0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Gyökeres változáson ment át szomszédunk mezőgazdasága: mit érdemes ellesni tőlük?

A szlovén mezőgazdaság egyedülálló átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben, amelynek középpontjában a kistermelők megerősítése és a vidéki élet vonzóvá tétele áll.

A beszámoló feltárja, hogyan vált a multifunkcionális mezőgazdaság és az agroturizmus a siker kulcsává a mindössze 2 millió lakosú országban, ahol a gazdaságok jelentős része mindössze néhány hektáron gazdálkodik. Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke, aki tanulmányútjai során tanulmányozta a szlovén modellt, exkluzív betekintést nyújt mindezek háttérébe.

A modell két alappillére a kistermelők versenyképességének fenntartása és a vidéki élet vonzó legyen mindenki számára.

Fotó: slovenia.info

Szlovénia agrárpolitikája az 1991-es Jugoszlávia szétesése után gyökeresen átalakult. Az országban a mezőgazdasági üzemek jelentős része (mintegy 200 ezer gazdaság) 2 hektáros területen gazdálkodtak. Felismerték, hogy

a kis családi gazdaságok csak akkor maradhatnak versenyképesek, ha a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek mellett kiegészítő tevékenységeket is folytatnak.

Ennek érdekében a szlovén kormány 1998-ban egy olyan stratégiát alkotott, amely a multifunkcionális mezőgazdaság támogatására helyezte a hangsúlyt. A 2000-es években megalkotott mezőgazdasági törvény pontosan meghatározta, mi számít kiegészítő tevékenységnek, és ami talán a legfontosabb, hogy magába foglalta a jövedelmi korlátokat. Eszerint a kiegészítő tevékenységből származó bevétel nem haladhatja meg Szlovénia hároméves átlagjövedelmét, a fejletlenebb régiókban pedig az ötéves átlagjövedelmet. Ez a szabályozás ösztönzi a gazdákat a diverzifikálásra, miközben biztosítja, hogy a mezőgazdaság maradjon a fő tevékenységük.

Fotó: slovenia.info

Szervezetbe tömörülő termelők

A stratégia fontos szerepet szánt a szlovén agrárkamarának és az agroturisztikai egyesületnek. Előbbiben (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, KGZS) jelenleg 50 szaktanácsadó segíti a termelőket a kiegészítő tevékenységek beindításában, legyen az méhészet, vendéglátás vagy agroturizmus – utóbbi érdekében hosszú távú stratégiát dolgoztak ki, és támogatási rendszereket hoztak létre.

Fotó: slovenia.info
A szlovénok a „farmturizmus” kifejezést használják, hangsúlyozva ezzel a gazdaságok bemutathatóságát.

A farmokat négyalmás minősítő rendszer alapján kategorizálják, figyelembe véve a szálláshelyek felszereltségét és a kínált szolgáltatásokat. A szolgáltatások között szerepelhet szállásadás, étkeztetés, lovaglás, piknik, gazdasági múzeum és gazdaságlátogatás, valamint méhészeti és halászati tevékenységek.

A szlovén modell a kezdetektől fogva különös figyelmet fordít a nők szerepére a mezőgazdaságban, de mára a farmturizmus a férfiak számára is fontos bevételi forrássá vált. A 109 ezer szlovén gazdaságból 13 ezer foglalkozik farmturizmussal, és ezeknek körülbelül felében nők, másik felében férfiak irányítják a tevékenységet. A gazdaságvezetők kifejezetten képzettek, szakmai közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

Fotó: slovenia.info

Általában a mezőgazdasági turizmust végzők klubokban és egyesületekben vesznek részt. A gazdaságok 80 százaléka egy vagy több szervezet tagja, 17 százalékuk csupán, aki nem vesz részt termelői együttműködésekben.

Az uralkodó négy fő szervezettípus: (1) szövetkezetek (többnyire férfiak), (2) a mezőgazdasági nők egyesületei, (3) speciális szervezetek (szőlő- és gyümölcstermesztők, állattenyésztők, sajttermelők stb.) és (4) a szlovéniai turisztikai gazdaságok szövetsége (2011 decemberében kb. 790 taggal).
Forrás: magyarmezogazdasag.hu