításakor a Hatósági állatorvosi bizonyítvány – az állati eredetű termékek kistermelői termeléséhez, előállításához, illetve feldolgozásához – egyértelműen meghatározza a kisüzemi termelés alapvető szabályait.

•Értékesíthető alaptermékek köre: saját gazdaságban termelt nyers tehéntej.

•Értékesíthető feldolgozatlan, illetve feldolgozott termékek köre: saját gazdaságában termelt nyers tehéntejből előállított túró, sajt.

•Értékesítés területe: saját gazdaságának helyén, illetve Magyarország területén működő valamennyi piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

Hogyan értékesítsünk

Értékesítéshez tartozó fontos kritérium, hogy az állatállomány részt vesz a kötelezően előírt mentesítési programban, illetve a tejtermelő állomány gümőkór- és brucelló­zismentes!

A kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, minőségéért, valamint a nyomonkövethetőség biztosításáért és dokumentálásáért.
tejtermelő kisgazdaság sajt kézműves kistermelő díj elismerés
A szerző díjnyertes sajtjai
Fotó: Szilágyi Szabina

Kistermelői élelmiszer értékesítését, a kistermelőn kívül, a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti. Ebben az esetben azonban a kistermelőn kívül az őt segítő személynek is kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat megléte, mely évente újítandó, tüdőszűrővel egybekötött orvosi vizsgálat.

Ha a kistermelő az általa előállított élelmiszert csomagoltan értékesíti a gazdaság helyén, piacon, vásáron, rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusító helyen, valamint házhozszállítással, a csomagoláson fel kell tüntetni a kistermelő nevét, címét vagy a gazdaság helyének címét, a termék nevét, a minőségmegőrzési vagy a fogyaszthatósági időtartamát. Utóbbi esetében a tárolási hőmérsékletnek, valamint a termék tömegének is szerepelnie kell a címkén, kivéve, ha a csomagolt terméket a kistermelő a vevő jelenlétében méri le.

Csomagolatlan élelmiszer ilyen módokon történő értékesítése esetén a kihelyezett termék előtt a kistermelő nevét, címét vagy a gazdaság helyének címét, valamint a termék nevét kell feltüntetni. Mindemellett szigorúan ajánlott feltüntetni minden olyan adalékanyagot, mely allergiás reakciót válthat ki.

Az előírások

Illusztráció: Freepik

Az előre csomagolt élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni a termék megnevezése előtt a „kistermelői” jelzőt, valamint be kell tartani a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU-rendelet vonatkozó előírásait.

Vásáron, piacon történő értékesítés esetén a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (XI. 26.) EüM-rendelet, továbbá a vasárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009, (III. 13.) Kormányrendeletben foglalt előírásokat is be kell tartani, így különösen az alábbiakat:

•Tejet, tejterméket kimérve forgalomba hozni csak kifogástalanul tiszta edényben, szállítótartályban szabad. Tejeskannák és tejszállító edények fedelének tömörítésére csak tiszta, szennyezést nem okozó anyagot szabad használni. Árusítás közben a szennyeződéstől való védelem céljából a mérés, árusítás szünetelése alatt a tejet, tejtermékeket fedve, takarva kell tartani, óvni kell a napsütéstől, illetve felmelegedéstől.

•Tejbe, tejtermékbe, továbbá közvetlen fogyasztásra szolgáló élelmiszert tartalmazó edénybe kézzel belenyúlni tilos. A kimérés, adagolás csak tiszta mérőedénnyel, eszközzel történhet. Tilos a vásárló edényébe kimért árut az árusító tartályába visszaönteni.

Illusztráció: Pxhere.com

•Nyers tej árusítása esetén a fogyasztást megelőző hőkezelés szükségességére „Nyers tej, fogyasztás előtt fel kell forralni!” felirattal kell felhívni a vevő figyelmét.

•Élelmiszer árusítása során csak olyan, az élelmiszerrel közvetlenül érintkező berendezést, eszközt, gépet, tárolóedényt szabad használni, amely nem tartalmaz az egészségre káros mértékben kioldódó anyagot, vagy nem rontja az élelmiszer minőségét, érzékszervi tulajdonságait és jól tisztán tartható, fertőtleníthető.

•Az élelmiszert az árusítás egész időtartama alatt a szennyeződéstől védve kell tartani. A csomagolatlan élelmiszereket az árusítás időtartama alatt védetten kell tárolni és elhelyezni. Élelmiszert tiszta asztalról, állványról, edényből szabad árusítani.

Javaslataim

Az előírások után a saját tapasztalataimat is szeretném ezzel kapcsolatban megosztani.

A piacokon, vásárokon való árusításon fontosnak tartom feltüntetni minél nagyobb karakterekkel az elérhetőséget, valami jellemzőt, mely felhívja a figyelmet a termelőre, mint például egy egyedi logó.

A termékek mellett nálam az elismerések, oklevelek kiállítása is jelentős, illetve az állatállományról néhány fotó, melyek bemutatják a termelés tényleges hátterét. Egy megfelelően berendezett asztal több érdeklődőt vonz maga köré.

Illusztráció: Pixabay

A sajtjaink címkéit minden alkalommal magam készítem. Ehhez kiválóan alkalmas a Microsoft PowerPoint-bemutatóprogram.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: