0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Sárkány ellen sárkányfű: avagy hogyan termesszük a tárkonyt?

A tárkony a mediterrán fűszereknél egy hajszálnyival igényesebb, de nem kell megijedni, mert a kertben szinte elpusztíthatatlan.
Fotó: Kertbarát Magazin/Bagosi Dávid

A kertészetben vásárolt cserepes palánta április végétől ültethető, ha pedig már van tárkonyunk, akkor a legegyszerűbb szaporítási mód a tőosztás. Egy többéves tárkonytő akár húsz-harmincfelé is osztható.

Ennek az optimális ideje a nyugalmi időszakban van, kora tavasszal (március elején) vagy ősszel (október elejétől).

A művelet borzasztó egyszerű: ki kell ásni egy tövet, három-négy szárrészenként szétosztani, majd a gyökér felett tíz centi magasságban meg kell metszeni a növényeket, és mehetnek is az új helyükre. Több tő vagy ültetvény telepítése esetén javaslom a 30-40 cm-es tőtávot és a 60-70 cm-es sortávot.

 

Első évben még gyomlálni kell majd közöttük, de a második évtől összenőnek a sorok és csak a sorban kell majd védekezni sorközműveléssel, vagy egyszerű füvesítéssel, mulcsolással.

Tíz évig is eléldegél, de négyéves kora után érdemes tőosztással továbbszaporítani és új helyre ültetni, ugyanis ahogy öregszik, csökken az illóolaj-tartalma.

Balkonládában is termeszthető. Ehhez az átlagnál nagyobb virágládába ültessük, általános virágföldbe. A láda alja legyen vízáteresztő, és válasszunk napos sarkot neki. Locsoljuk sűrűn, mert hamarabb kiszárad a növényünk, mint szabadföldben.

Fotó: Kertbarát Magazin/Bagosi Dávid

Ha szárítani szeretnénk, akkor fontos, hogy akkor metsszük meg a tárkonyunkat, amikor a legmagasabb benne az illóolajszint, tehát július elején, virágzáskor. Ekkor 10 cm-es magasságig vágjuk vissza a növényt. Ha időben betakarítjuk, szeptember közepén ismét szüretelhetjük. A levágott növényt szárrésszel együtt kössük csokorba, és sötét, száraz, szellős helyen szárítsuk ki. Ezután morzsoljuk le a leveleket a szárról, és tegyük jól záródó üvegbe vagy dobozba. Évekig megtartja ánizsos, kissé csípős aromáját.

Persze, ha frissen használjuk és nem szárítva, akkor folyamatosan vághatunk a növényről egész évben, de fontos, hogy a tél beköszönte előtt mindenképpen metsszük vissza erre a 10 centis magasságra.

Aki szereti az erdélyi konyhát, annak a tárkonyt is szeretnie kell, ugyanis a csombor mellett a másik nagyon meghatározó fűszere. Használják húsok alapfűszereként, levesekben, mártásokban, savanyúságok alapanyagaként.


Tárkonyecet tárkony

Fotó: Pixabay

A tárkony tartósításának legjobb módja az ecetes változat. Ezt kétféle módon is elkészíthetjük. Amennyiben fél éven belül elfogyasztjuk, elég, ha a megmosott, majd megszárított leveleket beletesszük egy tiszta befőttes­üvegbe és felöntjük kicsit több ecettel (legalább 5%-os), mint ami ellepi.

Egy hét ázás után leszűrhetjük (de nem muszáj), és díszíthetjük a kész ecetet egy szép ág tárkonnyal és borsszemekkel.

Ha szeretnénk, hogy évekig elálljon, akkor szobahőmérsékleten áztatás helyett tegyük befőzőautomatába. Használjuk ragulevesekbe, főzelékekbe, salátákhoz.


 

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: