Import tekintetében kettős mérce vonatkozik az Európai Unióból és a harmadik országokból érkező termékekre. Az EU-ban szigorú szabályozás vonatkozik a fenntarthatóságra, a munkakörülményekre és a minőségbiztosítási folyamatokra egyaránt, míg a harmadik országból érkező termékeknek nem kell megfelelniük ezen előírásoknak, ezáltal a hazai termelők jelentős versenyhátrányból indulnak.
Kiemelt helyet a boltokban a hazainak
A legnagyobb hazai TÉSZ vezetője szerint nagyobb gondot kellene arra fordítani, hogy a hazai termékeket az áruházláncok polcain úgy jelenjenek meg, ahogy azt a jogszabály előírja és ne a vásárlónak kelljen kutatni az egyes zöldségek származási helye iránt. A nyári időszakban már nincs árkülönbség a hazai és import termékek között, fontos lenne, hogy szembetűnően látszódjon a származás, akár a termelői szervezetek kiemelt megjelenítésével.
Miért válasszunk hazai zöldséget?
- Mert nem csak szép, hanem finom is
- Az éretten szedett zöldség zamatosabb, ízanyagai kialakultak
- Nyomon követhető és megbízható minőség
- Kisebb ökológiai lábnyom
- Hazai termelők támogatása
A fenntarthatóságnak itthon magasabb ára van
A hazai szabályozás sem minden esetben támogatja a termelést. A hazai termékekre rakódó költségek, mint az áfa vagy a környezetvédelmi termékdíj (hivatalosan kiterjesztett gyártói felelősség díj, EPR) jóval magasabb, mint a környező országokban. Összehasonlításképp Nagypéter Sándor egy konkrét példát is említett,

Várható áfacsökkentés?
Annak ellenére, hogy az elmúlt 6-8 évben sokat dolgoztak az áfacsökkentés érdekében, nem sikerült eredményt elérni zöldség-gyümölcs ágazat esetében. Míg a környező országokban 5-10 % között van az Áfa mértéke, addig nálunk 27%, és Apáti Ferenc nem lát reményt a közeljövőben sem ennek csökkentésérem annak ellenére sem, hogy a magas áfakulcs tartja életben a szürkegazdaságot, az áfacsaló importőrök működését, ami nem csak az államháztartási bevételeket csökkenti, hanem a termelőket is hátrányos helyzetbe hossza, ráadásul az importnyomással szemben is hátrányos.

Legyünk lokálpatrióták, együnk hazait!
Mint fogyasztók mi annyit tehetünk, hogy sokkal több bizalmat szavazunk a hazai termékeknek, és megfizetjük a minőségi termékek – többek között a hungarikummá vált szentesi paprika valós értékét.