0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 16.

Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata

Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az aszályok és a kiszámíthatatlan időjárás okozta kihívásokat – jelentette ki Nagy István.

Nagy István agrárminiszter az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet Konferenciájának 44. ülésszakán, hétfőn Rómában arra hívta fel a figyelmet, hogy világunkat továbbra is számos válság sújtja: fegyveres konfliktusok, éghajlatváltozás és gazdasági visszaesés.

Fotó: Agrárminisztérium

Magyarország éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság támogatására, a fenntartható élelmiszertermelés előmozdítására, valamint a felelős fogyasztás ösztönzésére. Példaként említette a 2030-ig szóló magyar Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát, amely célul tűzi ki az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérséklését és az ökoszisztémák ellenállóképességének erősítését. Ennek érdekében hazánk előtérbe helyezi a természetalapú megoldásokat és az élőhelyek helyreállítását is – tette hozzá.

Nagy István beszédében kitért arra is, hogy

a magyar kormány kiemelt prioritásként kezeli a szélsőséges időjáráshoz történő alkalmazkodást, az éghajlatváltozás ugyanis az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata.

Az agrártárca támogatja az olyan mezőgazdasági gyakorlatokat, amelyek javítják a talaj egészségét, növelik a biodiverzitást, és a szénmegkötést, ezáltal biztosítva a gazdálkodók termelési tevékenységének a hosszú távú fenntarthatóságát.

Emellett Magyarország elkötelezett a bio- és ökológiai gazdálkodás bővítése, az élelmiszer-előállítás környezeti lábnyomának csökkentése, a körforgásos gazdaság előmozdítása, valamint a helyi élelmiszerláncok támogatása mellett. Hazánk ösztönzi az agroökológiai módszerek és a fenntartható állattartási rendszerek alkalmazását, ezzel egyensúlyt teremtve a termelékenység és a környezeti felelősségvállalás között – húzta alá az agrárminiszter.

Forrás: AM közlemény