A wimbledoni teniszbajnokság egyik legnépszerűbb hagyománya – a tejszínes eper – változás előtt áll – írja a Reuters. A Malling Centenary szamócafajta 2016 óta uralja az All England Club étlapját, de a rivális fajták már beértek, és kihívás elé állítják az eddigi bajnokot.
A Malling Centenary-t édes íze, szív alakú formája és kiemelkedő minősége emelte a csúcsra – mondja Joe Furber, a wimbledoni étel- és italkínálat vezetője. A gyümölcsöt a Hugh Lowe Farms termesztette Kent megyében, mindössze 50 kilométerre Wimbledontól. A földiepreket minden reggel 8:30-ra szállítják a pályák mellé, frissen szedve.
„Az eperszezon csúcspontja pont egybeesik a bajnoksággal – ez nagy szerencse, és ez is hozzájárult a Malling Centenary kiválasztásához” – mondta Furber.

Új fajták kopogtatnak
A Malling Centenary termesztői azonban nem dőlhetnek hátra: a Summer Berry Company, amely Groves Farmon (Chichester közelében) működik, már visszafogta ennek a fajtának a termesztését, és új generációs szamócafajtákat hoz piacra.
„Szeretem a Malling Centenary-t, nem mondom, hogy rossz – de már itt vannak az új, ígéretesebb fajták” – mondta Jack Darnes, a cég kereskedelmi igazgatója.
„A Malling Centenary 3-4 napig marad jó állapotban, az új fajták akár 6-7 napig is. Ez kevesebb pazarlást és jobb terméket jelent a fogyasztónak” – tette hozzá Darnes.
„Reméljük, egyszer lesz egy olyan új nyári szamócafajta, amit Wimbledonban még szívesebben fogyasztanak majd, mint a Malling Centenary-t.”
Piaci számok és trendek
A Malling Centenary ugyan még nem jutott a korábbi kedvenc, az Elsanta sorsára – utóbbit már nem is termesztik az Egyesült Királyságban –, de a verseny élesedik. Az ország évente 120 ezer tonna epret termel, ami körülbelül 700 millió font kiskereskedelmi forgalmat generál (Kb. 324 milliárd forint).
A wimbledoni eper tehát nem csupán egy kulináris élvezet, hanem komoly gazdasági és innovációs verseny szimbóluma is. A kérdés már csak az: vajon meddig marad trónon a Malling Centenary – vagy már meg is született az új király?
Hogyan vélekedtek egy évtizede a teniszezők a tejszínese eperről?
Az arany bogyójú földicseresznye – Magyar Mezőgazdaság
Már van magyar dinnye, de a termelők nem kérnek a vevőcsalogató akciókból – Magyar Mezőgazdaság