Az egyre gyakoribb extrém időjárásnak ugyanis drámai hatása tud lenni a megtermelt mennyiségre, a klímaváltozás hatásait pedig csak technológiai fejlesztésekkel lehet tompítani – derült ki a 450 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából.
Stabil lábakon állt a beföldi értékesítés, azonban az extrém hőség rendkívüli kihívásokat jelentett a tavalyi szezonban a 450 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ-nek. Az idei szezonban kihívást jelent, hogy a bizonytalan árfolyam miatt nehezen lehet tervezni – derült ki a szövetkezet összefoglalójából.
„A szövetkezet főként paradicsomot és paprikát termesztő tagjai 2024-ben 56,4 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ami 11 százalékos, 6,7 ezer tonnás csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az úgynevezett frisspiaci termékeknél – a paprikánál és paradicsomnál – 25 ezer tonnát értékesítettek. A frisspiaci termékek 50 százaléka egyébként paprikaféle, 49 százaléka paradicsom, a többi pedig többek között uborka vagy káposztaféle volt tavaly. A zöldség és gyümölcs értékesítéséből származó árbevétel 19,2 milliárd forintra rúgott 2024-ben, ez éves szinten 2,8 milliárd forintos csökkenést jelent éves szinten” – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

Nehéz helyzetet teremtett a forróság
„A termelőknek 2,5 milliárd forinttal kevesebbet tudtunk fizetni mint 2023-ban. Éves szinten ugyanis a termelői árak a frisspiaci termékek közül a paprikaféléknél 3-5 százalékkal növekedtek, míg a paradicsomféléknél 2-5 százalékkal, a paradicsomkülönlegességeknél közel 15 százalékkal csökkentek. A DélKerTÉSZ-nél a zöldség- és gyümölcsértékesítésből származó nettó árbevétel 19,2 milliárd forint volt 2024-ben, ami éves szinten 13 százalékos csökkenést jelentett.
A magyar termelőknek fontos, hogy a világpiaci árak mellett kell hatékonynak és versenyképesnek lenniük, kellő hozamot kell elérni magas minőség mellett. Az importnyomás 2024 egészében erős volt: a kápia paprikából például egész évben ott volt az import a boltokban, magyar termelés mennyiségben nem volt elég.
A szakember szerint, ha a tavalyi évhez képest a termelők elvégzik a szükséges, klíma elleni védekezéseket, akkor jobb mennyiséget tudnak értékesíteni idén. A tavalyi évről elmondta, hogy az év első felében a mennyiség és a minőség is rendben volt, illetve a belföldi áruházlánci értékesítés stabil lábakon állt.
Egyre fontosabb a klíma elleni védekezés – segíthet az AI
Nyáron azonban az extrém hőség tönkretette a fóliás és üvegházi állományokat, ami jelentős mennyiségbeli visszaesést okozott. Augusztustól bezuhant a termelt mennyiség, jelentős áruhiány volt, és a paradicsom különösen rossz évet zárt. „A tavalyihoz hasonló augusztusunk még nem volt. Ezekből is jól látszik, hogy
Annak érdekében, hogy a magyar termelők megfelelő mennyiségű és minőségű hazai zöldséggel és gyümölccsel tudják ellátni az országot, elengedhetetlenek a korszerűsítések és a fejlesztések” – tette hozzá Nagypéter Sándor.