0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

A mustár levele ehető: süthető, főzhető, párolható…is !

Ismerjük meg a különféle mustárokat! A mustár, ez az ősi növény, évezredek óta kíséri az emberiséget, mely ízletes és gyógyhatású fűszer. A mustár név hallatán sokaknak azonnal a sárga, csípős szósz jut eszébe, pedig a mustár ennél jóval sokoldalúbb.

Van választék bőven…

A boltok polcain és a konyhákban számos mustárfajta található, melyek ízükben, állagukban és felhasználásukban is eltérnek. A dijoni mustár francia eredetű, sima állagú, krémes és enyhén csípős. Gyakran készül fekete mustármagból és fehérborból.
Az angol mustár erősebb, csípősebb ízű, élénksárga színű, és gyakran por formájában kapható. A német mustárnak különböző fajtái léteznek, az édes-gyümölcsöstől a pikánsig. Gyakran egész mustármagot is tartalmaz. Az amerikai mustár enyhébb, édeskésebb ízű, világosabb sárga színű. Jellemzően hot-dogokhoz és hamburgerekhez fogyasztják.

Az egész szemes, vagy m magos mustár egész, darálatlan mustármagokat is tartalmaz, ami rusztikusabb textúrát és intenzívebb ízt eredményez. Az édes mustár gyakran mézzel vagy cukorral készül, enyhébb ízvilágú.

mustárA mustár levele ehető…

…de kevesen találkoznak vele, ha csak nem saját kertükben termesztik e növényt. Sok kultúrában fogyasztják, mert a mustárnövény levelei, különösen a fiatal, zsenge levelek, enyhén csípős, borsos ízűek, valamint gazdagok vitaminokban (különösen K- és A-vitaminban) és ásványi anyagokban.

Felhasználása sokféleképp lehetséges. Frissen, apróra vágva adhatunk belőle salátákhoz a pikáns íz kedvéért. A spenóthoz hasonlóan párolható, főzhető vagy wokban süthető. Jól illik húsételekhez, ragukhoz. Készíthető belőle mustárlevél pesto is.

Készítsünk házi mustárt!

A házi mustár készítése nem ördöngösség, és az elkészült termék íze sokkal frissebb és komplexebb lehet, mint a bolti változatoké. Emellett a házi készítésű mustárral kísérletezhetünk az ízekkel és az összetevőkkel. Alap mustár recept hozzávalói: 100 g mustármag (vegyesen fehér és barna), 200 ml almaecet (vagy fehérbor), 100 ml víz, 1-2 teáskanál só, 1-2 evőkanál méz vagy barna cukor (ízlés szerint), valamint fűszerek ízlés szerint (pl. kurkuma a szép színért, fokhagymapor, bors, koriander).

A mustármagokat áztassuk be az ecet és a víz keverékébe legalább 4-6 órára, de akár egy éjszakára is. Ez segít a magok puhulásában és az ízek felszabadulásában. Az áztatott mustármagokat az áztatófolyadékkal együtt tegyük turmixgépbe vagy botmixerrel pépesítsük. Attól függően, hogy milyen állagot szeretnénk, pépesíthetjük teljesen simára, vagy hagyhatunk benne egész darabokat. Adjuk hozzá a sót, mézet (vagy cukrot) és a választott fűszereket. Kóstoljuk meg, és állítsuk be az ízeket ízlés szerint. Töltsük tiszta üvegbe, és tegyük hűtőbe. A mustár íze az első néhány napban még fejlődik, intenzívebbé válik. Hűtőben hetekig, akár hónapokig is eltartható.

Számos variáció létezik a házi mustárhoz. Az ecet egy részét helyettesíthetjük sörrel. Mézes mustárnál növeljük a méz mennyiségét az édesebb ízért. Adhatunk hozzá chili pelyhet, cayenne borsot az extra csípősségért. Friss vagy szárított gyógynövényekkel (pl. tárkony, rozmaring) ízesíthetjük.

A mustár tehát nem csupán egy fűszer a konyhában, hanem egy sokoldalú növény, melynek magjai és levelei egyaránt értékesek, legyen szó gasztronómiai élvezetekről vagy gyógyhatásokról. Érdemes felfedezni sokféleségét és kipróbálni a házi készítésű változatokat is!

Külsőleg is használható

Mustármagos lábfürdő: 3-4 liter meleg vízhez adjunk 2-3 evőkanál frissen tört mustármagot. Serkenti a vérkeringést, enyhíti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást. Csillapítja a fejfájdalmat, migrént és a lázat, ezért meghűléses tünetek esetén is különösen ajánlott.

A mustárfogyasztásnak ellenjavallatai is vannak. 6 éves kor alatt, gyomor-, és nyombélfekély illetve vesebetegség esetén fogyasztása nem ajánlott. Érzékeny bőrűek, és súlyos keringési zavarokkal élők pedig inkább kerüljék a külsőleg alkalmazott mustárkezeléseket.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu