0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 20.

A teniszvilág sztárédessége, a wimbledoni eper nagy változás előtt

Trónkövetelők a wimbledoni eperkirály ellen – új fajták vetnek véget a szív alakú, édes Malling Centenary szamócafajta uralmának?

A wimbledoni teniszbajnokság egyik legnépszerűbb hagyománya – a tejszínes eper – változás előtt áll – írja a Reuters. A Malling Centenary szamócafajta 2016 óta uralja az All England Club étlapját, de a rivális fajták már beértek, és kihívás elé állítják az eddigi bajnokot.

A Malling Centenary-t édes íze, szív alakú formája és kiemelkedő minősége emelte a csúcsra – mondja Joe Furber, a wimbledoni étel- és italkínálat vezetője. A gyümölcsöt a Hugh Lowe Farms termesztette Kent megyében, mindössze 50 kilométerre Wimbledontól. A földiepreket minden reggel 8:30-ra szállítják a pályák mellé, frissen szedve.

„Az eperszezon csúcspontja pont egybeesik a bajnoksággal – ez nagy szerencse, és ez is hozzájárult a Malling Centenary kiválasztásához” – mondta Furber.

A brit napsütéses hetek és a rekordtermés miatt az idei évben várhatóan 2,5 millió eper fogy el Wimbledonban, összesen 5000 tonna mennyiségben, hozzá pedig 13 ezer liter tejszínt szolgálnak fel. Egy tízdarabos adag eper tejszínnel idén 2,70 fontba (kb. 3,70 dollárba) kerül – ez az első áremelés 2010 óta.
szamóca, eper tejszínnel
(Fotó: Pixabay)

Új fajták kopogtatnak

A Malling Centenary termesztői azonban nem dőlhetnek hátra: a Summer Berry Company, amely Groves Farmon (Chichester közelében) működik, már visszafogta ennek a fajtának a termesztését, és új generációs szamócafajtákat hoz piacra.

„Szeretem a Malling Centenary-t, nem mondom, hogy rossz – de már itt vannak az új, ígéretesebb fajták” – mondta Jack Darnes, a cég kereskedelmi igazgatója.

A vállalat robotikát és mesterséges intelligenciát is alkalmaz a szedéshez, és olyan fajtákat termeszt, mint a Fandango, Karima és Florice. Ezek nagyobbak, édesebbek, és tovább frissek maradnak.

„A Malling Centenary 3-4 napig marad jó állapotban, az új fajták akár 6-7 napig is. Ez kevesebb pazarlást és jobb terméket jelent a fogyasztónak” – tette hozzá Darnes.

„Reméljük, egyszer lesz egy olyan új nyári szamócafajta, amit Wimbledonban még szívesebben fogyasztanak majd, mint a Malling Centenary-t.”

Piaci számok és trendek

A Malling Centenary ugyan még nem jutott a korábbi kedvenc, az Elsanta sorsára – utóbbit már nem is termesztik az Egyesült Királyságban –, de a verseny élesedik. Az ország évente 120 ezer tonna epret termel, ami körülbelül 700 millió font kiskereskedelmi forgalmat generál (Kb. 324 milliárd forint).

A globális eperpiac mérete eléri a 10 millió tonnát, értéke pedig megközelíti a 20 milliárd dollárt – állítja a német Bayer mezőgazdasági vállalat.

A wimbledoni eper tehát nem csupán egy kulináris élvezet, hanem komoly gazdasági és innovációs verseny szimbóluma is. A kérdés már csak az: vajon meddig marad trónon a Malling Centenary – vagy már meg is született az új király?

Hogyan vélekedtek egy évtizede a teniszezők a tejszínese eperről?

Az arany bogyójú földicseresznye – Magyar Mezőgazdaság

Már van magyar dinnye, de a termelők nem kérnek a vevőcsalogató akciókból – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: Reuters