Van választék bőven…
A boltok polcain és a konyhákban számos mustárfajta található, melyek ízükben, állagukban és felhasználásukban is eltérnek. A dijoni mustár francia eredetű, sima állagú, krémes és enyhén csípős. Gyakran készül fekete mustármagból és fehérborból.
Az angol mustár erősebb, csípősebb ízű, élénksárga színű, és gyakran por formájában kapható. A német mustárnak különböző fajtái léteznek, az édes-gyümölcsöstől a pikánsig. Gyakran egész mustármagot is tartalmaz. Az amerikai mustár enyhébb, édeskésebb ízű, világosabb sárga színű. Jellemzően hot-dogokhoz és hamburgerekhez fogyasztják.
Az egész szemes, vagy m magos mustár egész, darálatlan mustármagokat is tartalmaz, ami rusztikusabb textúrát és intenzívebb ízt eredményez. Az édes mustár gyakran mézzel vagy cukorral készül, enyhébb ízvilágú.
A mustár levele ehető…
…de kevesen találkoznak vele, ha csak nem saját kertükben termesztik e növényt. Sok kultúrában fogyasztják, mert a mustárnövény levelei, különösen a fiatal, zsenge levelek, enyhén csípős, borsos ízűek, valamint gazdagok vitaminokban (különösen K- és A-vitaminban) és ásványi anyagokban.
Készítsünk házi mustárt!
A házi mustár készítése nem ördöngösség, és az elkészült termék íze sokkal frissebb és komplexebb lehet, mint a bolti változatoké. Emellett a házi készítésű mustárral kísérletezhetünk az ízekkel és az összetevőkkel. Alap mustár recept hozzávalói: 100 g mustármag (vegyesen fehér és barna), 200 ml almaecet (vagy fehérbor), 100 ml víz, 1-2 teáskanál só, 1-2 evőkanál méz vagy barna cukor (ízlés szerint), valamint fűszerek ízlés szerint (pl. kurkuma a szép színért, fokhagymapor, bors, koriander).
A mustármagokat áztassuk be az ecet és a víz keverékébe legalább 4-6 órára, de akár egy éjszakára is. Ez segít a magok puhulásában és az ízek felszabadulásában. Az áztatott mustármagokat az áztatófolyadékkal együtt tegyük turmixgépbe vagy botmixerrel pépesítsük. Attól függően, hogy milyen állagot szeretnénk, pépesíthetjük teljesen simára, vagy hagyhatunk benne egész darabokat. Adjuk hozzá a sót, mézet (vagy cukrot) és a választott fűszereket. Kóstoljuk meg, és állítsuk be az ízeket ízlés szerint. Töltsük tiszta üvegbe, és tegyük hűtőbe. A mustár íze az első néhány napban még fejlődik, intenzívebbé válik. Hűtőben hetekig, akár hónapokig is eltartható.
Számos variáció létezik a házi mustárhoz. Az ecet egy részét helyettesíthetjük sörrel. Mézes mustárnál növeljük a méz mennyiségét az édesebb ízért. Adhatunk hozzá chili pelyhet, cayenne borsot az extra csípősségért. Friss vagy szárított gyógynövényekkel (pl. tárkony, rozmaring) ízesíthetjük.
Külsőleg is használható
Mustármagos lábfürdő: 3-4 liter meleg vízhez adjunk 2-3 evőkanál frissen tört mustármagot. Serkenti a vérkeringést, enyhíti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást. Csillapítja a fejfájdalmat, migrént és a lázat, ezért meghűléses tünetek esetén is különösen ajánlott.