
A kertészetben vásárolt cserepes palánta április végétől ültethető, ha pedig már van tárkonyunk, akkor a legegyszerűbb szaporítási mód a tőosztás. Egy többéves tárkonytő akár húsz-harmincfelé is osztható.
A művelet borzasztó egyszerű: ki kell ásni egy tövet, három-négy szárrészenként szétosztani, majd a gyökér felett tíz centi magasságban meg kell metszeni a növényeket, és mehetnek is az új helyükre. Több tő vagy ültetvény telepítése esetén javaslom a 30-40 cm-es tőtávot és a 60-70 cm-es sortávot.
Első évben még gyomlálni kell majd közöttük, de a második évtől összenőnek a sorok és csak a sorban kell majd védekezni sorközműveléssel, vagy egyszerű füvesítéssel, mulcsolással.
Balkonládában is termeszthető. Ehhez az átlagnál nagyobb virágládába ültessük, általános virágföldbe. A láda alja legyen vízáteresztő, és válasszunk napos sarkot neki. Locsoljuk sűrűn, mert hamarabb kiszárad a növényünk, mint szabadföldben.

Ha szárítani szeretnénk, akkor fontos, hogy akkor metsszük meg a tárkonyunkat, amikor a legmagasabb benne az illóolajszint, tehát július elején, virágzáskor. Ekkor 10 cm-es magasságig vágjuk vissza a növényt. Ha időben betakarítjuk, szeptember közepén ismét szüretelhetjük. A levágott növényt szárrésszel együtt kössük csokorba, és sötét, száraz, szellős helyen szárítsuk ki. Ezután morzsoljuk le a leveleket a szárról, és tegyük jól záródó üvegbe vagy dobozba. Évekig megtartja ánizsos, kissé csípős aromáját.
Aki szereti az erdélyi konyhát, annak a tárkonyt is szeretnie kell, ugyanis a csombor mellett a másik nagyon meghatározó fűszere. Használják húsok alapfűszereként, levesekben, mártásokban, savanyúságok alapanyagaként.
Tárkonyecet tárkony

A tárkony tartósításának legjobb módja az ecetes változat. Ezt kétféle módon is elkészíthetjük. Amennyiben fél éven belül elfogyasztjuk, elég, ha a megmosott, majd megszárított leveleket beletesszük egy tiszta befőttesüvegbe és felöntjük kicsit több ecettel (legalább 5%-os), mint ami ellepi.
Ha szeretnénk, hogy évekig elálljon, akkor szobahőmérsékleten áztatás helyett tegyük befőzőautomatába. Használjuk ragulevesekbe, főzelékekbe, salátákhoz.