0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Gyökeres változáson ment át szomszédunk mezőgazdasága: mit érdemes ellesni tőlük?

A szlovén mezőgazdaság egyedülálló átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben, amelynek középpontjában a kistermelők megerősítése és a vidéki élet vonzóvá tétele áll.

Ez a gazdaságon kívüli kapcsolatépítés több okból is fontos: a szakmai információk és tanácsok megszerzése és a tapasztalatok megosztása miatt, de a gazdaságok tágabb térségében való kapcsolatépítés érdekében is (új ismerősök és potenciális vásárlók szerzése), ami kapcsolódik az egyes turisztikai gazdaságok és tagjaik sajátosságaihoz is (különleges tehetségek, érdeklődési körök stb.).

Fotó: slovenia.info

Számos területre kiterjedő szaktanácsadási rendszer

Az étkeztetés terén a szlovénok saját minőségi követelményeket támasztanak: a felszolgált ételek legalább egyharmadának saját gazdaságból kell származnia, egyharmadának a környékbeli gazdaságokból és csak harmada származhat vásárlásból. Ez a szabály biztosítja a vendégek számára a friss, helyi alapanyagokból készült ételeket, támogatva a helyi termelői közösségeket.

Fotó: slovenia.info
A szlovén agroturizmus sikerének egyik kulcsa a fejlett szaktanácsadási rendszer.

Az agrárkamara központjaiban szaktanácsadók segítik a termelőket nemcsak a termeléstechnológiában, hanem az üzleti tervezésben, az adózásban és a pénzügyi adminisztrációban is. A gazdaságok egy bizonyos méretig áfamentesek, majd utána is csak 8,5 százalékos áfát fizetnek. A termelők magánszemélyek, ami egyszerűsíti az adminisztrációt. A szlovénok nagy hangsúlyt fektetnek a képzésre is. Külön képzéseket tartanak a szállásadóknak, étkeztetőknek, bemutatva a különböző szállástípusokat, a helyi alapanyagokból készült ételeket és a tájegységre jellemző kulináris hagyományokat.

Fotó: slovenia.info

Az ottani farmturizmus szervesen illeszkedik a „I feel Slovenia” turisztikai márkába, ami egységesíti a kínálatot és megkönnyíti a turisták számára a tájékozódást. A kimondottan agroturizmus céljára létrehozott weboldalon a látogatók élménytípus, szállás, étkezés vagy program szerint kereshetnek, illetve tájegység vagy ételtípus alapján is szűrhetnek.

Az efféle turizmus vonzó a külföldi turisták számára is, akik átlagosan négy éjszakát töltenek a gazdaságokban.

A termelők nyelvi képzéseken vesznek részt, hogy angolul és németül is tudják fogadni a vendégeket. A helyi lakosság is előszeretettel látogatja a farmokat, főként a nyári időszakban. A szlovénok törekszenek az egész éves turisztikai szezon kialakítására, minden évszakban kínálnak programokat a turistáknak, összekapcsolva a farmturizmust a régió turisztikai látványosságaival.

Fotó: slovenia.info
Forrás: magyarmezogazdasag.hu